Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Bianca Andreescu REFUZĂ duelul cu Simona Halep: A decis să nu participe la turneul de la Wuhan

Publicat

in

Bianca Andreescu (Canada; 5 WTA) a decis să ia o pauză după primul Mare Şlem al carierei – US Open. Sportiva nu va participa la turneul WTA Wuhan, deşi iniţial era pe listele organizatorilor, anunță MEDIAFAX.

Citește și: Mega-lovitura dată de frații Dedeman! Tranzacția uriașă făcută de aceștia

Decizia a fost luată ca urmare a oboselii acumulate pe continentul american, dar şi pentru a nu risca o accidentare. În acest sezon, Andreescu a absentat de la câteva turnee importante, din cauza problemelor medicale. Jucătoare importante din clasamentul mondial vor juca în perioada 22-28 septembrie la turneul Premier 5 de la Wuhan. Simona Halep va avea în faţă adversare de top într-o categorie de competiţii în care nu a avut prea multe realizări în acest sezon, chiar dacă retragerea Biancăi Andreescu e o veste bună pentru ea şi pentru suporterii ei. Cele mai importante sunt cele două sferturi de finală atinse la Dubai şi la Toronto.

Citește și: Mega-bombă în cazul Caracal! Tonel Pop face dezvăluiri uluitoare .

Ashleigh Barty, Karolina Pliskova, Elina Svitolina, Naomi Osaka – beneficiara unui wildcard, , Petra Kvitova şi Kiki Bertens vor fi principalele adversare ale Simonei Halep, din top 10 alăturându-li-se şi Belinda Bencic. Dintre primele 40 de jucătoare ale lumii, doar Serena Williams şi Johanne Konta vor absenta de la întrecerea din Wuhan, care încheie serie Premier 5 în sezonul 2019.

Venus Williams, Maria Şarapova şi Naomi Osaka au primit wildcard-uri pentru ediţia 2019 a turneului de la Wuhan

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Sanitas acuză Guvernul că vrea privatizarea sănătății ‘fără consultarea partenerilor sociali şi fără un studiu fundamentat’

Publicat

in

De

Proiectul de ordonanţă privind liberalizarea programelor naţionale de sănătate a fost elaborat de Ministerul Sănătăţii fără o minimă consultare a partenerilor sociali şi fără un studiu bine fundamentat pentru evaluarea impactului nu numai asupra pacienţilor, ci şi asupra resurselor materiale şi financiare de care vor dispune instituţiile medicale publice, avertizează reprezentanţii Federaţiei Sanitas.

„Proiectul de ordonanţă elaborat de Ministerul Sănătăţii care propune ca ‘serviciile medicale din cadrul programelor naţionale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate să se deruleze în mod unitar atât prin furnizori publici, cât şi prin furnizori privaţi’ a fost elaborat şi postat în transparenţă decizională de către Ministerul Sănătăţii fără o minimă consultare a partenerilor sociali. Guvernanţii, obişnuiţi să îşi asume toate proiectele de acte normative ce vizează soarta populaţiei acestei ţări, consideră că astfel ‘se asigură accesul imediat al pacienţilor la tratament’ în cadrul programelor naţionale de sănătate”, arată Sanitas, într-un comunicat postat pe Facebook.

Citește și: Moise Guran, funcție-cheie în USR-PLUS! Alianța se transformă într-un singur partid

Sindicaliştii susţin că acest principiu ar fi benefic dacă nu s-ar urmări doar branşarea sectorului privat la fondurile publice în detrimentul instituţiilor de stat, care au obligaţia constituţională de a asigura dreptul la sănătate al populaţiei.

„Alocarea financiară pentru sănătate a continuat să fie şi în 2019 cea mai mică din Uniunea Europeană, atât ca alocare pe cap de locuitor, cât şi ca procent din PIB, şi, în ciuda subfinanţării cronice de care suferă sistemul public de sănătate, Ministerul Sănătăţii decide să împrăştie puţinul acesta în buzunarele private, fără a iniţia necesarele consultări cu partenerii sociali, aşa cum au fost acestea convenite chiar şi în recentul semnat Contract Colectiv de Muncă la nivel de sector”, afirmă reprezentanţii Sanitas.

Citește și: Ludovic Orban continuă curățenia! L-a executat pe omul numit de Viorica Dăncilă

Potrivit sursei citate, finanţarea sistemului public de sănătate este apanajul asigurărilor obligatorii de stat, iar serviciile medicale private pot fi contractate doar în completarea serviciilor publice şi doar acolo unde acestea lipsesc.

„Ori, acest principiu este încălcat chiar de către cei chemaţi vremelnic să administreze sistemul public de sănătate prin asumarea unor astfel de iniţiative legislative”, spun sindicaliştii.

Citește și: Clădirile istorice emblemă ale Bucureștiului devin o țintă pentru investitorii imobiliari

Aceştia sunt de părere că sistemul de sănătate cuprinde o componentă privată aflată într-un continuu proces de creştere, dar acest segment privat se autofinanţează din veniturile proprii, iar ca alternativă imediată ar fi înfiinţarea sistemului privat de asigurări de sănătate ce se resimte ca o necesitate tot mai acută, mai ales că alocarea publică este minimalistă.

„O astfel de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum cea recent propusă, nu se poate face fără un studiu bine fundamentat, pentru evaluarea impactului nu numai asupra pacienţilor, ci şi asupra resurselor materiale şi financiare de care vor dispune instituţiile medicale publice. Atenţionăm autorităţile cu privire la faptul că şi în acest an au omis să prevadă sursa de finanţare pentru creşterile salariale acordate cu începere de la 1 ianuarie 2020 personalului medico-sanitar, bani ce nu ar trebui să afecteze sumele contractate cu Casele de Asigurări pentru anul în curs. Să nu uităm nici faptul că spitalele publice au obligaţia de a asigura cel puţin servicii medicale de bază pentru toate categoriile de pacienţi, inclusiv pentru cei care nu-şi permit plata acestora în sistem privat”, se precizează în document.

Citește și: Guvernul Orban începe săptămâna cu împrumuturi! O nouă sumă uriașă luată de la bănci

În acest context, Federaţia Sanitas solicită Ministerului Sănătăţii să facă public studiul de impact pe care se fundamentează proiectul de ordonanţă.

„În condiţiile în care în anul 2020 şi în următorii ani vor fi alocate programelor naţionale de sănătate aceleaşi sume de bani ca până acum (sau chiar mai mici în unele cazuri), este evident că accesul egal al spitalelor publice şi al celor private la aceste resurse va direcţiona, practic, mai mulţi bani către sectorul privat. Şi nu avem nicio certitudine că va exista o creştere similară a numărului de pacienţi care vor apela la serviciile medicale private, renunţând la gratuitatea oferită de spitalele publice. În consecinţă, unele instituţii medicale publice, care au şi în prezent limitări bugetare, vor avea dificultăţi şi mai mari în asigurarea unui act medical de calitate – vor exista mai puţini bani pentru medicamente, pentru materiale sanitare, mai puţini bani pentru aparatură medicală performantă şi, de ce nu, mai puţini bani pentru asigurarea salariilor personalului angajat”, adaugă sindicaliştii din sănătate.

Citește și: Alertă roșie! Coronavirus și în România?

Nu în ultimul rând, Federaţia Sanitas – organizaţie sindicală naţională reprezentativă a angajaţilor din sistemul public de sănătate şi de asistenţă socială – învederează Ministerului Sănătăţii că are obligaţia de a respecta „regulile de bază ale dialogului social”, dar şi de a discuta cu toţi partenerii sociali impactul modificării legale preconizate, precum şi orice alt act normativ care poate afecta direct sau indirect drepturile angajaţilor din sistemul de sănătate, inclusiv drepturile salariale.

Citește și: Ion Ștefan anunță un program pilot finanțat din fonduri europene pentru extinderea rețelei de gaz .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Comemorarea Holocaustului – cum, 75 de ani mai târziu, un vânător de nazişti îi urmăreşte încă pe criminalii de război

Publicat

in

De

În iunie 2013, fostul ofiţer de poliţie Laszlo Csatary a fost acuzat că a contribuit la moartea a 15.000 de evrei, care au fost trimişi în 1944 în lagărul de exterminare de la Auschwitz. După cel de-al Doilea Război Mondial, Laszlo Csatary, ajuns la 98 de ani, şi-a petrecut cea mai mare parte din viaţă în Canada, unde a activat ca vânzător de obiecte de artă. Laszlo Csatary nu s-a confruntat niciodată cu un proces pentru crimele comise, potrivit Euronews, citat de Rador.

Pe 12 august, în 2013, Laszlo Csatary a murit de pneumonie într-un spital din Budapesta, în Ungaria. Cheia pentru localizarea şi punerea sub acuzare a lui Laszlo Csatary a fost Centrul Simon Wiesenthal şi vânătorul-şef de nazişti al acestuia, Efraim Zuroff. Într-un interviu acordat Euronews înaintea Zilei de Comemorare a Holocaustului, Efraim Zuroff a vorbit despre cazul Csatary ca fiind una din frustrările activităţii sale.

„Au fost doar câteva zeci împotriva cărora s-a acţionat legal. Să fiu cinstit, de fapt au fost pedepsiţi extrem de puţini, dar mă gândesc că expunerea acestora este cu mult mai dureroasă decât dacă i-am băga la închisoare”, a declarat Efraim Zuroff. În ultimele patru decenii, Efraim Zuroff a urmărit personal şi a adus în faţa justiţiei zeci de foşti nazişti şi colaboratori ai naziştilor, de la ofiţeri de rang superior şi gardieni de lagăr până la comandanţi de lagăr, care au început o viaţă nouă după 1945.

Mulţi dintre aceştia au minţit autorităţile din Statele Unite şi Canada pentru a se stabili în America de Nord, în timp ce alţii au rămas în Europa. În cazul unora, guvernele ţărilor au sprijinit acţiunile de localizare şi condamnare a foştilor nazişti şi criminali de război, dar în alte cazuri autorităţile nu au acţionat suficient de rapid. În ianuarie 2020, americanul Michael Karkoc a încetat din viaţă la vârsta de 100 de ani, în timp ce se afla sub investigaţii pentru implicare în masacrul evreilor din Chlanlow, în Polonia, în 1944.

În acest caz, autorităţile americane şi poloneze au acţionat „cu lentoare”, subliniază Efraim Zuroff. Dar, în timp ce bătrâneţea multor făptaşi ai Holocaustului împiedică dreptatea care ar trebui să se facă victimelor Holocaustului, speranţa de viaţă mai mare a făcut posibilă şi găsirea şi aducerea în faţa justiţiei a celor care au luat parte la uciderea evreilor în urmă cu şapte decenii. „Când am început să investighez nazişti criminali de război, am crezut că va fi un efort de scurtă durată.

Cum e posibil să fiu născut în 1948 şi încă să vânez nazişti? E absolut năucitor, dintr-un anumit punct de vedere. Creşterea speranţei de viaţă ne-a oferit ocazia de a localiza persoane la începutul anilor 1990, persoane care au o stare bună de sănătate şi care pot să fie trimişi în judecată”, a declarat pentru Euronews Efraim Zuroff. Printre aceste cazuri se numără şi cel al lui Bruno Dey, în vârstă de 93 de ani, fost gardian SS în lagărul de concentrare Stutthof, lângă Danzig, care a fost acuzat de sprijinire şi participare la masacrul a 5.230 de persoane. Bruno Dey avea 17 şi 18 ani când a comis crimele pentru care este acuzat şi judecat.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend