Conecteaza-te cu noi

LIFESTYLE

Câtă carne mâncau pe zi unii români din vechime

Publicat

in

”Spune-mi ce mănânci astăzi, ca să îţi spun ce mâncau strămoşii tăi”. Dacă predicţiile dumneavoastră sunt conforme cu realitatea de acum 3 secole, de exemplu, puteţi afla din cartea care descrie 300 de ani de lifestyle românesc şi artă culinară ”Trei secole de gastronomie românească. De la muhalebiu şi schembea la volovan şi galantină”, editura Paralela 45. Am stat de vorbă cu autoarele ei  Daniela Ulieriu şi Doina Popescu despre cum era construit meniul strămoşilor noştri, cum a distrus comunismul gastronomia românească şi cum putem salva arta culinară autentică în epoca fast-food. Poftă bună!

CSÎD: Se consuma multă carne în trecut? Ce fel de carne? Cine avea acces la carne?
Doina Popescu:
Se postea sever, iar între posturi se mânca pantagruelic. Un cercetător român stabilit la Paris, Matei Cazacu, a calculat raţiile de care se bucurau solii munteni pe la 1594. Pentru consumul zilnic personal, un sol primea: un kilogram şi jumătate de carne de porc sau de vită. În plus, carne de găină, peşte, raci, fructe, pâine şi doi litri de vin. În unele zile, meniul era suplimentat cu carne de gâscă, orez, varză, slănină, rachiu, bragă şi mied (băutură din apă şi miere fermentată). Să nu ne mirăm prea mult însă. Era epoca europeană a marilor mâncăi de carne.

Şi cadânele erau obligate să mănânce multă mâncare

CSÎD: Interesant. Dar ce se întâmpla la vecini?
Doina Popescu:
Nici în Imperiul Otoman lucrurile nu stăteau diferit, occidentalii fiind, la rândul lor uluiţi de zelul cu care turcii îşi îndopau cadânele. Mă rog, şi standardele de frumuseţe erau altele: se bucurau de trecere formele rubensiene, femeile dolofane şi îmbujorate şi nobilii cu ceafă groasă şi burdihan proeminent. În Moldova, o mamă s-a plâns unui călător străin că juna ei fiică ”e o adevărată ruşine”, fiindcă  ”e dreaptă şi subţire ca o trestie” şi a dat de înţeles că se lucrează intens la… remedierea situaţiei.

Trei secole de gastronomie romaneasca

Comunismul a furat rafinamentul gastronomiei româneşti

CSÎD: Din punctul vostru de vedere – ce a pierdut în timp gastronomia românească? Ce alimente ar trebui readuse pe farfuriile românilor în 2019?
Daniela Ulieriu:
Pe de o parte, regimul comunist a distrus rafinamentul gastronomiei româneşti, înlocuind meniurile boiereşti cu mâncăruri sordide, de cantină muncitorească. Mă refer, în primul rând, la lipsa ingredientelor,  la penuria de alimentele necesare elaborării unor feluri de bază, ca să nu ne mai gândim la reţetele mai sofisticate. Dacă adăugăm şi lipsa de interes, de educaţie şi de cultură gastronomică a clasei politice de atunci, tabloul e complet.

Bucătăria românească ar putea reveni la slow-food

CSÎD: Dar după revoluţie, am început să mâncăm mai bine?
Daniela Ulieriu:
După ‘89, am asistat la un alt fenomen aproape la fel de grav:  ofensiva fast-food-ului şi a junk food-ului, cu efecte nocive asupra gustului şi sănătăţii. Preocuparea pentru ce mâncăm şi, nu în ultimul rând, pentru cum mâncăm  a fost o constantă a elitelor intelectuale, care, pe vremuri, au văzut o datorie publică în educarea gustului şi manierelor concetăţenilor. Exact acelasi lucru încearcă să-l facă acum  Asociaţia pentru restaurarea  Gastronomiei Române, al cărui preşedinte, Alexandru Consulea, face eforturi susţinute în acest sens.  Cartea Trei secole de gastronomie…, care e o carte de restituiri istorice, se înscrie şi ea în proiectul Asociaţiei

Doina Popescu: Din punctul meu de vedere bucătăria ar trebui să revină la slow food. Şi – de ce nu ? -, să luăm exemplu de la Stolnicul Cantacuzino în privinţa meniului mediteranean; să ne diversificăm paleta consumului alimentar, dar să combinăm ingredientele în reţete mai simple, mai puţin laborioase şi în porţii mult mai mici decât cele care făceau fala festinurilor de demult. Peşte, mai multe legume, mai multe fructe. În afara ocaziilor cu totul speciale, să nu amestecăm prea multe feluri de mâncare la o singură masă. Îngroşând nota, în niciun caz, dar în niciun caz, sute de feluri, ca la ospeţele brâncoveneşti.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

STB va pune la dispoziția călătorilor măști sanitare

Publicat

in

De

Societatea de Transport Bucureşti va pune la dispoziţia călătorilor măşti sanitare, a anunţat, luni, directorul general al STB, Andrei Creci, în cadrul comandamentului de urgenţă convocat la sediul Primăriei în contextul cazurilor de gripă înregistrate în Capitală.

„Ca element de noutate, anul acesta, STB intenţionează să achiziţioneze şi să distribuie către toţi călătorii care vor dori acest lucru măşti sanitare, pentru ca să fie prevenită şi mai mult apariţia unor focare de infecţie, mai ales în mijloacele de transport în comun”, a precizat el.

Creci a adăugat că STB va achiziţiona servicii de dezinsecţie şi dezinfectare a mijloacelor de transport în comun, această activitate urmând să aibă loc pe timpul nopţii. Se va folosi cloramină, care va fi aplicată pe barele de susţinere, pe geamuri, pe scaune sau mânerele acestora.

Primarul general, Gabriela Firea, a menţionat că măştile sanitare vor putea fi distribuite de către conducătorul mijlocului de transport în comun sau de către controlori.

„Am luat împreună această decizie, deoarece este o necesitate în această perioadă pentru călătorii care nu deţin o mască sanitară de protecţie. Acestea vor fi distribuite de către conducătorul auto şi de către reprezentanţii STB, care de obicei merg în mijloacele de transport în comun pentru anumite verificări, supravegheri. (…) Având în vedere că este vorba despre fonduri publice, vom stabili care este modalitatea urgentă, dar legală de a achiziţiona într-un tip cât mai scurt un număr mai mare de măşti sanitare de protecţie pe care să le distribuim călătorilor care nu deţin deja una, în momentul în care urcă în autobuz, în tramvai sau troleibuz”, a spus ea.

Primarul Gabriel Mutu a anunţat că astfel de măşti vor fi distribuite şi în şcolile din Sectorul 6.

„Azi dimineaţă am dispus achiziţionarea şi distribuirea gratuită a măştilor medicale prin cele nouă centre de prim-ajutor pe care le avem în sector, în toate şcolile din Sectorul 6, astfel încât să estompăm cât putem de mult transmiterea inclusiv a virusului gripal”, a subliniat el.

Mutu a amintit că în Sectorul 6 cursurile au fost suspendate la o clasă de la Şcoala nr. 117, pentru o perioadă de trei zile. El a menţionat şi faptul că a dispus încă de săptămâna trecută dezinfectarea claselor în care au fost semnalate cazuri de gripă.

Vezi și

Marcel Vela, somat de urgență: Cu ei să înceapă reorganizarea! Să le desființeze!

Veteranul de război Emil Vețeleanu (101 ani), despre 23 august 1944: Influența rusească a dus la arestarea Mareșalului Antonescu

Noua lege intră în vigoare mâine! Sunt vizați toți românii! Poliția avertizează: ‘Da, ai citit bine!’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Șapte școli și grădinițe din Capitală suspendă cursurile din cauza gripei

Publicat

in

De

Şapte grădiniţe şi şcoli din Capitală au suspendat cursurile, unele dintre ele luând decizia din cauza gripei, altele din cauza emanaţiilor de gaze de la centralele termice sau a mirosului de substanţe folosite la decontaminare, informează Inspectoratul Şcolar.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), şapte şcoli şi grădiniţe din Capitală au suspendat cursurile fie pentru o zi, fie pentru câteva zile.

Situaţia unităţilor este următoarea:

– Gradiniţa Panseluţa din Sectorul 4 suspendă pentru o zi cursurile. După decontaminare, persistă mirosul substanţelor.

– Gradiniţa 72, Sector 5 – suspendă o zi cursurile din cauza emanaţiilor de gaze de la centralele termice

– Şcoala 195, Sector 3, suspendă cursurile pentru trei zile la şase clase.

– Grădiniţa Luminiţa, Sector 2, suspendă cursurile pentru trei zile la o grupă.

– Şcoala 56, Sector 2, suspendă cursurile pentru trei zile la o clasă.

– Şcoala 45, sector 1, suspendă cursurile pentru trei zile la cinci clase.

– Liceul Ady Endre, grupa mică, gradiniţa, suspendă pe o perioadă de trei zile, conform Mediafax.ro

Vezi și

Veteranul de război Emil Vețeleanu (101 ani), despre 23 august 1944: Influența rusească a dus la arestarea Mareșalului Antonescu

Noua lege intră în vigoare mâine! Sunt vizați toți românii! Poliția avertizează: ‘Da, ai citit bine!’

EXCLUSIV Marcel Vela răstoarnă situația! Harta e falsă!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend