Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Bulgaria a interzis intrarea pe teritoriul său a unui om de afaceri rus, apropiat al Kremlinului

Publicat

in

Bulgaria a interzis intrarea pe teritoriul său a unui om de afaceri rus, Konstantin Malofeev, considerat un apropiat al Kremlinului, pe care-l suspectează că este implicat într-un lobby în favoarea Moscovei, relatează AFP potrivit news.ro

Lui Konstantin Malofeev, în vârstă de 45 de ani, i s-a interzis intrarea în Bulgaria pe o perioadă de zece ani, a anunţat miercuri şeful parchetului bulgar Sotir Ţaţarov.

Autorităţile bulgare îl suspectează pe acest miliardar, care a făcut avere în telecomunicaţii, că a acţionat în vederea unei încercări de a apropia Sofia şi Rusia, în detrimentul Uniunii Europene (UE).

Un fost deputat bulgar din Partidul Socialist (PSB) ar fi fost intermediarul în Bulgaria al acestui demers de lobby prorus.

Acest fost deputat, Nikola Malinov, a fost inculpat marţi de spionaj de către justiţia bulgară.

Parchetul îl suspectează că a acţionat timp de mai mulţi ani în vederea unei consolidări a influenţei Rusiei în această ţară din Balcani, cu complicitatea unui fost spion rus, Leonid Reşetnikov, adjunctul lui Konstantin Malofeev în cadrul unei organizaţii intitulate ”Vulturul cu două capete”.

Potrivit procurorului, Nikolai Malinov a încercat să faciliteze achiziţionarea de către Konstantin Malofeev a unor publicaţii, unei instalaţii de producţie de armament şi a diverse întreprinderi.

Deputatul bulgar a negat, într-un interviu acordat televiziunii publice, că a primit vreun ban de la organizaţii apropiate Kremlinului, subliniind că simpatia sa prorusă şi relaţile sale cu personalităţi din această ţară, precum Leonid Reşetnikov şi Konstantin Malofeev sunt de notorietate publică.

În 2014, oligarhul rus, prezentat ca un apropiat al Kremlinului într-o notă recentă a cercului de reflecţie Carnegie Council, a fost introdus pe o listă de sancţiuni europene, Bruxellesul considerându-l ”trezorierul” separatiştilor proruşi din estul Ucrainei.

Într-un interviu acordat în 2016 unui săptămânal austriac, el declara că UE are să se ”disloce ca Uniunea Sovietică” şi că întreţinea ”cele mai bune relaţii pisibile” cu partidul de extremă dreapta austriac FPÖ.

În 2014, un cadru FPÖ, în prezent retras din partid, a participat împreună cu konstantin Malofeev la o adunare la Moscova în favoarea promovării valorilor familiale tradiţionale. În acelaşi an, Konstantin Malofeev a orchestrat, în capitala austraică, o întâlnire între mai mulţi aleşi din extrema dreaptă europeană, între care şi un reprezentant al Frontului Naţional (FN) francez şi personalităţi ruse.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Goana magistraților după banii de la alegeri – BEC a dejucat ‘schema detașarea’, însă hotărârea a fost contestată

Publicat

in

De

Zeci de judecători, procurori și magistrați-asistenți de la ÎCCJ insistă să ajungă în birourile electorale din județele din jurul Capitalei. Biroul Electoral Central a admis marți, 16 aprilie, contestațiile împotriva desemnării președinților de birouri electorale de circumscripție din județul Buzău, însă magistrații vizați au contestat hotărârea în instanță. Miza demersului: două luni de detașare, cu salariu și diurnă care ajunge la 45.000 de lei.

Hotărârea BEC – magistrați scoși din birourile electorale din Buzău

Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat hotărârea privind admiterea contestațiilor formulate de mai mulți contestatori împotriva procesului de desemnare a președinților și locțiitorilor pentru birourile electorale de circumscripție județene și locale din județul Buzău, în contextul alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din 2024. (Hotărârea poate fi citită pe site-ul BEC!)

Contestațiile au fost ridicate pe baza presupusei nerespectări a criteriilor legale stabilite pentru desemnarea prin tragere la sorți a președinților și locțiitorilor birourilor electorale. Legislația relevantă, Legea nr. 115/2015, stipulează că aceste desemnări ar trebui să se facă din rândul magistraților și altor juriști, respectând un criteriu de proximitate între domiciliul sau reședința acestora și locația biroului electoral pentru care sunt desemnați.

Decizia BEC evidențiază mai multe nereguli în procesul de desemnare efectuat de Tribunalul Buzău, cum ar fi includerea pe listele de desemnare a persoanelor care nu erau magistrați în exercițiu la instanțele competente sau nerespectarea criteriului de proximitate. Ca urmare, BEC a decis să admită contestațiile, să anuleze documentele inițiale ale procesului de tragere la sorți și să dispună reluarea întregului proces de desemnare, conform cu prevederile legale stricte.

Hotărârea, contestată la ÎCCJ

Hotârârea BEC vizează nu mai puțin de 54 de juriști, președinți de birouri electorale și locțiilor, majoritatea judecători și procurori. Nu toți au fost desemnați cu încălcarea legii, însă procesul de desemnare trebuie reluat.

Hotărârea BEC a fost contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) de  Ionuț Cristian Neagu, procuror la Parchetul Judecătoriei Sectorului 5, Gabriel Ciprian Ene, magistrat-asistent la ÎCCJ, și Mihai Valentin Dobre, consilier juridic la Parchetul Curții de Apel Brașov. În proces au intrat și alți 27 de juriști, majoritatea magistrați, în unele cazul criteriul proximității fiind vădit încălcat (spre exemplu: Adriana Nicolae, judecător la Curtea de Apel Ploiești, Silviu Florentin Grădină de la CA Ploiești).

ÎCCJ a stabilit joi, 18 aprilie, că judecarea contestației este de competența Curții de Apel Ploiești. „Admite excepţia necompetenţei materiale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, invocată din oficiu. Declină competenţa de soluţionare a contestaţiei formulate de contestatorii Neagu Ionuţ Cristian, Dobre Mihai Valentin şi Ene Gabriel Ciprian împotriva Hotărârii Biroului Electoral Central nr. 19H/16.04.2024, în favoarea Curţii de Apel Ploieşti – Secţia de contencios administrativ şi fiscal. Fără cale de atac, potrivit art. 132 alin. (3) Cod procedură civilă”, se arată în încheierea ÎCCJ.

Miză financiară

Potrivit Legii 115/2015, juriștii care sunt desemnați în cadrul birourilor electorale sunt considerați detașați.

Pe toată perioada exercitării atribuţiilor privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor, autorităţile şi instituţiile publice la care sunt angajate persoanele desemnate în birourile electorale le asigură acestora plata drepturilor salariale, a indemnizaţiilor de detaşare, a diurnelor, precum şi a oricăror alte drepturi băneşti cuvenite, potrivit legii.

Astfel, Un magistrat care este detașat din alt județ într-un birou electoral poate beneficia de aproximativ 45.000 de lei, pentru participarea la câteva ședințe.

În funcție de dezlegarea pe care o va da Curtea de Apel Ploiești, BEC ar putea să dispună reluarea constituirii birourilor electorale și în alte județe. Potrivit unor surse oficiale, situația magistraților desemnați în aceste birouri este aceeași și în alte județe, nu doar în Buzău.

Citeste mai mult

NATIONAL

Târnovanu (FCSB) – Cred că plecăm cu prima şansă în derby-ul cu Rapid

Publicat

in

De

Portarul echipei FCSB, Ştefan Târnovanu, a afirmat, joi, că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul la titlul de campion în Superligă, potrivit Agerpres.

“Suntem cu gândul la derby şi cu gândul către titlu. Le-am promis suporterilor că vom face tot ce ţine de noi să câştigăm în derby, să fim cu încă un pas mai aproape de titlu. Nu suntem deocamdată campioni, mai aveam un meci sau două, mai avem câţiva paşi de făcut şi trebuie să îi facem. Într-un derby nu prea sunt favoriţi, nici locul pe care te afli, nici ce formă ai, în derby sunt alte lucruri care contează, dar cred că plecăm cu prima şansă”, a spus Târnovanu.

El consideră că este anul FCSB în fotbalul românesc, ultima oară când echipa sa a câştigat titlul de campioană fiind copil de mingi la Poli Iaşi.

“Sunt ceva ani de când nu am mai câştigat un titlu, dar cred că este anul nostru şi în scurt timp să va dovedi asta. Eram copil de mingi la Iaşi când FCSB a câştigat ultimul titlu de campioană. Am şi poze de atunci”, a mai spus Târnovanu.

Jucătorii echipei FCSB Octavian Popescu, Darius Olaru, Joyskim Dawa, Adrian Şut, Ştefan Târnovanu, David Miculescu şi Siyabonga Ngezana au participat, joi, la o întâlnire cu fanii, în cadrul căreia au acordat autografe, la unul din magazinele sponsorului tehnic, Nike.

Echipa de fotbal FCSB va întâlni, sâmbătă, de la ora 20:30, pe Arena Naţională, formaţia Rapid, într-un meci din cadrul etapei a 5-a a play-off-ului Superligii.

După 4 etape în play-off-ul Superligii, FCSB ocupă prima poziţie, cu 44 de puncte, fiind urmată de CFR Cluj şi Universitatea Craiova, cu câte 31 de puncte, Farul Constanţa, 29 de puncte, Rapid, 28 de puncte şi Sepsi OSK, cu 27 de puncte.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend