Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Avem o Zi a Justiţiei stabilită prin lege. Află ce rol au jucat argeşenii în evoluţia Justiţiei româneşti

Publicat

in

În 1994, în plin proces de democratizare originală a României, a fost stabilită, prin hotărâre de Guvern o Zi a Justiţiei, o sărbătoare oficială la care participă un grup restrâns de instituţii şi persoane, în ciuda faptului că activitatea judecătorească a apărut şi a evoluat odată  organizarea statală şi este, ca orice insituţie de stat, înfiinţată în serviciul cetăţeanului. Prin HG din 1994 s-a decis ca „Ziua Justiţiei” să fie sărbătorită, an de an, în prima duminică a lunii iulie. În cinstea acestei zile, astăzi, 1 iulie, au avout loc mai multe manifestări la Curtea de Apel Piteşti.

Aici s-ai întrunit reprezentanții administrației județene și locale, ai bisericii și societății civile au fost alături de conducerea Curții de Apel Pitești și de magistrații acestei instituții.

manu si calinic

La eveniment au fost prezenți Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înalt Preasfințitul Părinte Calinic, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Dan Manu,  prefectul Cristian Soare și primarul municipiului Pitești, Cornel Constantin Ionică.

Ziua Justitiei

Dacă astăzi se numeşte Justiţie şi este reunită sub denumirea de Ministerul Justiţiei, în trecut, supravegherea şi îndrumarea activităţii judecătoreşti revenea “Logofeţiei Dreptăţi” căci aşa se numea actualul Minister al Justiţei, denumire pe care o primeşte abia peste 31 de ani.

În istoria Justiţiei româneşti, Argeşul a jucat un rol esenţial căci prima femeie doctor în drept din lume şi în acelaşi timp prima femeie avocat din Europa avea în origini  câmpulungene  căci este vorba despre Sarmiza Bilcescu Alimănişteanu al cărui tată provea din localitatea Bilceşti de lângă Câmpulung Muscel. Primul barou se înfiinţează în 1831 când Marele Logofăt al Dreptăţii, Iordache Golescu, nimeni altul decât fratele mai mare al lui Dinicu Golescu, anunţa şi intrarea în legalitate a profesiei de avocat.

Vornicul_Jordache_Golescu

Aşadar, duminică, 3 iulie, se sărbătoreşte oficial, “Ziua Justiţei” zi care ar trebui să aibă rezonanţă şi în rândul populaţiei fiind o insituţie al cărui rol este legat de “logofăţia dreptăţii”.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Război total! Revoluționarul Marian Ceaușescu o cheamă în instanță pe Olguța Vasilescu

Publicat

in

De

După ce Lia Olguța Vasilescu l-a numit retardat, protestatarul Marian Tivilic Moroșanu, zis „Ceaușescu”, anunță că o cheamă în instanță.

„Doamna Lia Olguța care este, totuși, parlamentar în acest Parlament al României m-a jignit, m-a făcut retardat. În schimb, am să-i aduc în vedere că eu am s-o chem în instanță”, a declarat Ceaușescu, într-un interviu acordat site-ulu Podul.ro.

Anterior, pe aeroportul din Bruxelles, Marian Ceaușescu i-a cerut demisia lui Raed Arafat, din cauza intervenției de la Colectiv.

Ulterior, Olguța Vasilescu a acuzat că PNL trimite „retarzii” să-i rezolve treaba murdară, referindu-se la Moroșanu.

„Cand PNL trimite retarzii sa ii rezolve treaba murdara…”, a scris, pe Facebook, Vasilescu.

Vezi și

EXCLUSIV Nedreptate comisă de Guvernul Orban?! Omul dat afară de premier scoate la suprafață informații în premieră: ‘Nu au fost întârzieri’

Mega-lovitură! Se dau amenzi uriașe pentru această faptă

Protejata lui Darius Vâlcov a dat lovitura- Funcția cheie pe care a pus mâna

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

PSD atacă Guvernul Orban: Joacă alba-neagra cu accizele la carburanți

Publicat

in

De

PSD a transmis miercuri că guvernarea liberală a eliminat supra-acciza la carburant și acum parlamentarilor li se cere să mărească înapoi accizele.

„Guvernarea PNL joacă alba-neagra cu accizele la carburanți. După ce Parlamentul a eliminat supra-acciza, în urma tam-tam-ului făcut de PNL că ar fi o taxă care afectează economia, acum Ministerul Finanțelor cere parlamentarilor să mărească înapoi accizele, pe motiv că „se situează sub nivelul minim prevăzut de legislația europeană”. Culmea e că unul dintre semnatarii proiectului de lege pentru eliminarea supra-accizei e chiar ministrul Finanțelor, care acum cere creșterea înapoi a accizelor! Amatorism? Populism? Aiureală? Nepricepere? Alegeți voi caracterizarea! Între timp, Guvernul pierde 3 miliarde, iar prețul la pompă nu scade!”, a transmis PSD pe Facebook.

Parlamentul a votat săptămâna trecută eliminarea supraaccizei la carburant de la 1 ianuarie 2020 și revenirea la nivelul anterior majorării operate în a doua parte a anului 2017.

Premierul Ludovic Orban a declarat ulterior adoptării proiectului de lege că este convins că eliminarea supraaccizei pe carburanți va genera o creștere în consumul din economia națională iar astfel bugetul statului va beneficia de măsura respectivă.

Însă Ministerul Finanțelor Publice a informat Parlamentul că nivelul accizei la carburanți stabilit după eliminarea supra-accizei prin proiect de lege se situează sub nivelul minim prevăzut de legislația europeană.

Vezi și:

EXCLUSIV Nedreptate comisă de Guvernul Orban?! Omul dat afară de premier scoate la suprafață informații în premieră: ‘Nu au fost întârzieri’

Mega-lovitură! Se dau amenzi uriașe pentru această faptă

Protejata lui Darius Vâlcov a dat lovitura- Funcția cheie pe care a pus mâna

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend