Conecteaza-te cu noi

DIVERSE

CARACATIŢĂ, pe post de armă. Atacatorul: o focă! Victimă: un bărbat aflat în caiac

Publicat

in

În timp ce se relaxa în apele din jurul insulei Sudului din Noua Zeelandă, caiacistul Kyle Mulinder, a fost lovit peste faţă cu o caracatiţă de către o focă. Kyle Mulinder şi prietenii săi urmăreau un grub de foci, moment în care aceştia au observat o formaţie de masculi intrând într-un conflict cu o caracatiţă.

Una dintre foci a prins caracatiţa între dinţi, iar apoi a aruncat-o peste faţa caiacistului: „Nu înţelegeam ce s-a întâmplat. A fost ciudat pentru că am putut să simt părţile caracatiţei pe faţa mea. Încă nu ştiu cine a fost surprins mai mult: eu, caracatiţa sau foca”. Caracatiţa a reuşit să supravieţuiască acestei întâlniri, iar ştirea a devenit virală imediat după postarea videoclipului pe Instagram.
Rochelle Constantine, profesor asociat la Universitatea din Auckland a decalarat că foca nu a încercat neapărat să-l lovească pe Kyle Mulinder, încercarea de as scăpa de tentacule fiind una dintre explicaţiile posibile. Focile mănâncă în principal peşte, dar ocazional consumă calamar sau caratiţă.

 

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

3 comune din Argeș, o singură rețea de apă ! Domnești, Corbi și Pietroșani primesc apă la tarif unic, de la același operator !

Publicat

in

Ședință si proiect unicat in județul Argeș ! Miercuri, 15 ianuarie, s-a desfășurat ședinta comună a Consiliilor Locale ale localităților Pietrosani, Domnesti si Corbi. Aleșii locuitorilor din cele trei comune au definitivat, prin vot, infiintarea Asociatiei care va gestiona intreaga retea de apa si canalizare de la nivelul celor trei comune argeșene. In cadrul ședinței a fost aprobata și organigrama Asociatiei iar, prin vot, a fost ales si directorul. Preferatul consilierilor a fost Mihai Iacobescu din Corbi, care a obtinut mai multe voturi decat contracandidatul sau, Bogdan Profeanu din Curtea de Argeș. Tot în ședința de ieri s-au insusit si pretrile la apa si canalizare avizate, in prealabil, de ANRSC. Astfel, locuitorii celor trei comune vor plati un pret de 5 lei metru cub apa si 3 lei canalizare.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Toate saloanele de înfrumusețare sunt obligate să se reautorizeze în 30 de zile

Publicat

in

De

Saloanele de înfrumusețare, inclusiv cele de coafură, pot să funcționeze de-acum numai dacă sunt verificate sanitar în avans, prevede un ordin al Ministerului Sănătății (MS) care se aplică deja de marți. Cu alte cuvinte, aceste businessuri nu mai sunt autorizate sanitar în baza unei declarații pe propria răspundere, cu verificarea ulterioară. Asta înseamnă că saloanele deja funcționale au 30 de zile pentru a cere reautorizarea.

Concret, Ordinul MS 15/2020 a eliminat marți autorizarea sanitară pe baza răspunderii proprii și a introdus obligația ca saloanele de înfrumusețare (cod CAEN 9602) să ceară certificarea conformității cu normele de igienă și sănătate publică.

Însă ce implică această certificare? Conform regulilor incluse în Ordinul MS 1.030/2009, certificarea se face la cererea titularului activității, în acest sens fiind depusă o documentație specifică:

  • cererea și documentele aferente specifice domeniului activității (modelul este anexat la articol);
  • memoriul tehnic în care este descris modul de îndeplinire a cerințelor prevăzute de reglementările legale specifice domeniului de activitate;
  • dovada achitării tarifului de certificare, în cuantum de 200 de lei.

Acest dosar de autorizare se depune, în esență, la autoritatea locală de sănătate publică. Pentru a soluționa cererea, autoritățile analizează documentația și evaluează obiectivul, urmând să elibeze apoi o notificare scrisă. Soluționarea se face în maximum 20 de zile lucrătoare de la înregistrarea solicitărilor.

Referitor la saloanele de înfrumusețare care deja funcționează, acestea au la dispoziție 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului MS pentru a solicita certificarea conformității cu normele de igienă și sănătate publică. Termenul este, astfel, 13 februarie 2020.

Până acum, aceste businessuri erau autorizate sanitar numai în baza unei declarații pe propria răspundere, pentru care nu se plătea vreun tarif. Mai precis, autorizarea sanitară se emitea pe baza declarației și apoi, în maximum 30 de zile lucrătoare, urma un control al autorităților.

Așadar, schimbarea majoră este că saloanele de înfrumusețare sunt verificate în avans, pentru obținerea autorizației sanitare, nu ulterior autorizării. În plus, acestea trebuie să achite un tarif de 200 de lei, în condițiile în care până acum nu achitau vreun tarif.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend