Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Bursa în principalele piețe internaționale: la Hong Kong și Londra ședințele au fost deschise în scădere

Publicat

in

Bursa de pe Wall Street a deschis şedinţa de vineri cu rezultate mixte, indicele Dow Jones Industrial Average s-a apreciat uşor cu 0,04%, ajungând la valoarea de 27.686,20 puncte, în creştere cu 11,40 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, informrează Agerpres.

Citește și: Ministrul Muncii a IZBUCNIT după inspecția de la Casa de Pensii! Război total declarat bugetarilor: ‘Mă frapează atitudinea oamenilor’

Indicele Standard and Poor’s 500 s-a depreciat cu 0,13%, ajungând la valoarea de 3.081,25 puncte, în scădere cu 3,93 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Indicele Nasdaq s-a depreciat cu 0,14%, ajungând la valoarea de 8.422,67 puncte, în scădere cu 11,85 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Londra – Bursa de la Londra a deschis şedinţa de vineri în scădere cu 0,45%, indicele principal FTSE-100 a ajuns la valoarea de 7.373 puncte, în scădere cu 33 de puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite AFP.

Frankfurt – Bursa de la Frankfurt a deschis şedinţa de vineri în scădere cu 0,31%, indicele principal DAX 30 a ajuns la valoarea de 13.248,62 puncte, în scădere cu 40,84 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite AFP.

Paris – Bursa de la Paris a deschis şedinţa de vineri în scădere cu 0,47%, indicele principal CAC 40 a ajuns la valoarea de 5.863,20 puncte, în scădere cu 27,79 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite AFP.

Budapesta – Cursul oficial al Băncii Centrale a Ungariei valabil pentru ziua de luni este de 302,25 forinţi pentru un dolar, în creştere faţă de un curs de 300,20 forinţi, vineri, transmite MTI. Moneda euro este cotată la 333,65 forinţi, în creştere faţă de 332,56 forinţi, vineri, iar un leu românesc este cotat la 70,08 forinţi, în creştere faţă de 69,83 forinţi, vineri.

Tokyo – Bursa japoneză a închis şedinţa de vineri în creştere cu 0,26%, indicele principal Nikkei-225 a ajuns la valoarea de 23.391,87 puncte, în creştere cu 61,55 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Kyodo.

Seul – Bursa sud-coreeană a încheiat şedinţa de vineri în scădere cu 0,33%, indicele principal Kospi a ajuns la valoarea de 2.137,23 puncte, în scădere cu 7,06 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Yonhap.

Shanghai – Bursa din Shanghai a închis şedinţa de vineri în scădere cu 0,49%, indicele Shanghai Composite a ajuns la valoarea de 2.964,18 puncte, în scădere cu 14,53 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Xinhua.

Hong Kong – Bursa din Hong Kong a închis şedinţa de vineri în scădere cu 0,70%, indicele Hang Seng a ajuns la valoarea de 27.651,14 puncte, în scădere cu 196,09 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Xinhua.

Singapore – Bursa din Singapore a încheiat şedinţa de vineri în scădere cu 0,65%, indicele Straits Times a ajuns la valoarea de 3.264,30 puncte, în scădere cu 21,42 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Xinhua.

Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Românca din Finlanda care se luptă să-și salveze copiii nu primește azil de la MAE

Publicat

in

De

Ministerul de Externe a transmis vineri că nu poate să abrobe cererea româncei Camelia Jalaskoski de a obține azil în Ambasada României la Helsinki și repatrierea sa împreună cu cei doi copii minori ai săi pentru care se luptă cu autoritățile finlandeze.

„În cursul zilei de astăzi, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus ca ambasadorul României la Helsinki să o contacteze de urgență pe doamna Jalaskoski și să o invite la o discuție, la sediul misiunii diplomatice, pentru a clarifica solicitările sale și posibilitățile de asistență consulară, în conformitate cu prevederile legale aplicabile. MAE precizează, totodată, că ambasadorul României o contactase deja telefonic pe doamna Jalaskoski, în cursul zilei, pentru a transmite disponibilitatea de a continua discuțiile cu privire la situația acesteia.

