Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Augustin Zegrean, despre eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților: Un demers politicianist. Nu este prima dată când politicienii nu țin cont de decizii ale Curții Constituționale

Publicat

in

Legea care elimină pensiile speciale pentru magistrați este un demers politicianist, în prag de alegeri, și nu este prima dată când politicienii nu țin cont de decizii ale Curții Constituționale, a declarat pentru HotNews.ro fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean. El amintește că CCR a spus în mai multe rânduri că o soluție legislativă declarată neconstituțională nu mai poate fi adusă în altă lege.

Zegrean susține că fiecare partid a încercat să abroge aceste pensii de serviciu atunci când a venit la putere, căutând țapul ispășitor, care de fiecare dată a fost justiția.

Ce spune Augustin Zegrean:

  • “De fiecare dată când dau de un necaz legat de buget, politicienii arată cu degetul spre magistrați, că din cauza lor nu au bani, ceea ce este o minciună. Nu au decât să taie pensiile speciale, dar nu trebuie să se bucure nimeni, pentru că asta nu înseamnă că acei bani vor fi dați altora cu pensii mici. S-ar putea ca atunci când se ajunge la calcul pe contributivitate tot magistrații să aibă pensiile cele mai mari.
  • Vorbind constituțional, cum se justifică că la Poliție, Armată și SRI rămân aceste pensii și la ceilalți nu? Avem text în Constituție care vorbește despre egalitatea legii și autorităților. Ce autoritate este aia care tratează pe unii într-un fel și pe alții în alt fel? Știu ce o să mi se spună – că ăia își dau viața pentru patrie. Este o glumă. Plus că militarii nu contribuie la fondul de pensie și nu au contribuit niciodată.
  • Nu magistrații și-au stabilit aceste pensii, tot politicienii le-au stabilit și i-au momit să iasă la pensie la 20-25 de ani vechime. Eu când am decis să mă fac judecător, am avut în vedere și că voi avea o pensie mare.
  • CCR a spus în mai multe rânduri că o soluție legislativă declarată neconstituțională nu mai poate fi adusă în altă lege. Nu este prima dată când se ignoră decizii ale Curții Constituționale. Sunt decizii ale CCR care nu au fost puse în aplicare niciodată.
  • Eliminarea acestor pensii este un demers politicianist, mai ales că vin alegerile. Cineva a inventat ca preocuparea numărul 1 a poporului român să taie pensiile și acum le taie. Nu știu de unde această ideea că este voința poporului, pentru că nu cresc pensiile poporului dacă se taie cele de serviciu.
  • Președintele Iohannis are acestă posibilitate, să întoarcă legea la reexaminare și a uzat de acestă prerogativă în câteva rânduri. Nu știu dacă va face asta și acum”.

Legea va fi atacată la CCR de către instanța supremă

Proiectul votat miercuri de Camera Deputaților a fost inițiat de parlamentarii PNL și vizează eliminarea pensiilor speciale pentru pe deputați și senatori, judecători și procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, funcționarii publici cu statut special, funcționarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic și consular, membrii Curții Constituționale, precum și personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă. Actul normativ nu îi vizează pe militari și polițiști.

În Parlament a existat și un proiect de lege al USR care prevedea însă plafonarea pensiilor pentru magistrați și militari, dar Comisia de Muncă din Camera Deputaților, condusă de deputatul PSD Adrian Solomon, a optat pentru varianta PNL, pe care a susținut-o și PSD.

Mai mulți politicieni au acuzat că această lege este un exercițiu de imagine, fiind previzibil că va fi declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională.

“Modalitatea în care s-a votat eliminarea pensiilor speciale lasă niște semne de îndoială asupra eficienței acestui demers. Știe toată societatea din România că acest proiect în care PSD și PNL s-au întrecut în a-și aduce acuze cine le-a creat și cine le-a susținut are probleme de constituționalitate”, a declarat președintele USR, Dan Barna, marți, după ce legea a fost adoptată de deputați.

Barna consdieră că proiectul va ajunge, cu siguranță, la Curtea Constituțională: “Am votat acest proiect. Fără îndoială va ajunge la CCR. În situația în care aceasta va respinge proiectul de lege, există acest risc, avem pregătit un pachet de proiecte de lege prin care să venim cu inițiative foarte clare prin care aceste pensii să poată fi și în mod real, nu doar declarativ populist, eliminate”.

Instanța supremă va ataca la Curtea Constituțională actul normativ, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale.

Decizia CCR care consfințește pensiile de serviciu pentru magistrați

Abrogarea pensiei de serviciu a magistraților a fost declarată neconstituțională prin decizia Curții Constituționale nr. 873 din 25 iunie 2010.

Curtea arăta că acordarea pensiei de serviciu pentru cadrele militare şi magistrați constituie o compensație parțială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutelor speciale cărora trebuie să li se supună magistrații. Raportat la principiul independenței justiției, Curtea Constituțională a constatat că ”dispozițiile art.1 lit.c) din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor – prin care se elimină pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor și judecătorilor, respectiv magistraților asistenți ai Curții Constituționale – sunt neconstituționale.” Curtea Constituțională a reținut că ”atât considerentele, cât şi dispozitivul deciziilor sale sunt general obligatorii, potrivit dispozitiilor art.147 alin.(4) din Constituție , şi se impun cu aceeași forță tuturor subiectelor de drept şi, în consecință, așa cum a statuat şi în jurisprudența sa, atât Parlamentul, cât și Guvernul, respectiv autoritățile şi instituțiile publice urmează să respecte cele stabilite de Curtea Constituțională în considerentele şi dispozitivul deciziei”.

CCR a invocat statutul și restricțiile magistraților în protejarea pensiei de serviciu, concluzionând că „independenţa justiţiei include securitatea financiară a magistraţilor, care presupune şi asigurarea unei garanţii sociale, cum este pensia de serviciu a magistraţilor”.

“În concluzie, Curtea constată că principiul independenţei justiţiei apără pensia de serviciu a magistraţilor, ca parte integrantă a stabilităţii financiare a acestora, în aceeaşi măsură cu care apără celelalte garanţii ale acestui principiu. Atât în jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, cât şi în jurisprudenţa altor Curţi Constituţionale s-a statuat că stabilitatea financiară a magistraţilor reprezintă una dintre garanţiile independenţei justiţiei”, se arată în decizia din 2010 a Curții Constituționale.

“În ceea ce privește decalajul dintre cea mai mică și cea mai mare pensie plătită de stat, – având în vedere că pensia de serviciu a magistraţilor este în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării – se poate analiza de către legiuitor necesitatea luării unor măsuri pentru evitarea eventualelor practici de acordare nejustificată a unor drepturi salariale suplimentare în ultima lună de activitate înainte de data pensionării, în scopul măririi substanţiale a bazei de calcul a pensiei de serviciu”, se mai preciza în motivarea deciziei Curții Constituționale.


Magistrați cu salariu de 15.000 de lei net se pensionează cu 18.000 de lei

Pensia de serviciu pentru magistrati a fost instituită în anul 1997, ca urmare a modificării și completării Legii nr. 92/1992 pentru organizarea judecatorească, înlocuită de Legea 303/2004.

Magistraţii beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Peste 300 de judecători și procurori au trimis zilele trecute o scrisoare preşedintelui, premierului şi preşedinţilor Camerelor Parlamentului în care aduc argumente pentru pensiilor de serviciu, recunoscând însă existenţa unor anomalii şi inechităţi pentru rezolvarea cărora oferă soluţii.

Printre anomaliile semnalate de magistrați se numără aceea că persoane care au activat în avocatură pot intra în magistratură înainte de a se pensiona, astfel încât să primească pensie de serviciu.

O altă anomalie este că pensia poate ajunge să fie mai mare decât salariul întrucât modificările legislative făcute de PSD au generat un astfel de paradox: în condiţiile în care pensia de serviciu a unui magistrat este 80% din ultimul venit lunar brut, iar salariul brut a fost majorat, valoarea pensiei a crescut la rândul său. Astfel, un magistrat care avea un salariu net de 15.000 de lei poate să se pensioneze cu 18.000 de lei.

Magistrații oferă și soluții pentru rezolvarea acestora anomalii și ameninţau că în cazul în care nu vor fi luați în seamă îşi rezervă dreptul de a se adresa organismelor interne şi europene”pentru a lua măsurile cele mai eficace şi mai urgente, în vederea apărării şi restabilirii normelor legale de protecţie împotriva unor imixtiuni, ce afectează independenţa judecătorilor, legitimate prin avansarea sau edictarea unor proiecte de lege”.

Magistrații mai spun că, din punct de vedere statistic, în raport de numărul total al pensiilor de serviciu (circa 250.000) cele ale judecătorilor şi procurorilor (3.301) reprezintă 1,32%, iar faţă de totalul pensionarilor din România – 4.674.833 – procentul este de 0,07%.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

În urma cercetărilor, comisia internă a Spitalului “Sf. Pantelimon” din București a constatat că nu există nicio abatere profesională

Publicat

in

De

Comisia internă a Spitalului “Sf. Pantelimon” din Capitală nu a constatat nicio abatere profesională în urma cercetărilor efectuate cu privire la cele 17 decese produse luna aceasta în decurs de patru zile în secţia ATI şi considerate suspecte, scrie Rador Radio România.

Şi Corpul de control al ministrului sănătăţii a finalizat ancheta. Astfel nu există nicio dovadă că ar fi fost modificată doza de noradrenalină administrată pacienţilor, conform reclamaţiei iniţiale privind o posibilă eroare în administrare, iar sesizarea depusă şi datele apărute în presă sunt generate de o stare conflictuală permanentă, atât la nivelul conducerii spitalului, cât şi a secţiei de terapie intensivă, influenţată şi de fluctuaţia de cadre medicale de la ATI, se arată în raportul comisiei interne a unităţii medicale.

Aceasta consideră că se impun măsuri urgente pentru ridicarea nivelului profesional al angajaţilor din secţie şi a gradului de empatie cu pacienţii şi rudele acestora.

Echipa de control de la minister a constatat că sesizările formulate de angajaţii spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unităţii şi persoanele în cauză.

Citeste mai mult

NATIONAL

Aproape nimic nu poate provoca întârzierea trenurilor de mare viteză în Japonia. Şi, totuşi, un şarpe a făcut-o

Publicat

in

De

Aproape nimic nu poate face ca faimoasele trenuri de mare viteză din Japonia, aşa-numitele trenuri-glonţ, să aibă întârzieri, dar un şarpe micuţ care s-a strecurat într-un vagon de pasageri a reuşit să facă acest lucru, deşi pentru doar 17 minute, relatează News.ro citând CNN.

Un depou cu trenuri ShinkansenFoto: Mike Clegg | Dreamstime.com

Marţi, un călător a raportat personalului din gara din Tokyo că un şarpe de 40 de centimetri a fost observat în vagonul unui tren care venea dinspre Nagoya, potrivit companiei feroviare centrale a Japoniei.

Trenul era programat să plece spre oraşul Osaka, dar a fost scos din circulaţie ca măsură de precauţie. Un alt tren a trebuit să fie alocat pentru această rută, ceea ce a provocat o întârziere de 17 minute care – deşi scurtă, după standardele multor alte căi ferate naţionale – a fost relativ semnificativă Japonia, unde punctualitatea impecabilă a serviciilor feroviare este renumită.

Nu a fost panică şi nu au fost raportaţi răniţi ca urmare a prezenţei reptilei, dar peste 600 de pasageri au fost afectaţi de această întârziere de 17 minute.

Specia şarpelui este deocamdată necunoscută, iar o analiză este în curs de desfăşurare pentru a determina cum a ajuns şarpele la bord, a declarat compania feroviară pentru CNN.

Clienţii Shinkansen pot aduce la bord câini de talie mică, pisici şi alte animale, inclusiv porumbei – dar nu şerpi. „Este greu de imaginat că şerpi sălbatici s-au urcat cumva în tren într-una dintre staţii. Avem reguli care interzic aducerea şerpilor în Shinkansen”, a declarat un purtător de cuvânt pentru AFP. „Dar nu verificăm bagajele pasagerilor”, a adăugat el.

Trenul-glonţ, cunoscut sub numele de Shinkansen în Japonia, este cunoscut pentru eficienţa sa, precum şi pentru vitezele de până la 320 de kilometri pe oră. Navetiştii din Japonia mizează pe fiabilitatea serviciului feroviare. În 2017, un conductor al unui tren, Tsukuba Express, a declanşat scuze în lanţ după ce a plecat cu 20 de secunde mai devreme, reaminteşte CNN.

Patrulele efectuate de agenţi de securitate în uniformă la bordul trenurilor de mare viteză au fost intensificate după o înjunghiere mortală în 2018 într-un tren Shinkansen, o crimă ce a şocat Japonia, în mod normal o ţară ultra-sigură.

Securitate suplimentară a fost adăugată pentru Jocurile Olimpice de vară din 2021 şi pentru reuniunile Grupului celor Şapte de anul trecut.

Lansată pentru prima dată în 1964, reţeaua Shinkansen nu a avut niciodată un accident soldat cu moartea sau rănirea vreunui pasager, potrivit Japan Railways.

Trenurile au o întârziere medie de 0,2 minute. (News.ro)

foto: Mike Clegg | Dreamstime.com

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend