spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

AZI, SĂRBĂTOARE MARE: Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce NU ai voie să faci pe 29 august

Facebook Twitter Google+
AZI, SĂRBĂTOARE MARE: Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce NU ai voie să faci pe 29 august

Sărbătoare mare, astăzi, pe 29 august. Miercuri are loc pomenirea taierii cinstitului cap al  slavitului Prooroc înainte-mergător și Botezator Ioan. Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este  ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, pentru că pe 1 septembrie începe un nou an. Este cunoscut în popor şi sub numele de Sfântul Ioan de Toamnă sau Sfântul Prooroc Înaintemergător.

Sarbatoarea Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul marcheaza momentul in care Sfantul Ioan a fost decapitat de catre imparatul Irod, la cererea Irodiadei. Ingrijorat de puterea profetului pe care il banuia ca avea sa intoarca oamenii impotriva lui, Irod, rege al Iudeii il intemniteaza pe Sfantul Ioan. Cu ocazia zilei sale de nastere, Irod isi doreste sa o revada dansand pe Salomeea, fecioara care ii luase mintile. Aceasta, sfatuita de mama sa Irodiada, il conditioneaza pe rege, promitandu-i ca va dansa doar daca primeste in dar capul profetului. Dupa traditia Bisericii capul Sfantului Ioan Botezatorul are o istorie aparte prin faptul ca a fost pierdut si gasit de trei ori.

Creștinii trebuie să țină seamă de câteva tradiții.

Fecior al Elisabetei şi al lui Zaharia – Sfântul Ioan Botezătorul este cel despre care a spus Duhul Sfânt prin prorocul Maleahi: „Iată, trimit înaintea feţei Tale pe Îngerul Meu, care va găti calea Ta, înaintea Ta” (Maleahi 3, 1; Luca 7, 27). Înger, vârful prorocilor, mucenic, Înainte-Mergătorul şi Botezătorul lui Hristos – el a fost toate acestea.

TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL. A iubit înţelepciunea, nu s-a îngrijit de hrană şi a locuit în pustie, ca în cer. A petrecut cu fiarele, acoperit cu păr de cămilă, încins cu brâu de curea, hrana lui fiind ca a păsărilor. Ceea ce atrăgea miile de oameni şi mulţimile în pustie era viaţa sfântă, preacurată şi vrednică a lui Ioan.

Cel ce purta supranumele de „Înger al Pustiei”, Sf. Ioan Botezătorul avea să împărtăşească soarta majorităţii prorocilor lui Israel, al căror şir îl încheie. Irod l-a prins pe Ioan şi l-a legat, în temniţă, din pricina Irodiadei, femeia lui Filip, fratele său, pe care o luase de soţie. Căci Ioan îi zicea lui Irod: „Nu-ţi este îngăduit să ţii pe femeia fratelui tău”. Iar Irodiada îl ura şi voia să-l omoare, dar nu putea, căci Irod se temea de Ioan, ştiindu-l bărbat drept şi sfânt, şi-l ocrotea. Sărbătorindu-şi ziua, Irod – ameţit de vin, de cântece şi de dansul pătimaş al Salomeei, fiica Irodiadei – i-a făgăduit dansatoarei orice. Salomeea, instigată de Irodiada, i-a cerut capul Sfântului Ioan Botezătorul. Capul însângerat al Sfântului i-a fost adus pe tipsie.

  •  Aşa s-a încheiat viaţa pământeană a celui mărturisit de Hristos, ca fiind mai presus decât toţi cei născuţi din femeie şi mai mult decât prorocii.
  • Traditia spune că, în ziua de 29 august, creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru. Nu se bea vin roşu, deoarece în credinţă acesta reprezintă sângele Botezătorului. Nu se manâncă fructe sau legume roşii şi nici varză pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene care au forma capului.
  • În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi.
  •  Nu se folosesc farfurii sau alte blide (pentru că, după ce a fost tăiat, capul sfântului a fost pus pe o tipsie);
  •  Nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor.
  • TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL este numită Crucea Mică. Ziua de pomenire a fost rânduită de Biserică zi de post şi de doliu.

Tot in aceasta zi de sarbatoare este interzis sa bei vin rosu, deoarece reprezinta sangele Botezatorului sau sa mananci varza, intrucat se spunea ca Sfantului Ioan i-a fost taiat capul de sapte ori pe o varza si de fiecare data el a revenit la viata.

Traditia spune ca in ziua de 29 august, numita si Crucea Mica, crestinii trebuie sa tina post negru sau aspru (in care sunt permisi doar struguri si apa) pentru iertarea pacatelor.

 In ziua sarbatoririi taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul se spune ca incepe si frigul toamnei, asa cum fiecare om este cuprins de frisoane cand afla modul in care a fost ucis Sfantul Ioan.

Superstitii de sarbatoarea Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul

In ziua Taierii Capului lui Ioan Botezatorul se crede ca nu e bine sa aiba loc petreceri sau alte manifestari de acest gen, fiind considerata o sarbatoare de meditatie si de indreptare a greselilor.

Tot pe data de 29 august exista superstitia ca nu este bine sa dai cu matura, deoarece zgomotul facut de aceasta ii deranjeaza pe cei morti. In schimb, spiritele celor trecuti in nefiinta pot fi imbunate daca dai de pomana saracilor.

Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul este o sarbatoare prevestitoare pentru Viata de Apoi, existand credinta ca Dumnezeu se releva in aceasta zi prin oamenii pe care i-a ales sa fie de dreapta Sa.

Semnificaţia numelui Ioan.

Ioan este nume iudaic: „Iohanan” prescurtare din Iehohanan” şi înseamnă „Dumnezeu s-a milostivit. „Este unul dintre cei mai importanţi sfinţi în cultul creştin, simbol al adevărului, al lucrării neîntrerupte şi al smereniei, deoarece sfântul trăia modest, sărac pe dinafară, dar atât de bogat în inima sa”, a adăugat părintele protoiereu.

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments

Mai poti citi si....