Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Boris Johnson încearcă să convingă Westminsterul după acordul Brexitului de la Bruxelles

Publicat

in

Premierul britanic Boris Johnson, întors la Londra după ce a încheiat un nou acord al Brexitului cu Cei 27, depune eforturi vineri să-i convingă pe membrii Parlamentului britanic să-l ratifice, relatează AFP.

Camera Comunelor urmează să se reunească sâmbătă – pentru prima oară de la Războiul din Falkland în 1982 – într-o sesiune excepţională.

Însă Boris Johnson, care a ajuns la putere în iulie, şi-a pierdut majoritatea la Westminster, unde mai dispune de 288 de voturi – şi are nevoie de 320.

În cazul în care eşuează să obţină un vot favorabil în Parlament, Boris Johnson va fi nevoit să ceară Bruxellesului o nouă amânare cu trei luni a Brexitului, în virtutea unei legi adoptate la începutul lui septembrie – inclusiv de 21 de deputaţirebeli din tabăra sa.

La Bruxelles, joi, alături de preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, premierul britanic s-a declarat ”foarte încrezător”.

”Am speranţe foarte bune că atunci când deputaţii din toate partidele vor examina (acordul Brexitului) vor vedea avantajele şi-l vor susţine”, a declarat premierul britanic, care repetă neîncetat că el vrea să implementeze Brexitul – deja amânat în două rânduri – la 31 octombrie, orice s-ar întâmpla.

Odată publicat acordul, micul partid nord-irlandez DUP, aliatul conservatorilor, l-a respins. Partidul unionist – care are zece deputaţi -, a declarat că nu este ”în măsură să susţină aceste propuneri în Parlament” în probleme de reglementare vamală şi privind consimţământul Executivului nord-irlandez cu privire la proiectul Brexitului.

Ulterior, Juncker a avertizat că situaţia devine ”extrem de complicată” dacă Parlamentul britanic respinge sâmbătă noul acord adoptat al divorţului între regatul Unit şi UE.

”Dacă se va întâmpla acest lucru, ne vom afla într-o situaţie extrem de complicată”, a declarat el pentru presă la finalul primei zile a summitului european de la Bruxelles.

Şeful Partidului Laburist (Labour), principala formaţiune de opoziţie în regatul Unit – cu 244 de deputaţi -, i-a îndemnat pe aleşi ”să respingă” acordul între Londra şi UE.

În opinia lui Jeremy Corbyn, ”cea mai bună modalitate de rezolvare a Brexitului este să se dea populaţiei ultimul cuvânt” într-un al doilea referendum al Brexitului, la mai bine de trei ani după ce aproape 52% dintre britanicii care s-au prezentat la urne s-au pronunţat în favoarea plecării din UE.

Separatiştii scoţieni din SNP – 35 de deputaţi -, favorabili rămânerii în UE şi Liberal-Democraţii (Lib-dem) – 19 deputaţi – se opun de asemenea acordului.

”ÎN TABĂRA REGATULUI UNIT”

Aceste luări de poziţie anunţă o bătălie dificilă pentru Boris Johnson în Parlament, unde predecesoarea sa Theresa May a eşuat în trei rânduri să obţină ratificarea acordului pe care l-a încheiat cu Bruxelesul.

Boris Johnson şi-a multiplicat, joi, apelurile telefonice către deputaţi, potrivit Downing Street, şi urmează să-şi continue această întrepindere de convingere vineri.

”Va trebui ca, într-o zi, această adunare (…) să-şi asume responsabilităţile şi ca ceea ce s-a decis prin referendum şi ceea ce este susţinut de diverse guverne cu care am negociat să se pună în aplicare”, a apreciat negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk consideră că ”mingea este în tabăra Regatului Unit”.

Compromisul găsit joi înlătură dispoziţia cea mai controversată a versiunii acordului lui May, care a demisionat în această vară, „backstop”-ul.

Această clauză de salvgardare prevedea rămânerea Regatului Unit într-un teritoriu vamal unic cu UE, cu scopul evitării unei reimpuneri a unei frontiere fizice pe Insula Irlanda şi în vederea apărăii păcii după decenii de violenţe.

Noul compromis stabileşte reguli speciale vamale cu privire la mărfuri care sosesc în Irlanda de Nord – care rămâne în teritoriul vamal britanic -, în funcţie de faptul dacă acestea rămân sau trec către piaţa unică europeană.

El prevede totodată un mecanism de ”consimţământ” al autorităţilor nord-irlandeze cu privire la continuarea aplicării anumitor reglementări UE în provincia britanică, după o perioadă de patru ani de la intrarea în vigoare a acordului.

Mai general, textul prevede condiţiile divorţului între Regatul Unit şi UE în domeniul drepturilor cetăţenilor şi respectării angajamentelor financiare. El introduce de asemenea o perioadă de tranziţie până în decembrie 2020.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Primele măsuri de austeritate lovesc în ANAF. Guvernul Orban îşi pune sindicaliştii în cap

Publicat

in

De

Hotărârea Guvernului de a opri toate examenele în grad profesional pentru angajaţii din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) asigură economii la buget, însă şi elimină drepturile salariaţilor de a mai evolua în cariera profesională, susţin reprezentanţii Sindicatului Naţional Meridian, într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

„Nu cu mult timp în urmă, reprezentanţi ai Guvernului României anunţau că urmează a se aplica măsuri severe de reducere în zona cheltuielilor bugetare. Se pare că primele dispoziţii au fost date deja şi vor afecta angajaţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) unde au fost oprite toate examenele de promovare în grad profesional. Această hotărâre va asigura unele economii la buget, însă doar prin eliminarea dreptului angajaţilor de a mai evolua în cariera profesională. Conform legii, la îndeplinirea unor condiţii de vechime şi de evaluare profesională, fiecare funcţionar public poate avansa la următorul grad. Pentru aceasta este necesar ca angajatul să promoveze un examen şi drept urmare să primească mai mulţi bani la salariu. Din păcate pentru angajaţii Fiscului, procedura de desfăşurare a acestor examene a fost oprită şi nu se ştie dacă va mai fi reluată”, precizează organizaţia sindicală.

Potrivit sursei citate, inspectorii ANAF se confruntă cu o serie de lipsuri în desfăşurarea activităţii, începând de la condiţii de muncă precare şi până la dotări necorespunzătoare.

„De câţiva ani de zile, inspectorii ANAF se confruntă cu o serie de lipsuri în desfăşurarea activităţii, începând de la condiţii de muncă precare şi până la dotări necorespunzătoare, printre care se numără şi falimentarul sistem informatic. De asemenea, nu trebuie uitat nici deficitul de peste 20 la sută existent la nivelul personalului, unii inspectori fiind obligaţi să lucreze cât doi pentru a compensa neocuparea de mai mulţi ani a acestor posturi. Se pare că toate acestea nu au fost de ajuns şi s-a trecut la alt nivel, fiind afectate şi drepturile personalului, angajaţii fiind lipsiţi acum de unul elementar, acela de a avansa în cariera profesională”, sunt de părere oficialii Meridian.

Aceştia speră ca măsura Guvernului „să fie doar o măsură temporară”, iar „procedura să fie reluată cât mai curând, pentru că altfel, dacă se va continua pe această direcţie, activitatea Fiscului va fi iremediabil afectată şi rezultatele acestor acţiuni vor duce, de fapt, doar la diminuarea veniturilor bugetare”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

PNL poate rămâne fără sprijin în Parlament: Un senator USR propune două condiţii majore

Publicat

in

De

Florina Presadă a anunțat că va propune Comitetului Politic al USR retragererea sprijinului acordat Cabinetului Orban, dacă Executivul nu ia măsuri săptămâna viitoare pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi și asupra OUG pentru eliminarea pensiilor speciale din Codul administrativ.

„Am să propun Comitetului Politic al USR retragerea sprijinului acordat Guvernului PNL Orban dacă acesta, în săptămâna care vine, nu anunţă o măsură clară de revenire la alegerea primarilor în două tururi şi ordonanţă de urgenţă pentru eliminarea pensiilor speciale pentru primari din Codul Administrativ”, a scris Florina Presadă, duminică, pe Facebook, potrivit Mediafax.

Vezi şi: Test major pentru majoritatea din Parlament: PNL vrea să învingă tabăra PSD-UDMR şi să schimbe legislaţia electorală (surse)

Senatorul USR reproșează că partidul are un acord cu PNL pe aceste două teme, însă liberalii nu au făcut nimic concret în acest sens.

„Avem un acord cu PNL iar pe aceste două chestiuni nu am văzut nimic concret până acum. Timpul trece iar în curând va fi prea târziu: pensiile speciale pentru primari intră în vigoare de la 1 ianuarie 2020, iar comunităţile locale au nevoie de primari aleşi în două tururi, nu de baroni locali. Iubeşte România cu ochii deschişi!”, a conchis Presadă.

Dan Barna i-a cerut, marți, premierului Ludovic Orban să nu cedeze la șantajul PSD cu moțiunea de cenzură în cazul asumării răspunderii Guvernului pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi. Liderul USR consideră că moțiunea de cenzură nu ar avea șanse să treacă.

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că, în cazul în care proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin nu va trece în Parlament, atunci Guvernul va lua alte măsuri. Ea a precizat că opțiunea unei moțiuni de cenzură există în orice moment.

În schimb, PSD și UDMR nu exclud o moțiune de cenzură la adresa Cabinetului Orban, dacă Guvernul adoptă o OUG privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend