Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Autorul atacului cu cuţit de la Sydney a fost arestat

Publicat

in

Bărbatul care a înjunghiat o femeie şi a atacat alte câteva persoane marţi în cartierul de afaceri al oraşului australian Sydney a fost arestat, transmite AFP potrivi Agerpres.

Bărbatul în vârstă de 21 de ani este cunoscut cu antecedente psihiatrice, dar nu şi cu legături cu vreo organizaţie teroristă, afirmă poliţia locală.

Imaginile difuzate de media australiene îl arată sărind pe capota unei maşini, strigând ‘Allah Akbar!’ şi agitând un cuţit în timp ce ţipa ‘Împuşcaţi-mă!’ O martoră afirmă că agresorul, înarmat cu un enorm satâr, a urmărit mai multe persoane în cartierul de afaceri din Sydney, înjunghiind o femeie.

Poliţia a găsit asupra lui un stick USB conţinând detalii despre atacurile supremaţiştilor albi în SUA şi Noua Zeelandă.

Femeia pe care a înjunghiat-o, în vârstă de 41 de ani, se află în stare ”stabilă”, dar într-un complex rezidenţial situat nu departe de locul atacului a fost găsit un cadavru al unei tinere în vârstă de circa 20 de ani, iar autorităţile suspectează că autorul acelui atac este şi cel al acestei crime.

După comiterea atacului cu cuţitul, el a fost imobilizat la faţa locului de mai mai mulţi bărbaţi, doi dintre ei fiind un fost jucător profesionist de fotbal, Paul O’Shaughnessy, şi fratele său, Luke, campion la box thailandez. Poliţia a lăudat curajul lor şi i-a descris drept ”eroi’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Țara din Europa care l-a desemnat ‘persona non grata’ pe Peter Handke, laureatul premiului Nobel pentru literatură,

Publicat

in

De

Autorităţile din Sarajevo, capitala Bosniei şi Herţegovinei, l-au declarat „persona non grata” pe scriitorul austriac Peter Handke, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 2019, din cauza sprijinului exprimat de acesta în favoarea fostului preşedinte sârb Slobodan Milosevic şi a negării genocidului comis în 1995 în oraşul bosniac Srebrenica, informează Reuters, potrivit AGERPRES.

Citește și: PSD lovește în Guvern: A respins proiectul de lege

Sarajevo a fost asediat timp de 43 de luni de forţele naţionaliste sârbo-bosniace înarmate de Milosevic în timpul războiului din 1992-1995, declanşat după separarea Bosniei de fosta Iugoslavie condusă de sârbi. Aproximativ 11.000 de oameni au murit în timpul asediului, din care cel puţin 10% erau copii.

În total, acel război a făcut peste 100.000 de victime.

Parlamentul cantonal din Sarajevo a adoptat în unanimitate, miercuri, o proclamaţie prin care Peter Handke a fost declarat nedorit în acest oraş, după ce scriitorul austriac a dezvăluit într-un interviu recent că ar putea să viziteze anul viitor regiunea autonomă sârbă din Bosnia creată după acel război.

„Posibila lui vizită în ţara noastră… ar aduce mai multă furie şi umilinţe pentru toate victimele”, se afirmă în acea proclamaţie, care a condamnat totodată atribuirea premiului Nobel pentru literatură din acest an unui „negaţionist al genocidului”.

Citește și: Ultimă oră-Ce se întâmplă cu ratele tuturor românilor

Reflectând îndelungatele diviziuni etnice din Bosnia, Igor Radojicic, primarul capitalei de facto a regiunii autonome sârbeşti, Banja Luka, l-a felicitat pe Peter Handke şi l-a invitat să viziteze acest oraş. Naţionaliştii sârbi îl consideră pe Peter Handke un promotor al cauzei lor.

Autorităţile din Sarajevo nu pot să îl împiedice pe scriitorul austriac să viziteze teritoriul Republicii Srpska, însă proclamaţia lor de miercuri le va permite să îi interzică accesul în Bosnia prin capitala ţării.

Musulmanii bosniaci şi în special rudele celor aproximativ 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani masacraţi de forţele sârbe în Srebrenica, cea mai gravă atrocitate comisă în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial, s-au declarat indignaţi la aflarea veştii despre recompensarea scriitorului Peter Handke de Comitetul Nobel. Alte ţări din regiunea Balcanilor au criticat la rândul lor acea decizie.

Decizia Academiei Suedeze de a îl premia pe Peter Handke a generat un val de critici în contextul în care romancierul şi dramaturgul austriac a susţinut un discurs la funeraliile lui Slobodan Milosevic în 2006, după ce fostul preşedinte al Serbiei a murit într-o închisoare din Haga în aşteptarea verdictului în procesul în care era judecat pentru crime de război.

Citește și: Ludovic Orban iese la rampă! Ce se va întâmpla, de fapt, cu vărsta de pensionare

Peter Handke a refuzat să răspundă întrebărilor legate de sprijinul său pentru Milosevic.

Sute de persoane au protestat marţi la Stockholm faţă de decizia Academiei Suedeze de a atribui premiul Nobel scriitorului Peter Handke. Ambasadorii din Albania, Bosnia, Croaţia, Kosovo, Macedonia de Nord şi Turcia au boicotat ceremonia de înmânare a premiilor Nobel.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

China a făcut presiuni asupra insulelor Feroe pentru a-şi realiza reţeaua 5G cu Huawei

Publicat

in

De

Ambasadorul Chinei la Copenhaga a făcut presiuni asupra insulelor Feroe pentru ca acest teritoriu autonom danez să încredinţeze construcţia reţelei sale 5G gigantului telecomunicaţiilor Huawei, informează miercuri un cotidian danez, relatează AFP, potrivit Agerpres.

SUA văd în Huawei, lider mondial al echipamentelor 5G, un cal troian al autorităţilor chineze şi fac presiuni asupra europenilor să excludă compania din licitaţiile pentru lucrările de realizare a reţelelor 5G.

Atât regimul comunist, cât şi compania resping aceste acuzaţii, Huawei prezentându-se drept „o companie privată 100% deţinută de angajaţii săi”.

Cotidianul danez Berlingske scrie că, cu prilejul unei întâlniri cu responsabili feroezi, „ambasadorul (Chinei în Danemarca) Feng Tie a spus clar că dacă operatorul de telecomunicaţii Feroya Tele ar autoriza Huawei să-i construiască reţeaua 5G, atunci toate condiţiile ar fi îndeplinite pentru încheierea unui acord de liber-schimb între China şi insulele Feroe”.

Ambasadorul Chinei era „foarte hotărât”, potrivit ziarului care îşi bazează informaţiile pe o înregistrare a radioteleviziunii locale KVF, în care ministrul feroez al comerţului şi un colaborator, care nu ştiau că sunt înregistraţi, vorbesc despre o întâlnire cu ambasadorul în noiembrie.

Citește și: PSD, despre planurile PNL de creștere a vârstei de pensionare: Reprezintă un ‘dar otrăvit’

Potrivit Berlingske, „este pentru prima dată când guvernul chinez condiţionează accesul la piaţa imensă a Chinei de acordarea către Huawei a unui contract 5G în Europa”.

Infirmând orice „presiuni” asupra guvernului feroez, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe a dat asigurări miercuri, la Beijing, că intră în „atribuţiile normale” ale unui ambasador să evoce cu interlocutorii săi „protejarea drepturilor şi intereselor legitime ale companiilor chineze”.

Potrivit KVF, insulele Feroe au început dezvoltarea reţelei 5G în strânsă colaborare cu Huawei.

„Noi primim recomandări din partea Agenţiei naţionale pentru securitate electronică şi, pentru moment, ei nu ne-au recomandat să nu cooperăm cu Huawei”, a declarat la sfârşitul lui noiembrie pentru KVF ministrul feroez al comerţului, Helgi Abrahamsen.

Copenhaga a dezminţit la rândul ei informaţiile ziarului potrivit cărora MAE danez a avertizat autorităţile locale că Ministerului Apărării recomandă să nu se colaboreze cu Huawei.

„Telecomunicaţiile sunt o atribuţie locală. Alegerea unei companii pentru realizarea 5G e de resortul insulelor Feroe”, a dat asigurări şeful diplomaţiei daneze, Jeppe Kofod, într-un comunicat. Comisia pentru afaceri externe a parlamentului danez urmează să aibă o reuniune pe această temă joi.

Într-un e-mail trimis AFP, Huawei Danemarca afirmă că „nu are informaţii noi privind progresul reţelei în insulele Feroe” şi că nu ştie nimic despre întâlnirea dintre ambasadorul chinez şi responsabili feroezi.

Operatorul de telecomunicaţii Feroya Tele a precizat la rândul său că nu a ales însă furnizorul pentru reţeaua 5G. Este un proces „care impune o examinare aprofundată, dată fiind investiţia pe care o reprezintă”, a declarat o purtătoare de cuvânt pentru AFP.

Ambasada Chinei la Copehnga şi guvernul feroez nu au răspuns solicitărilor France Presse de a comenta informaţiile din ziarul danez.

Tot potrivit Berlingske, guvernul feroez a obţinut de la un judecător o decizie de a interzice difuzarea înregistrării, pe motiv că aceasta „ar fi de natură să dăuneze relaţiilor” între insulele Feroe şi China.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend