spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

Câţi bani dai la bancă şi cat dai la notar – Costurile programului Prima Casă

Facebook Twitter Google+
Câţi bani dai la bancă şi cat dai la notar – Costurile programului Prima Casă

Costurile notariale aferente unui credit contractat prin programul Prima Casă 2018 sunt sensibil mai mici decât în cazul creditelor ipotecare clasice. Programul guvernamental implică însă o serie de cheltuieli pe care, de multe ori, viitorii proprietari nu le ştiu de la început.

Atentie la perioada de asteptare la banca !

În 2018, Guvernul a alocal un buget de 2 miliarde pentru program, bancherii estimând că fondurile vor fi epuizate până la finalul anului. Românii sunt încântaţi de program mai ales datorită avansului mai mic pe care trebuie să îl achite, respectiv 5%, faţă de cel puţin 15%, cât percep majoritatea băncilor comerciale din România. „Ca dezavantaj, principala problemă întâlnită de cei care accesează programul este perioada lungă de timp până când dosarul de credit va fi aprobat. Astfel, această perioadă se poate întinde chiar până la 2 luni, spre deosebire de un credit ipotecar normal, care poate fi accesat chiar şi într-o săptămână. Explicaţia o regăsim în faptul că pe lângă banca unde se depune dosarul, acesta trebuie să fie aprobat şi de Fondul Naţional de Garantare, o instituţie publică unde procedura durează mai mult (şi care garantează creditul în proporţie de 50%, restul de 50% fiind garantat de bancă). Din cauza acestei proceduri de durată, sunt vânzători care nu acceptă plata imobilului prin programul Prima Casă”, ne-a explicat un cunoscut notar argesean.

Cati bani dai la notar ?

Referitor la costuri, mulţi viitori cumpărători nu iau în calcul onorariu notarial ce trebuie achitat la perfectarea actelor. Potrivit protocolului încheiat cu Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, onorariul pentru autentificarea actului de înstrăinare este redus cu un procent de până la 30%. „În plus, spre deosebire de un credit ipotecar normal, unde contractul de ipotecă se autentifică de către notarul public (şi implicit se achită onorariu şi taxă de intabulare), în cazul creditelor accesate prin Programul Prima Casă, ipoteca nu mai este autentificată de notar, prin urmare costurile sunt reduse semnificativ şi din această parte. În schimb, taxele şi comisioanele bancare sunt aceleaşi indiferent de tipul de credit”, arată Răzvan Antohie. De pildă, pentru o locuinţă în valoare de 65.000 de euro cumpărată prin Programul Prima Casă, costurile notariale şi taxa de intabulare se ridică la aproximativ 3.100 de lei, în timp ce pentru un credit ipotecar costurile se ridică la aproximativ 5.500 de lei.

Alti bani, suplimentar !

Alte costuri pentru programul Prima Casă: declaraţie pe propria răspundere că nu deţineţi alte locuinţă, ce se autentifică la notar (în jur de 50 de lei) în cazul în care cumpăraţi de la un dezvoltator imobiliar, unii percep o taxă de rezervare a imobilului băncile percep un depozit colateral a cărui valoare se restituie la plata integrala a creditului. E vorba de trei rate de dobândă. De pildă, în cazul unui credit de aproximativ 65.000 de euro, depozitul colateral are o valoare de aproximativ 2.000 de lei (calcularea lui depinde de ROBOR) costul de evaluare a imobilului: în jur de 400 de lei pentru un apartament, în jur de 500 de pentru o casă, în funcţie de bancă. comisionul către FNGCIMM: 0,45% din valoarea creditului din valoarea garanţiei promisiunea de garantare, în cazul în care doriţi rezervarea fondurilor (se aplică atunci când se solicită credit pentru o locuinţă ce urmează a fi construită): majoritatea băncilor percep 0.15% din valoarea creditului. asigurarea obligatorie a locuinţei: între 200 – 400 de lei.

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments

Mai poti citi si....