spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

BUCURIA BEŢIVILOR !?! VA FI ŢUICĂ ! Producţie record de fructe în Argeş

Facebook Twitter Google+
BUCURIA BEŢIVILOR !?! VA FI ŢUICĂ ! Producţie record de fructe în Argeş

Semne bune are anul acesta pentru producția de fructe în Argeş, în special cea de prune, deși ploile și vremea rece din ultimele luni păreau că vor pune la pământ și aceste culturi. Acum livezile sunt pline cu prune anul acesta spre bucuria producătorilor care spun că producția lui 2018 o va depăși de 4-5 ori pe cea de anul trecut. Nici producţia de mere nu este mai prejos, livezile argeşenilor anunţând o producţie record. Din păcate, ca şi în anii trecuţi, merele din Argeş nu vor mai lua calea pieţelor din alte judeţe şi nici nu vor mai fi vandute pe nimic samsarilor, astfel că şi acestea vor ajunge in mare parte in cayanele de ţuică. Fructele sunt atât de multe încât crengile s-au rupt sub greutatea lor. Din spusele agricultorilor argeşeni este cea mai mare producţie din ultimii ani şi vor avea ţuică şi magiun din abundenţă. Multi agricultori au început deja culesul prunelor şi au nevoie de foţă de muncă din plin deoarece anul acesta este de departe una dintre cele mai bune producţii de prune din ultimii ani.
„Ochii lui Dobrin” şi Magiunul de Topoloveni, două branduri bazate exclusiv pe fructe !
E deja cunoscut faptul că cei mai mari producători de prune se găsesc în judeţul Argeş, aici fiind și patria ţuicii de prună numită ”Ochii lui Dobrin”, înregistrată la OSIM. Argeşenii sunt urmaţi de producătorii din Vâlcea şi Buzău. Pentru că băutura tradiţională românească, ţuica, se face din prune, nu mai e un secret ca oamenii se bucură de faptul că anul acesta vor avea ţuică din plin. Cazanele de ţuică vor fierbe la foc continuu în scurt timp următoare, iar licoarea va ajunge mai repede în pahare anul acesta pentru că vremea calda din această perioada este tocmai buna. Pentru că producţia de prune este mare, preţul va fi mai mic si variaza, potrivit agricultorilor argeşeni, de la 2 la 3 lei în funcţie de soiul şi mărimea fructelor. Din prune gospodinele pregătesc binecunoscutul magiun, prune uscate şi afumate şi compot. Procesarea lor a început să devină o prioritate pentru producători iar Argeşul este deja campion nu numai la ţuică ci şi la magiun, graţie magiunului de Topoloveni. Afacerea de nișă este o reușită, magiunul de prune fiind unul dintre produsele apreciate pe piața românească, dar și din străinătate. La fel, prunele uscate sunt și ele o oportunitate de a fructifica munca de peste an așa cum o fac, de exemplu, sătenii din zona Muscel.

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments

Mai poti citi si....