Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Business report: Metroul din Drumul Taberei. Raport al Corpului de Control: Cheltuieli nejustificate, termene depășite cu 7 ani; Motivele pentru care leul scade în fiecare zi. Economiştii spun că situaţia e ireversibilă

Publicat

in

Motivele pentru care leul scade în fiecare zi. Economiştii spun că situaţia e ireversibilă. Nici în România, economia nu scapă de cutremurul provocat de coronavirus. Leul este într-o depreciere continuă de câteva zile şi bate record după record în raport cu euro. Vineri, de exemplu, cotaţia oficială a ajuns la peste 4,81 de lei. Efectele unui euro mai scump se văd deja în preţurile importurilor. Bursa de la Bucureşti a scăzut şi ea pentru a treia zi la rând, conform Știrile Protv.

Metroul din Drumul Taberei. Raport al Corpului de Control: Cheltuieli nejustificate, termene depășite cu 7 ani. Contractul de proiectare şi execuţie a structurii de rezistenţă aferentă Magistralei 5 Drumul Taberei – Pantelimon, tronsonul Drumul Taberei – Universitate, secţiunea Râul Doamnei – Haşdeu (Opera), încheiat la finalizarea procedurii de atribuire, a fost modificat pe parcursul derulării sale prin şase acte adiţionale şi şase instrucţiuni, astfel încât valoarea acestuia a crescut cu 14,21%, de la 918,94 milioane de lei, la 1,05 miliarde de lei, iar termenul de execuţie a fost prelungit cu aproape şapte ani, de la 14 aprilie 2013, la 14 martie 2020, scrie Digi24.

Pe ce se duc banii din buget. România, mult sub nivelul UE la cheltuieli cu educaţia şi sănătatea. Conducem la cheltuieli pentru apărare. România cheltuie pentru educaţie şi sănătate doar 3,2%, respectiv 4,7% din produsul intern brut (PIB), mult sub nivelul Uniunii Europene, de 6,9%, respectiv 7%. În schimb, cheltuim pentru apărare 1,7%, faţă de doar 1,2%, media UE. Protecţia socială a fost în 2018 cel mai important domeniu pentru cheltuielile guvernamentale în toate statele membre UE, însă ponderea acestor cheltuieli în PIB variază semnificativ între 24,1% în Finlanda şi 9% în Irlanda, arată datele publicate joi de Eurostat, notează Adevărul.

Indicele fricii de pe Wall Street înregistrează cel mai mare salt săptămânal din istorie și urcă la maximul ultimilor 2 ani. Bursa americană se pregătește să închidă cea mai grea săptămână din 2008. ndicele VIX, care măsoară volatilitatea bursei americane în funcție de cotațiile din piața opțiunilor, a urcat vineri la peste 45 de puncte, cel mai mare nivel din februarie 2018. Pe parcursul săptămânii, VIX (indicele de volatilitate CBOE), supranumit și „indicele fricii”, a urcat cu circa 170%, cel mai mare avans săptămânal de la crearea acestui indice, în 1993, notează Profit.ro

Administraţia Fondului pentru Mediu a început programul de selecție a producătorilor şi dealerilor auto pentru Programul Rabla 2020. Sesiunea de validare a producătorilor/dealerilor în cadrul programelor Rabla şi Rabla Plus va fi lansată în perioada 2 – 6 martie, a anunţat, vineri, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). Finanţarea programului se realizează din veniturile Fondului pentru Mediu, iar cuantumul primei de casare este de 6.500 lei, cu excepţia motocicletelor, pentru care prima de casare va fi de 3.500 lei, relatează Economica.net.

Epidemia de coronavirus ar putea duce la o nouă criză economică globală. “Otravă pentru pieţele financiare”.Bursele internaţionale sunt în cădere liberă, din cauza impactului negativ pe care epidemia de coronavirus îl are asupra economiei globale. Piețele financiare încheie cea mai rea săptămână de la criza din 2008, cu pierderi totale, estimate la 5 mii de miliarde de dolari! Teama de coronavirus a dus și la anularea celui mai important Salon Auto din Europa, cel de la Geneva, care urma să-şi deschidă porţile săptămâna viitoare, pe 5 martie, potrivit Știrile Protv.

Vishal Narender, Alphahead: „Vreau să demonstrez că românii sunt la fel de capabili ca italienii și germanii. Nu sunt născut aici, dar simt că trebuie să fac ceva pentru locul aceasta”. Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto. Adică 50.000 de euro, relatează Republica.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Polonia votează: Votul prin corespondenţă este posibil în alegerile din mai, a anunțat liderul de la Varșovia

Publicat

in

De

Votul prin corespondenţă ar putea permite desfăşurarea alegerilor prezidenţiale preconizate pentru luna mai în pofida epidemiei de coronavirus, a declarat preşedintele polonez Andrzej Duda într-un interviu publicat sâmbătă, pe fondul semnalelor că partidele din coaliţia de guvernământ ar putea fi divizate în această problemă, notează Reuters.

Partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS) vrea ca alegerile să aibă loc în 10 mai în pofida pandemiei şi a propus un proiect de lege vizând introducerea votului prin corespondenţă, care să înlocuiască votul fizic.

Un partener mai liberal din coaliţie, Accord, consideră că organizarea alegerilor în această perioadă este nerealistă şi a propus amânarea acestora cu doi ani.

