Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Bloomberg: O mică firmă a aliatului lui Viktor Orban bate palma cu Deutsche Telekom

Publicat

in

O companie mică atribuită celui mai apropiat aliat în afaceri al lui Viktor Orban a fost acceptată să preia o unitate mult mai mare a lui Deutsche Telekom din Ungaria, în cea mai vizibilă achiziție de până acum a cercului de afaceri al premierului.

4iG, deținută parțial de Lorinc Meszaros, un instalator de gaze din satul natal al lui Orban, a parafat achiziția lui T-Systems, filiala de servicii informatice a lui Magyar Telekom Nyrt. Prețul nu fost dezvăluit și afacerea este subiectul verificărilor complexe și al aprobării de reglementare. Părțile doresc să finalizeze tranzacția în acest an.

Achiziția este una din cele mai mari de până acum ale firmelor conduse de aliați apropiați ai liderului național, care au beneficiat de fonduri de la Uniunea Europeană și de contracte guvernamentale pentru a se extinde în aproape toate industriile. Meszaros, care este larg creditat cu „Dumnezeu, noroc și Viktor Orban” pentru șansele sale, are interese în domenii de la construcții, imobiliare și turism la industria alimentară, agricultură și bănci, generând profituri și prețuri în creștere ale acțiunilor. „Achiziția lui T-Systems Ungaria este una din cele mai importante borne din planul nostru de atingere a țintelor de creștere”, a declarat Gellert Jaszai, președinte și CEO la 4iG.

Acțiunile 4iG au urcat cu 7,5% după anunț, escaladând la 270% pe întregul an, cel mai bun rezultat la Budapest Stock Exchange. Acțiunile au decolat după ce Opus Global Nyrt. a lui Meszaros a cumpărat un pachet anul trecut, contribuind la o creștere cu 671% în 2018. Konzum, altă companie a lui Meszaros care acum a fuzionat cu Opus, a produs cele mai mari câștiguri din lume acum doi ani, după ce Meszaros a preluat controlul.

Acțiunile Magyar Telekom au crescut cu până la 3,7%, un vârf în aproape opt luni. Încasările din vânzare pot ajuta Magyar Telekom să mărească dividendul sau să-și reducă îndatorarea. Achiziția este o combinare surprinzătoare, cel puțin pe hârtie. 4iG avea 373 de salariați la sfârșitul anului și venituri de 48 de milioane de dolari; T-Systems avea vânzări de aproape 10 ori mai mari și 1.600 de angajați. Dar 4iG, în care Meszaros deține un pachet majoritar, spunea de mult că vrea să pătrundă în industria telecomunicațiilor.

După tranzacție, 4iG a convenit cu Magyar Telekom, deținătoarea lui T-Systems, un parteneriat pe termen lung în care cumpărătorul va continua să vândă serviciile unității Deutsche Telekom către mari companii, dar și sectorului public. 4iG va avea voie să folosească brandul T-Systems încă trei ani. Afacerea nu va include și serviciile T-Systems pentru companii mici și mijlocii, care vor fi separate anterior achiziției.

Partidele de opoziție din Ungaria au acuzat în repetate rânduri că interesele de afaceri ale lui Meszaros sunt un paravan pentru Orban, ceea ce premierul a negat. Meszaros a devenit cel mai bogat om de afaceri ungar în doar câțiva ani, conform unei liste publicate anual de Forbes, care l-a clasat ca unul din cei doi miliardari în dolari ai țării.

Numai luna trecută, 4iG a încheiat contracte cu rețeaua de transport din Budapesta, cu principalul furnizor de stat de servicii IT și cu o unitate a companiei electrice de stat MVM Zrt. Proprietatea lui 4iG s-a schimbat recent, cu Jaszai deținând un pachet majoritar și Meszaros unul minoritar.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Budapesta, orașul european cu cel mai mare număr de călători care merg cu metroul ușor și tramvaiele clasice

Publicat

in

De

​Budapesta, Praga și Paris sunt orașele europene cu cei mai mulți călători în sistemele de metrou ușor și tramvai clasic, arată un raport care menționează că, după anul 2000 un total de 70 de orașe europene au (re)deschis linii de tramvai sau de metrou ușor. Raportul este realizat de International Association of Public Transport (UITP).

În lume sunt 392 de orașe care au metrou ușor sau tramvai, iar 204 dintre aceste orașe sunt în Europa. (49 din Germania, 15 din Polonia).

În Europa, lungimea totală a rețelelor de metrou ușor și tramvai a crescut cu peste 300 km între 2015 și 2018, până la 9.296 km, iar numărul total de călători a crescut cu 7%, până la 10,4 miliarde în 2018. Sistemele sunt extraordinar de populare în Europa Centrală, mai ales în Polonia și Germania, unde media de călătorii făcute de un om într-un an trece de 150. În Marea Britanie media este de 10.

Lungimea medie a unei călătorii pentru un pasager european este de 3,2 km, cu maxime de peste 4 km în UK, Portugalia și Suedia și minime de sub 2,5 km în Luxemburg, Bosnia, Elveția și Grecia.

Cel mai aglomerat sistem este în Budapesta, cu 411 milioane pasageri în 2017, urmat de Praga, cu 372 km, și de Paris și Viena, fiecare cu 306 km. Top cinci este completat de Varșovia, cu 264 milioane de pasageri, iar top 10 este continuat de orașele Zurich, Berlin, Zagreb, Brno și Frankfurt.

Cele mai lungi sisteme sunt în Berlin, Milano și Viena. Flota totală europeană este de 20.000 de vehicule ce parcurg în medie 52.000 km/an (cu variații între 38.000 și 77.000 km, în funcție de vechime și de rețea.

Principalele diferențe dintre metrou ușor (light rail) și tramvaiul clasic țin de faptul că metroul ușor circulă pe o linie dedicată separată de restul traficului, are uneori și traseu subteran și are viteză medie mai mare decât tramvaiele clasice, dar mai mică decât metroul.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Cum vrea guvernul să combată turismul electoral: Pot vota într-o localitate doar cei care au reședința acolo de cel puțin trei luni

Publicat

in

De

Guvernul Ludovic Orban a introdus, în proiectul pentru alegerea primarilor în două tururi, un alineat ce prevede că pot vota într-o localitate doar cei care și-au stabilit reședința acolo de cel puțin trei luni, măsura fiind luată pentru ”limitarea situațiilor de turism electoral”.
Guvernul a trimis Parlamentului documentul prin care își angajează răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Conducerea Legislativului urmează să decidă, în ședință reunită, calendarul asumării răspunderii Cabinetului Orban pe acest proiect.

Ce prevede proiectul propus de Executiv:

”Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară.”

Cum este justificată măsura în expunerea de motive a legii:

”În scopul prevenirii distorsionării rezultatului alegerilor la nivelul comunităților locale se impune reglementarea condițiilor de exercitare a votului de către persoanele care au obținut reședința cu mai puțin de 3 luni înaintea datei alegerilor, fapt pentru care își vor putea exercita dreptul de vot la secția de votare la care sunt arondate conform adresei de domiciliu. Astfel, se propun o serie de modificări asupra Legii nr. 115/2015 care vizează eficientizarea desfășurării procesului electoral, stimularea depunerii candidaturilor, în special în localitățile mici, precum și limitarea situațiilor de <<turism electoral>>.”

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend