Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

BAT CLOPOTELE la ICCJ pentru ÎPS Teodosie în dosarul de corupţie cu fonduri europene – Instanţa ar putea da decizia definitivă în cazul prelatului

Publicat

in

Instanţa supremă ar putea stabili vineri decizia definitivă în dosarul Înalt Prea Sfinţitului Teodosie, în care acesta este judecat alături de alte persoane în legătură cu falsuri comise în documentaţia pentru obţinerea unor fonduri europene.

Procurorul a cerut, la ultimul termen de la ICCJ în dosarul lui ÎPS Teodosie, închisoare cu suspendare pentru toți inculpații. La rândul său, prelatul a spus că are încredere în justiție și își dorește ca situația să fie clarificată definitiv, în condițiile în care la fond a fost achitat.

La finalul luni ianuarie s-a judecat, la instanța supremă, ultimul termen în dosarul în apel în care ÎPS Teodosie a fost acuzat de procurorii DNA de fraudă cu fonduri europene.

Procurorul de ședință a cerut atunci judecătorilor ICCJ aplicarea unor pedepse la închisoare cu suspendare pentru toţi cei din dosar. La fond, DNA a cerut pedepse cu închisoare cu executare.

Pe parcurusl judecării apelului unul dintre martorii esenţiali ai acuzării şi-a modificat susbtanţial declaraţiile date la procurori în faza anchetei. Acum el a susţinut că ar fi declarat negativ despre cei de la Patriarhie pe fondul unei supărări legată de neplata unor activităţi prestate cu utila proprii.

Citeşte şi: EXCLUSIV PROBLEME MARI pentru ÎPS Teodosie – Martorul care și-a schimbat declarațiile în favoarea prelatului a intrat sub lupa DNA

Procurorii DNA s-au autosesizat pentru fapta de mărturie mincinoasă şi au transmis dosarul martorului la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1.

„Nu am comis nereguli. Toate s-au făcut după lege. Am încredere în justiție că se clarifică definitiv și nu provizoriu”, a spus Teodosie în fața magistraților.

În primă instanță, Teodosie a fost achitat de Curtea de Apel Constanța.

Procesului lui Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, a început în urmă cu trei ani.

„În perioada 2010 – 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi, a folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a primi fonduri europene. În documentele prezentate la A.P.I.A., inculpaţii au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafeţe agricole (peste 300 ha), situate în zona denumită “Ferma 3” – Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanţa), având categoriile de folosinţă „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi.

De asemenea, un alt aspect fals prezentat în declaraţiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC), printre care şi evitarea instalării vegetaţiei nedorite, în condiţiile în care respectivele parcele erau abandonate şi invadate cu astfel de vegetaţie pe toată durata formulării cererii şi obţinerii fondurilor. Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.392.964 lei”, susţinea DNA într-un comunicat de presă remis cu ocazia trimiterii prelatului în judecată.

Agenţia pentru Plăti şi Intervenţie în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 lei. În dosar s-a pus sechestru pe conturile arhiepiscopului Tomisului şi pe cele alea pârţilor responsabile civilmente, respectiv Arhiepiscopia Tomisului şi Aşezământul Monahal Sf. Apostol „Andrei”.

În aceeaşi cauză au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrişor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu, Aurelian Ştefan şi Stere Beca, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, aceştia fiind acuzaţi folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Poliția Capitalei a declanșat operațiunea de cod ‘Angela’

Publicat

in

De

Poliția Capitalei, în parteneriat cu Asociația Necuvinte, a lansat o campanie de prevenire a agresiunilor „Vorbește cu Angela”, un proiect pilot implementat în zona Centrului Vechi. Ideea proiectului este de a crea un cod prin care persoanele care se simt în pericol să ceară ajutor, în mod discret.

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, Episodul 6: ‘Nu mai sunaţi, nu mai interveniţi în niciun fel. Se numeşte trafic de influenţă’ (VIDEO)

„Ask for Angela” este o campanie de prevenire a agresiunilor sexuale lansataă în anul 2016 în Marea Britanie de către Hayley Child, expertă în probleme legate de consumul de alcool și agresiuni sexuale în cadrul Consiliului Local Lincolnshire, conform Poliției Capitalei.

Ideea proiectului a fost aceea de a crea un cod prin care persoanele care se simt în pericol în cluburi să poată cere ajutor într-un mod discret, apelând chiar la personalul cluburilor.

Angela reprezintă, așadar, un cuvânt de cod, o interfață pentru sistemul de intervenție al statului. „Este ușor de reținut și prietenos. Nu atrage atenția și oferă o cale facilă de a ieși dintr-un context dificil”, conform sursei citate.

Personalul barurilor și cluburilor din Centrul Vechi va fi instruit să recunoască acest cod drept o solicitare de ajutor și să izoleze persoana aflată în dificultate conducând-o într-un loc sigur, liniștit al clubului, pentru a putea afla mai multe detalii despre situația în care se află în funcție de cele descrise de persoana care a folosit cuvântul de cod „Angela”, personalul clubului va chema un taxi, familia/prietenii sau un echipaj de poliție, asigurându-se astfel, într-un mod discret, de siguranța ei.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Primarul Sectorului 1 Dan Tudorache, la un pas de a părăsi fotoliul de primar al Sectorului 1 (sondaj)

Publicat

in

De

Inainte de startul campaniei electorale pentru alegerile locale din acest an, candidatul liberal la Primăria Sectorului 1, Tănase Stamule, se află la doar câteva procente distanță de primarul PSD în funcție, Dan Tudorache.

Un sondaj CURS realizat în perioada 8-21 februarie 2020, pe un eșantion de 1.067 de persoane, confirmă trendul ascendent pentru candidatul Partidului Național Liberal, creditat cu 32% din intențiile de vot ale alegătorilor, cu doar patru procente sub scorul primarului în funcție (36%). Pe poziția a treia în opțiunile alegătorilor se plasează, la distanță, Clotilde Armand (USR) cu 19% din intențiile de vot, urmată de Eugen Tomac (PMP), cu 5% din opțiuni.

Conform datelor CURS, câte două procente ar obține un candidat din partea partidului lui Dacian Cioloș sau o candidatură din partea unui independent, în timp ce un candidat din partea ALDE în acest sector ar aduna 1% din voturi.

”Dan Tudorache este la un pas de părăsi fotoliul de primar al Sectorului 1, după un mandat dezastruos în care nu a realizat niciun proiect important pentru comunitate. Nu o spun doar eu, o spun chiar locuitorii din sector, la întâlnirile pe care le am zilnic cu aceștia. În Grivița, în Bucureștii Noi, în Pajura, în Străulești, Chitila, Dămăroaia, în Aviației, în zona Băneasa sau în Giulești Sârbi nu am întâlnit niciun proiect important făcut cap-coadă de acest primar. Am întâlnit, în schimb, oameni nemulțumiți că nu sunt băgați în seamă de administrația locală, decât atunci când li se cere să plătească taxele. Primăria a plantat gazon in ianuarie între șinele de tramvai, se gândește să construiască 9 patinoare în sector, dar nu vede cum se circulă pe străzile desfundate, cum arată piețele din cartier, cum sunt parcate mașinile pe terenuri virane neamenajate, dacă nu pe trotoare impracticabile pietonilor, cum se luptă cu mizeria locutorii la fiecare colț de stradă sau cum sunt obligați să învețe cei mai mulți dintre copii. Acest primar a condus sectorul în purul stil PSD-ist. Pur si simplu această generație de politicieni nu înțelege că, la 30 de ani de la revoluție, nu mai putem accepta stilul lor bolșevic și vrem cu toții să trăim într-o capitală europeană”.

content-image

Sondajul are o marjă de eroare de +/- 3 la sută. Metoda de culegere a datelor: fata in fata, la domiciliu. Validarea eșantionului s-a realizat pe baza ultimelor date INS.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend