Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Azi a intrat în vigoare! Cine poate ieși la pensie mult mai devreme

Publicat

in

De reducerea vârstei de pensionare beneficiază toate persoanele care au lucrat în condiţii de handicap mediu, accentuat sau grav, conform unei decizii a Curţii Constituţionale a României (CCR).

Această decizie a intrat astăzi în vigoare, odată cu publicarea sa în Monitorul Oficial.

Până acum, de reducerea vârstei de pensionare au beneficiat doar persoanele care căpătau handicapul înainte de asigurarea în sistemul pensiilor de stat.

„Astfel, în concret, (…) dispoziţiile art. 58 din Legea nr. 263/2010 vor fi interpretate în sensul că beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare şi a stagiilor de cotizare toate persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap, indiferent de momentul dobândirii calităţii de asigurat”, este explicat în decizia CCR.

În concluzie, vor putea ieşi mai devreme la pensie toţi lucrătorii, indiferent când au căpătat handicapul.

Judecătorii menţionează şi faptul că „la verificarea îndeplinirii condiţiei realizării stagiului complet de cotizare (…) vor fi luate în calcul doar stagiile realizate după data dobândirii handicapului, nu şi stagiile realizate anterior datei dobândirii handicapului”.

Potrivit avocatnet.ro, lucrătorii vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare în funcţie de gradul de handicap:

-cu 15 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap grav, dacă au realizat, în condiţiile handicapului, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare;

-cu zece ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiţiile handicapului, cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare;

-cu zece ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiţiile handicapului, stagiul complet de cotizare.

Stagiul complet de cotizare este 35 de ani.

Pagina 1 din 1

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Criza apei potabile se adâncește în Bulgaria și capătă conotații politice

Publicat

in

De

Criza apei potabile în Bulgaria a provocat deja demisia unui ministru – acum urmărit penal, iar socialiștii anunță acum ca vor introduce o moțiune de cenzură în Parlament, pe această temă, potrivit stiri.tvr.ro.

Citește și: Ministrul Finanțelor, chemat la audieri! Pentru ce trebuie să dea explicații

Sunt afectate de criza mai multe orașe. Prețul apei a crescut de trei ori în ultimii ani, iar printre cauze se numără înmulțirea avariilor la rețelele de alimentare sau activitatea centralelor hidroelectrice, care ar fi golit nejustificat câteva lacuri de acumulare.

Premierul Borisov promite că problema se va rezolva prin crearea unei companii de stat cu un capital de 500 de milioane de euro care va cuprinde toate societățile județene, cu excepția celei din Sofia.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Judecătoria Ploiești judecă doar urgențele până când se renunță la abrogarea pensiilor speciale: Și magistrații din Dâmbovița anunță suspendarea activităţii

Publicat

in

De

Judecătoria Ploiești judecă doar urgențele până când se renunță la abrogarea pensiilor de serviciu. Și magistrații Tribunalului Dâmbovița anunță suspendarea activităţii de judecată, anunță MEDIAFAX.

Potrivit Judecătoriei Ploiești, Adunarea Generală a Judecătorilor a decis, miercuri, ca de joi și până la retragerea sau respingerea propunerii legislative de eliminare a pensiilor de serviciu ale magistraţilor să se judece doar cauzele urgente.

Citește și: Ministrul Finanțelor, chemat la audieri! Pentru ce trebuie să dea explicații

Se consideră urgenţe, în materie penală, dosarele cu măsuri preventive, cauzele date în competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, dosarele cu persoane private de libertate, dosarele în care s-a împlinit termenul de prescripţie ori urmează a se împlini în următoarele 6 luni şi cererile de liberare condiţionată iar în materie civilă, ordinele de protecţie, ordonanţele preşedinţiale, delegarea autorităţii părinteşti, cererile de suspendare provizorie a executării silite, cererile de evacuare pe procedura special, cererile având ca obiect măsuri asigurătorii, asigurarea dovezilor şi încuviinţările de executare silită.

Și reprezentanții Tribunalului Dâmbovița anunță că magistrații acestei instanțe au decis, ca formă de protest, suspendarea activităţii de judecată, cu excepţia cauzelor urgente, începând de miercuri şi „până la revenirea celorlalte puteri ale statului asupra ingerinţei vizând independenţa justiţiei, ingerinţă manifestată prin demersurile de eliminare a pensiei de serviciu a magistraţilor”.

Citește și: Lovitură sub centură! Ludovic Orban l-a atacat pe Meleșcanu

Oficiali din Tribunalul Municipiului Bucureşti (TMB) şi Curtea de Apel Bucureşti (CAB) au declarat pentru MEDIAFAX că îşi suspendă, de miercuri, activitatea, pe perioadă nedeterminată, ca urmare a nemulţumirilor legate de abrogarea legii pensiilor de serviciu, iar acestora li s-au alăturat mai multe instanțe din țară, precum Tribunalul Iaşi sau curţile de apel Craiova şi Cluj.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend