Conecteaza-te cu noi

ECONOMIC

Bombă în noua Lege a pensiilor! Cei care au aceste boli nu vor mai primi pensie de invaliditate

Publicat

in

Noua Lege a pensiilor a fost pusă în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii, iar oficialii așteaptă amendamente, dacă este cazul.

Aceasta a venit cu mai multe schimbări, unele benefice, unele mai puțin benefice pentru români. Afectați vor fi cei care suferă de aceste boli, dar și studenții și elevii.

Pentru a primi pensia de invaliditate, este necesar să fie îndeplinite trei conditii:

– nu au împlinit vârsta de pensionare

– au contribuit cel puțin 15 ani la sistemul de pensii

– și-au pierdut cel puțin jumătate din capacitatea de muncă.

Până acum, condiția de a contribui cel puțin 15 ani nu exista, ceea ce înseamnă că și dupa 14 ani dacă o persoană pățește ceva, nu va primi pensie de invaliditate.

O condiție asemănătoare exista și până acum, dar doar dacă persoanele nu pot lucra din cauza unor probleme care nu au legătură cu munca.

Doar ei vor mai primi pensie

Cei ce au fost răniți în Revoluția din 1989 și nu mai pot lucra, vor beneficia in continuare de pensie.

Criteriile de acordare a pensiilor vor fi stabilite de Guvern, la propunerea Ministrului Muncii, cu avizul Ministrului Sănătății.

Conform criteriilor de evaluare, în raport cu gradul de reducere a capacităţii de muncă, invaliditatea este:

  • de gradul I, caracterizată de deficiența funcțională gravă, capacitate de muncă și autoservire diminuate;
  • de gradul II, caracterizată de deficiența funcțională accentuată, capacitate de muncă diminuată și capacitate de autoservire păstrată;
  • de gradul III, caracterizată de deficiența funcțională medie, capacitate de muncă diminuată și capacitatea de autoservire păstrată.

În trecut, deciziile le luau Ministerul Apărării, Ministerul de Interne și Serviciul Român de Informații. Evaluare va fi făcută de Institutul Național de Expertiză Medicală.

Deciziile medicilor trebuie emise în termen de 45 de zile și se comunică în 10 zile. Contestațiile se soluționează în 45 de zile, scrie libertatea.ro

Și metoda de calculare a indemnizației s-a schimbat.

Astfel că, pensionarii cu gradul 1 de invaliditate au dreptul la o indemnizație de însoțitor, în valoare de 5p% din salariu minim pe economie. În trecut, ajutorul pentru însoțitor era de 80% din punctul de pensie. Cei ce beneficiază de pensia de invaliditate vor fi supuși periodic unor revizii medicale,la intervale cuprinse între un an și trei ani,până la vârsta de pensionare.

Comenteaza cu profilul de FB

ECONOMIC

Oficial! Încep și în Argeș exproprierile pentru autostrada Sibiu – Pitești

Publicat

in

Discuții importante la sediul Instituției Prefectului Argeș! În această după-amiază, s-a desfașurat o primă ședință organizatorică inițiată de către reprezentanții CNAIR, la care au participat reprezentanți ai primăriilor Bascov, Băiculești, Budeasa, Mălureni, Merișani, Curtea de Argeș, respectiv ai OCPI și Direcția Silvică Argeș.

Scopul întâlnirii de la Prefectura Argeș a fost ca cei de la CNAIR să aducă lămuriri factorilor locali menționați mai sus, în ceea ce urmează să se întreprindă, pentru a se reuși obținerea tuturor documentelor necesare promovarii hotărârii de Guvern de expropriere, pe coridorul viitoarei autostrăzi Sibiu – Pitești: intabularea coridorului de expropriere – act obligatoriu necesar la obtinerea autorizatiei de construire, întocmirea documentațiilor cadastrale și emiterea hotărârilor de stabilire a despăgubirilor – necesare pentru ca persoanele expropriate să își poată încasa despăgubirile.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Atenție cumpărători! Mașinile care au avut daune se vând lejer în România

Publicat

in

De

Un autovehicul second-hand din şase (60%), verificat pe InspectorAuto.ro în 2019, a avut cel puţin o daună, iar 425 dintre acestea au fost cu daună totală, arată o analiză de specialitate, realizată de către reprezentanţii platformei de profil.

Sondajele realizate anul trecut de aceeaşi platformă arătau că 90% dintre respondenţi au declarat că este mai important să cunoască istoricul de daune înainte de achiziţie, şi nu istoricul de kilometri aşa cum s-ar fi aşteptat toată lumea.

În acelaşi timp, un alt studiu realizat în 2019, pe un eşantion de 1.000 de anunţuri cu maşini second-hand publicate pe internet, menţiona faptul că cele mai multe maşini cu daune au fost sub 10.000 de euro, urmate de cele între 10.000 şi 15.000 de euro şi de cele între 15.000 şi 30.000 de euro.

„Şi totuşi, în România, încă se pot vinde lejer maşini care au avut daune majore pentru că deşi procentul celor care verifică maşina înainte de cumpărare a crescut simţitor, majoritatea cumpărătorilor merg în continuare pe noroc. Maşina frumoasă, povestea vânzătorului, preţul mic, dotările multe şi kilometri puţini fac din maşina second-hand ispita perfectă, care ia efectiv minţile cumpărătorului şi trece peste tot planul pe care şi l-a făcut iniţial cu privire la riscuri şi paşii de urmat. Pentru anul 2020, exigenţa cumpărătorilor şi gradul de conştientizare a riscului cresc simţitor şi totodată îşi fac loc din ce în ce mai mult servicii adiacente tranzacţiei cu maşini rulate cum ar fi garanţia, istoricul maşinii, verificarea tehnică, etc. Aceste servicii ajută cumpărătorul să facă o alegere cât mai bună şi în acelaşi timp ajută foarte mult vânzătorii oneşti să vândă mai mult şi mai repede”, subliniază reprezentanţii InspectorAuto.ro.

Platforma InspectorAuto.ro oferă istoricul de kilometri şi daune al unei maşini second-hand pe baza seriei de şasiu şi are în baza de date informaţii atât pentru maşinile din România, cât şi pentru maşini aduse din Olanda, Belgia, Franţa, Italia, Germania.

Conform datelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), în 2019, numărul autoturismelor second-hand înmatriculate a fost de 444.601 unităţi, în scădere cu 6,13% comparativ cu anul 2018, când s-au importat 473.616 de maşini rulate, conform Agerpres.

Vezi și Ar fi mutarea anului 2020! Frații ‘Dedeman’ ar putea provoca un real cutremur

SURSE Începe marea curățenie, după ce apropiata lui Liviu Dragnea a pierdut șefia

Vești mari! Mai multe zile libere pentru anumiți români

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend