Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Au început pregătirile pentru școală! Rechizitele pentru începutul de an şcolar scad serios din bugetul familiei 

Publicat

in

– 1000 lei, costul decent pentru început de an şcolar fără griji

Aproape gata vacanţa, a inceput agitaţia ! Mai sunt două săptămâni până începe şcoala, iar în librăriile din Argeş şi în raioanele de profil ale supermarketurilor este deja forfotă. Părinţii uită de alte griji şi cheltuieli şi încep să compare şi să aleagă ghiozdane, caiete, pixuri şi alte rechizite. Cum lista de cumpărături e lungă, bugetul total ajunge la câteva sute de lei. Ca să mai reducă din povară, unii cumpără acum doar strictul necesar şi lasă pe mai târziu, la următorul salariu, alte cheltuieli. Un pachet minim de rechizite trece de 200 de lei. Începutul anului şcolar înseamnă o cheltuială de 13 la sută din salariu pentru un român cu venituri sub medie, arată o companie din domeniu. Lista de cumpărături pentru un elev e mult mai lungă însă. Pe lângă cei aproximativ 250 de lei, preţul minim pe care un părinte l-ar putea aloca rechizitelor, hainele noi, precum şi uniformele, necesită şi ele un buget destul de mare, astfel că după lungi plimbări printre raioanele hypermaketurilor, preţuri comparate, produse schimbate de mai multe ori până la alegerea celor potrivite, părintele, de mână cu copilul, iese din magazin cu rechizite şi haine în valoare totală de circa 600 de lei, minim sau 1000 lei pentru un elev cu pretenţii şi părinţi mai darnici.
Redactorii PROFIT au încercat să facem un coş cu strictul necesar cu ce au gasit in raioanele hypermarketurilor Kauflan, Auchan si Carrefour. Le-am ales pe cele mai ieftine şi am ajuns la un total de minim 250 de lei. Luand in calcul datele facute publice zilele trecute, asta inseamna 13% dintr-un salariu obişnuit din România, de aproape 1.900 de lei net. Aşadar, pentru o familie care nu are venituri mari, începutul anului şcolar e o povară.

Părinţii trebuie să intre în magazine cel puţin 1000 lei

Hypermarketurile gen Auchan, Carrefour sau chiar Kaufland, pun la dispoziţia părinţilor tot ceea ce îi trebuie unui elev la început de an şcolar, iar preţurile sunt pentru toate buzunarele. Rechizitele, ghiozdanul, echipamentul de sport și uniforma sunt câteva dintre articolele şcolare care nu trebuie să lipsească elevului în prima zi de școală. Preţurile acestora variază în funcţie de magazin, de calitate şi de preferinţele elevilor. Astfel, preţul caietelor diferă în funcţie de tipul ales, caietele de tip I şi II, cu 24 de file, necesare eleviilor din clasa întâi şi a II-a costă 1-1,5 lei. Preţul unui caiet A5 dictando sau de matematică, variază între un leu şi trei lei. Pentru un ghiozdan simplu, preţul de pornire este 60 de lei, dar acesta poate depăși 300 de lei, în cazul unuia de firmă, care are imprimate pe el diferite imagini cu personaje adorate de copii. Preţul unui caiet de 48 de file este 5 lei, iar al unuia studenţesc de 60 de pagini preţul variază între 5 şi 10 lei, în funcţie de model. Pentru un penar neechipat, dar cu diferite personaje imprimate, părinții vor scoate din buzunar în jur de 30 de lei, iar pentru unul echipat cu tot ce îi trebuie școlarului prețul ajunge până la 100 de lei. Pentru blocul de desen, acuarele şi pensule, părintele va scoate din portofel între şapte şi 30 de lei. Un stilou modern poate fi achiziţionat la 29,99 lei. La orele de matematică, elevii au nevoie și de instrumentele geometrice, astfel că un set cu compas depășește 30 lei. După ce au pregătit ghiozdanele, părinţii trebuie să treacă şi pe la raioanele de îmbrăcăminte şi încălţăminte aşa că nu lăsăm deoparte nici echipamentul de sport, întrucât acesta este obligatoriu la orele de educaţie fizică. Cel mai ieftin trening costă 80 de lei, iar pentru modelele realizate din materiale de înaltă calitate, preţul ajunge şi până la 500 de lei. Un tricou costă cel puţin 15-20 de lei, o cămaşă peste 30 de lei iar pantalonii pentru ora de sport în jur de 50 de lei.

Un an scolar în învăţământul „gratuit” costă pentru un copil între 1300 -2200 lei

Vă prezentam mai jos cat ii costa pe parinti un an de scoala pentru un singur copil, după o vizită în hypermarketurile Kaufland, Auchan şi Carreforur. NOTA: preturile precizate sunt orientative si reprezinta valoarea medie a ofertelor celor trei magazine.
Rechizite pentru inceput de an scolar:
• 10 caiete limba romana 20 – 35 lei • 5 caiete matematica 9 – 18 lei • 2 caiete biologie/geografie 6 lei • 1 caiet de muzica 2,5 – 5 lei • 1 bloc de desen 5 – 15 lei • Materiale auxiliare: acuarele, culori, pahar plastic, lipici, foarfeca, dosar de plastic 25 – 50 lei • Penar echipat: radiera, ascutitoare, stilor, reserve stilou, pix, creioane 40 -150 lei • Ghiozdan 50 – 200 lei • Uniforma 150 – 300 lei • Pantofi 80 – 200 lei • Echipament pentru sport: trening, tricouri, incaltaminte sport 150 – 400 lei • Caiete de lucru/teme 30 – 100 lei • Manuale auxiliare 100 — 300 lei
Rechizite ce sunt necesare pe parcursul anului scolar:
• 6 caiete limba romana 9 – 24 lei • 3 caiete matematica 4,5 — 14 lei • 1 caiet geografie/biologie 2,5 — 5 lei • 1 bloc de desen 5 -15 lei • Alte materiale auxiliare: creioane colorate, lipici, acuarele, reserve stilou 20-50 lei • Caiete teme semestrul II 30-100 lei • Manuale auxiliare semestrul II 100 -300 lei • Din fondul clasei: burete, creta, coli xerox, huse, sapun, perdea, hartie igienica, dosare, etc 50 – 150 lei • Participarea la concursuri/ excursii 200 – 400 lei • Cadouri/flori pentru: inceput an scolar, Craciun, Paste, zi aniversara, zi onomastica, serbare absolvire. Pentru fiecare sarbatoare 30-50 lei/ an scolar 150 -250 lei
Aşadar, un an şcolar în învăţământul „gratuit” costa pentru un copil între 1300 -2200 lei.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

România a avut în noiembrie cea mai mare creştere a lucrărilor de construcţii din Uniunea Europeană

Publicat

in

De

Lucrările de construcţii în România au înregistrat o creştere de 24% în luna noiembrie 2019, comparativ cu luna noiembrie 2018, acesta fiind cel mai mare avans înregistrat în rândul statelor membre UE, arată datele publicate vineri de Eurostat.

Comparativ, atât în zona euro cât şi la nivelul Uniunii Europene lucrările de construcţii au înregistrat o creştere de 1,4% în ritm anual. În rândul statelor membre UE, lucrările de construcţii au înregistrat cele mai mari creşteri în România (24%), Ungaria (6,8%) şi Germania (4,8%) iar cele mai semnificative scăderi au fost înregistrate în Slovacia (minus 9,6%), Slovenia (minus 8,4%) şi Spania (minus 3%).

În schimb, de la o lună la alta, noiembrie 2019 comparativ cu luna octombrie 2019, România este ţara UE unde lucrărilor de construcţii au înregistrat cel mai mic ritm de creştere, 0,1%. Comparativ, în Uniunea Europeană lucrările de construcţii au crescut cu 1,1% de la o lună la alta, în timp ce în zona euro a fost înregistrat un avans de 0,7%.

Conform datelor prezentate anterior de Institutul Naţional de Statistică, în România, volumul total al lucrărilor de construcţii
a crescut, în noiembrie 2019 comparativ cu octombrie 2019, ca serie brută, cu 4,3%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut cu 0,1%. De asemenea, în noiembrie 2019 comparativ cu noiembrie 2018, volumul total al lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut cu 24,1%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 29,2%, potrivit INS, conform Agerpres.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Marcel Vela: Cartea de identitate fără cip nu va putea fi folosită de anul viitor pentru a ieşi din ţară

Publicat

in

De

Cărţile de identitate fără cip nu vor putea fi folosite începând cu anul viitor de cetăţenii români pentru a ieşi din ţară, a declarat ministrul de Interne Marcel Vela.

„Se va crea și posibilitatea de a crea o carte de identitate simplă pentru cetățenii care nu vor carte de identitate cu cip.

Cartea simplă de identitate nu va conţine cip sau date electronice, dar va prezenta un grad ridicat de securitate. Acest tip de carte fără cip nu va putea fi folosit de anul viitor pentru a ieşi din ţară„, a declarat Marcel Vela, într-o conferinţă de presă.

Noile cărţi de identitate vor fi şi carduri de sănătate, a declarat, vineri, ministrul de Interne, Marcel Vela.

„Cărţile electronice de identitate vor simplifica relaţia cetăţenilor români cu autorităţile naţionale şi cu cele din alte state.

Cetăţenii vor putea interacţiona de unde vor cu autorităţile administraţiei publice putând cere prestarea de servicii, vor fi eliminate celebrele cozi de la ghişeele din zona Ministerului Interne şi din alte zone ale administraţiei publice.

Cartea electronică de identitate va asigura funcţionalitatea de card de sănătate”, a spus ministrul de Interne, potrivit Digi24.ro

Vezi și

EXCLUSIV Document. Ministrul Marcel Vela răstoarnă acuzațiile lui Dumitru Coarnă

EXCLUSIV Marcel Vela ascunde planul de reorganizare a Poliției: A fost o discuție doar pentru că a crea senzația că ne consultă

Mare atenție, Marcel Vela! Bubuie Ministerul de Interne: Șeful Jandarmeriei Române, acuzat de răpire

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend