spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

BINE DE ŞTIUT ! Câinele, cel mai bun senzor anti-cutremur ! Patrupedul simte seismul inainte sa se produca

Facebook Twitter Google+
BINE DE ŞTIUT ! Câinele, cel mai bun senzor anti-cutremur ! Patrupedul simte seismul inainte sa se produca

Cateva secunde care ar putea face diferenta intre viata si moarte – asta iti poate oferi un caine, care are capacitatea de a anticipa un cutremur in timp util, astfel incat stapanul sau sa se poata pune la adapost. Daca vedeti ca animalul dumneavoastra de companie are un comportament ciudat si o ia la sanatoasa din senin, ar fi bine sa va adapostiti in tocul usii. Nu de alta dar ar putea sa vina un cutremur cat de curand. Iata cum reactioneaza cainii la un seism.

Comportamentul neobisnuit al vietatilor din toate regnurile inainte de cutremur a fost remarcat inca din antichitate. In prezent, specialistii incearca sa stabileasca o corelatie intre acest comportament si producerea unui cataclism. Statistica recenta, in urma valului tsunami din Aceh, nordul Sumatrei, si a cutremurului din Peru, a demonstrat ca doar animalele inchise nu au putut scapa, restul fugind din timp. Un experiment condus de dr. Stanley Coren, de la Universitatea British Columbia, din Vancouver, Canada, a stabilit cu exactitate ce anume nelinisteste cainii inainte de cutremure si mai ales care dintre rase reactioneaza in avans.

DEVIN AGRESIVI. Experimentul s-a facut pe 193 de caini din toate rasele, cu caracteristici deosebite. Rezultatul a fost ca rasele cunoscute ca avand un auz deosebit de fin sunt cele care anunta pericolul chiar si cu doua saptamani inainte. Se comporta ca si cand „ceva” ii sacaie foarte tare: latra aparent fara motiv, se cer afara si, daca sunt lasati sa iasa, fug fara o directie anume, ci doar ca sa se departeze de sunetul care-i deranjeaza. Daca nu pot evada din zona iritanta, devin agresivi. Cu 24 de ore inaintea unui cutremur care a avut epicentrul in Seattle, dar care s-a resimtit si in Vancouver, jumatate dintre cainii selectati pentru studiu au devenit nelinistiti. Toti aveau urechile ascutite. Cainii cu urechile lasate, de exemplu cei din rasele Cocker, Setter etc, n-au reactionat decat la nelinistea celorlalti. Dr. Coren a concluzionat ca cei mai buni prevestitori de cutremure sunt cainii cu capul mic si urechi ascutite, care aud mult mai devreme ce se petrece in pantecele pamantului.

Frica iepureascA te salveaza. Soarecii, dihorii, nevastuicile si tot ce intra in aceasta categorie sunt bune prevestitoare de cutremure daca ar fi la „indemana” omului, dar nimeni nu le vrea pe langa casa. Mai raman iepurii, cu un auz extrem de fin si cu o frica naturala ce poate salva multe vieti, chiar omenesti. Iepurii devin nelinistiti, nu mai mananca si se izbesc de peretii custilor in incercarea de a evada inainte de producerea unui cutremur. Totusi, dr. Coren atrage atentia ca animalele cu auzul foarte dezvoltat reactioneaza la orice sunet enervant. Pentru a prevesti un cutremur este nevoie si de informatii despre activitatea seismica.

CAINII SI SERPII CHINEZILOR.  Specialistii chinezi iau in considerare comportamentul animalelor, pe care l-au inclus in sistemul national de avertizare seismica. In 1975, autoritatile din orasul Haicheng, cu un milion de locuitori, au ordonat evacuarea populatiei din cauza manifestarii ciudate a cainilor. Cateva zile nu s-a intamplat nimic. Cand erau pe punctul de a se intoarce, s-a produs un cutremur de 7,3 pe scara Richter, care a afectat 90% din structurile caselor. Expertii chinezi de la Centrul de Seismologie din Nanning au o ferma de serpi. Pana in prezent s-a constatat ca serpii simt cutremurele care au epicentrul pe o raza de 120 de kilometri de ferma, cu cinci zile inainte de a se produce. Isi parasesc cuiburile si incearca sa iasa din ingradire, devenind foarte agresivi.

FUG DE ACASA.  Inaintea cutremurelor majore din Northridge, California (1994) si a celor din Turcia si Grecia din 1999 au fost raportate comportamente ciudate ale animalelor: cainii latrau aiurea si incercau sa fuga, pisicile cautau ascunzatori, iar pasarile voiau sa evadeze din colivii. James Berkland, un geolog american, pretinde ca poate prevesti un cutremur cu o acuratete de 75%, doar citind ziarul, la rubrica „animale pierdute” si coreland aceste date cu ciclurile Lunii. Inaintea unui cutremur major, cainii cu auz foarte bun incep sa dispara de acasa cu doua saptamani inainte. Urmeaza pisicile si purcelusii de Guineea. Berkland a fost dat afara de la un institut de geologie pentru ca a prezis cutremurul din 1989 de la Loma Prieta, nordul Californiei, dupa metoda sa „nestiintifica”.

Fermierii sunt cei mai avizati, deoarece si caii, vacile, oile, gainile simt cutremurele. Cand toata ograda tine un concert infernal, e clar ca se va petrece „ceva”. Porumbeii nu intra in adapost si zboara dezorientati. Porcii, daca sunt mai multi in acelasi tarc, se bat intre ei. Gainile nu mai fac oua si devin agitate. Albinele parasesc stupii fara sa fie atacate. Soarecii ies din ascunzatori si se lasa prinsi de oameni cu mana libera. Pana si furnicile si gandacii de casa ies la drumul mare fara teama si migreaza in ritm alert.

EXPLICATIILE SPECIALISTILOR De ce presimt vietuitoarele pamantului cand vine catastrofa si mare majoritate a oamenilor nu? Exista mai multe explicatii: Animalele cu auzul dezvoltat reactioneaza la ultrasunetele emise de fracturarea rocii tectonice, chiar cu saptamani inainte de cutremurul major. (Armstrong, 1969) Animalele reactioneaza la variatiile campului electric. De altfel, animalele reactioneaza anormal si la inaintea furtunilor cu descarcarcari electrice. (Tributsch, 1982). Pasarile, de regula, reactioneaza la variatiile fluxului magnetic terestru, care se manifesta puternic in zona epicentrului si pe masura ce unda de soc inainteaza. (Chapman si Bartels, 1940). Pestii si reptilele simt variatiile curentilor telurici. Unele specii de animale percep schimbarea polaritatii si concentratiei ionice a atmosferei, rezultat al radonului eliberat inainte de producerea unui curent major. (Ulomov si Malasev).

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments

Mai poti citi si....