„Această soluţie – votul prin corespondenţă – a fost utilizată cu câteva zile în urmă în Bavaria”, a declarat Duda ziarului catolic Nasz Dziennik. „Putem prelua de asemenea această idee aici. Votul prin corespondenţă ar fi ceva nou în Polonia, dar şi situaţia este neobişnuită”, a spus el.

Întrebat când ar trebui să aibă loc alegerile, dacă nu pe 10 mai, Duda a spus că votul trebuie să fie organizat atunci când poate să se desfăşoare în condiţii sigure.

În semn de hotărâre a partidului că va implementa votarea prin corespondenţă, PiS l-a înlocuit vineri pe şeful serviciilor poştale cu Tomasz Zdzikot, care va părăsi actualul său post de adjunct al ministrului apărării.

Cotidianul Rzeczpospolita, care citează o sursă apropiată de dosar, afirmă că PiS voia un responsabil de încredere la conducerea poştei într-un moment atât de critic.

Polonia a impus restricţii radicale vieţii publice pentru a stopa extinderea noului coronavirus, inclusiv prin închiderea şcolilor, hotelurilor, parcurilor, pădurilor şi interdicţia pentru adunări formate din mai mult de două persoane, cu excepţia familiilor.

Sâmbătă în Polonia au fost înregistrate 3.503 cazuri de contaminare şi 73 de decese.

Duda a criticat Comisia Europeană într-un interviu pentru lipsa de susţinere a acesteia în faţa pandemiei, conform Reuters.

„Ca ţară, noi nu am primit niciun fel de ajutor financiar suplimentar din partea Bruxellesului”, a spus el.

„Nu se poate vedea niciun mare angajament din partea instituţiilor europene, în privinţa activităţii Comisiei Europene trebuie să spun că pare destul de anemică”, a afirmat preşedintele polonez, conform agenţiei de presă citate.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Polonia va lupta cu coronavirusul cu o aplicație pe smartphone

Publicat

in

De

Polonia lucrează la o aplicaţie de smartphone care să ajute la urmărirea persoanelor ce au intrat în contact cu cei infectaţi cu noul coronavirus, pentru a le atenţiona în legătură cu posibilul risc, a anunţat vineri Ministerul pentru Tehnologii Digitale, potrivit Reuters, potrivit Agerpres.

Iniţiativa, care ar putea ajuta guvernul să oprească sau să încetinească pandemia, vine după ce un grup de experţi europeni a anunţat miercuri că va lansa o tehnologie similară în curând, iar Germania şi-a exprimat speranţa că va avea propria aplicaţie în câteva săptămâni.

Unele ţări asiatice au folosit deja cu succes smartphone-urile pentru a urmări răspândirea virusului şi pentru a impune ordinele de carantină, deşi metodele lor ar încălca regulile europene stricte privind protecţia datelor.

Citește și: Informație de ultim moment! Alte două persoane au decedat din cauza coronavirusului

Versiunea poloneză a aplicaţiei ar folosi tehnologia Bluetooth pentru a stabili conexiuni între smartphone-uri pe un dispozitiv, unde date criptate ar fi stocate timp de două săptămâni.

Tehnologia nu ar fi folosită pentru colectarea de date ale utilizatorilor sau pentru a urmări localizarea lor, a precizat ministerul într-un comunicat.

Un utilizator care s-ar îmbolnăvi şi-ar schimba anonim statusul din aplicaţie şi i-ar informa pe utilizatorii tuturor dispozitivelor care au avut contact cu el în precedentele două săptămâni în legătură cu un posibil risc şi cu nevoia de carantină.

Citește și: Vești mari! Valoarea acestor tichete va fi dublată

„Cu cât o folosesc mai multe persoane, cu atât vom avea mai multe informaţii despre ameninţare şi vom lua măsurile corespunzătoare, spre exemplu intrând în carantină”, a spus ministrul pentru tehnologii digitale, Marek Zagorski, citat în comunicat.

Ministerul a distribuit vineri codul sursă al aplicaţiei şi a spus că aşteaptă comentariile dezvoltatorilor şi ale celor care o testează. Nu este clar când aplicaţia, numită ProteGO, va fi pusă la dispoziţia utilizatorilor.

Citește și: Klaus Iohannis, declarații de ultimă oră: E o etapă pe care am reușit să o întârziem cât mai mult posibil

„ProteGO este o aplicaţie menită a fi folosită atunci când majoritatea restricţiilor severe implementate pentru a combate pandemia de coronavirus vor fi ridicate. Scopul este de a controla răspândirea bolii”, a precizat ministerul.

Polonia a lansat o aplicaţie de smartphone, numită ‘Home Quarantine’ (‘Carantină acasă’), în martie pentru cetăţenii care se întorc din străinătate, cărora li s-a cerut, de la 15 martie, să intre în autoizolare pentru două săptămâni.

Polonia a confirmat până acum 3.149 de cazuri de infecţii cu noul coronavirus, iar 59 de persoane au murit.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

PROFIT 24 TV LIVE

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

SUSTINE INDEPENDENTA NOASTRĂ

Dacă esti multumit de activitatea noastra si crezi ca facem o presa libera, ne poti sprijini sa continumam in slujba ta, fara a fi nevoiti sa facem contracte cu statul

În Trend