Astfel, ambasadorul României la Helsinki, Răzvan Rotundu, a contactat-o telefonic pe doamna Jalaskoski și a invitat-o la sediul misiunii pentru o discuție clarificatoare. În cadrul conversației telefonice, ambasadorul României la Helsinki, Răzvan Rotundu, a reiterat întreaga deschidere a Ministerului Afacerilor Externe, inclusiv a misiunii diplomatice de a continua dialogul, asistența consulară și demersurile în beneficiul doamnei Jalaskoski și a celor doi minori, cetățeni români, cu respectarea dreptului internațional și european și a legislației statului de reședință.

Doamna Jalaskoski a refuzat invitația, condiționând derularea discuției în sediul Ambasadei de acceptarea solicitării sale de acordare de azil în Ambasadă.

Ținând cont de cele de mai sus, și având în vedere solicitarea doamnei Jalaskoski de acordare de către statul român a azilului, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

– Azilul este o formă de protecție acordată de către un stat pe teritoriul său (deci nu în interiorul unei Ambasade, al cărei teritoriu, în dreptul diplomatic actual nu este echivalent cu teritoriul statului de care aparține) unei persoane având cetățenia unui alt stat sau unui apatrid și vizează protejarea persoanei în cauză în situațiile în care viața, integritatea fizică sau libertatea acesteia ar fi amenințate pe motivul apartenenței la o rasă, religie, naționalitate, la un anumit grup social sau pentru opinii politice;

– Întrucât doamna Camelia Jalaskoski este cetățean român, această formă de protecție nu este aplicabilă în cazul său;

– Conceptul de azil nu poate fi invocat în relația dintre statele membre ale Uniunii Europene, având în vedere că Uniunea Europeană plasează protejarea drepturilor fundamentale printre valorile sale. Norma UE în materie, respectiv Regulamentul (UE) nr. 604/2013, se referă exclusiv la cererile formulate de cetățeni ai unui stat terț (stat non-membru UE) sau de apatrizi.

De asemenea, ambasadorul României la Helsinki a exprimat întreaga disponibilitate a Ambasadei României la Helsinki de a prelua cererile de eliberare a unor documente de călătorie pentru cei doi minori, după prezentarea documentelor necesare și cu îndeplinirea tuturor condițiilor prevăzute de lege.

MAE menționează că situația doamnei Camelia Jalaskoski și a celor doi copii minori ai acesteia se află în mod constant în atenția prioritară a Ministerului Afacerilor Externe și a Ambasadei României la Helsinki, care a întreprins, încă din anul 2016, multiple demersuri de asistență consulară pe lângă serviciile locale de protecție a copiilor, autoritățile judiciare competente, Ministerul Afacerilor Externe și alte autorități centrale finlandeze”, a transmis MAE.

Vezi si: SURSE Meleșcanu se întronează șef de partid: forțe noi pentru Viorica Dăncilă în turul 2 la prezidențiale.

Citeste mai mult

NATIONAL

Roger Stone, colaborator al lui Donald Trump, găsit vinovat pentru şapte capete de acuzare

Publicat

in

De

Fostul consilier al preşedintelui Donald Trump, Roger Stone, care a lucrat în anul 2016 pentru campania candidatului republican, a fost găsit vineri vinovat de un judecător federal american pentru şapte capete de acuzare într-un dosar deschis în cadrul anchetei privind presupusa ingerinţă rusească în scrutinul prezidenţial din SUA, scrie Agerpress, citând Reuters, DPA şi EFE.

Roger Stone, în vârstă de 67 de ani, riscă până la 50 de ani de închisoare după ce judecătorul l-a găsit vinovat pentru cele şapte capete de acuzare, inclusiv mărturie mincinoasă în faţa Congresului, obstrucţionarea şi intimidarea martorilor. Sentinţa va fi pronunţată pe 6 februarie 2020 şi el poate înainta recurs.

Potrivit procurorilor, Roger Stone a jucat rolul de mesager între campania lui Trump şi Wikileaks şi a minţit Congresul în legătură cu amploarea acestei colaborări cu website-ul ce a publicat emailuri ale candidatei democrate Hillary Clinton, despre care democraţii susţin că au fost obţinute de hackeri ruşi.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

SUNTEM SI AICI

În Trend