Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Au dat statul în judecată, au câştigat la CEDO iar acum primesc despăgubiri de zeci de mii de euro

Publicat

in

#Vezi cine sunt argeşenii care şi-au căutat 25 de ani dreptatea şi au găsit-o tocmai peste hotare

#Florică Negoi, revoluţionar cu „acte în regulă” spune că mai importantă decât banii este recunoaşterea pe care au primit-o

Câţiva argeşeni care au luptat la Revoluţia din 1989 dar au luptat şi după pentru a-şi obţine drepturile, au primit câştig de cauză chiar de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, CEDO, care la finalul săptămânii trecute a emis o hotărâre definitivă şi irevocabilă prin care 121 de persoane, din care 8 din judeţul Argeş, sunt recunoscute oficial ca revoluţionari şi vor fi despăgubiţi de statul român.

După 25 de ani de procese s-a dat o soluţie

Dosarul nr 97/P/1990 a fost începutul. A fost momentul în care oameni care au luptat la revoluţie şi au fost şi răniţi, au început să îşi caute drepturile. Au cerut să li se acorde drepturile. Cum nu prea erau băgaţi în seamă, aceşti revoluţionari au dat statul român în judecată, iar după 25 de ani au demonstrat că au dreptate, că au luptat pentru libertatea din 89 şi că merită respectul şi aprecierea celor din jur.

În anul 2009, după ce ani de zile nu se făcuse mai mult decât o tergiversare a acestui dosar al revoluţionarilor, un grup de avocaţi ai Asociaţiei 21 decembrie, s-a hotărât să îi reprezinte. Aşa s-a ajuns la CEDO unde, după alţi ani de procese şi sentinţe, s-a emis şi cea definitivă. Românii au dreptate iar statul trebuie să îi despăgubească.

„Nu banii mă interesează, mă bucur că s-a făcut dreptate”

Florică Negoi este unul dintre revoluţionarii care, rănit fiind în 1989, săptămâna trecută şi-a obţinut dreptatea. „Nu banii mă încântă, pentru că banii se duc. Mă bucur pentru această hârtie, pentru faptul că ne-au fost recunoscute meritele, pentru faptul că am fost recunoscuţi ca revoluţionari chiar de CEDO”, a declarat acesta redactorilor PROFIT.

Opt argeşeni cu despăgubiri între 7.500 şi 15.000 de euro

Alături de Florică Negoi alţi şapte argeşeni sunt menţionaţi în hotărârea definitivă inclusiv pentru a primit despăgubiri materiale care de altfel sunt destul de consistente. E vorba de sume cuprinse între 7500 şi 15.000 de euro, bani pe care statul român este obligat acum să îi dea celor 121 de revoluţionari. „Nu se ştie deocamdată când se vor primi aceşti bani, cât va mai dura sau de unde îi vom lua. Important este, aşa cum am mai spus, că ni s-a făcut dreptate”, a mai completat Florică Negoi.

Comenteaza cu profilul de FB

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

ACTUAL

Ministrul Educației: Vom transmite în cel mai scurt timp ce se va întâmpla cu examenele naționale și când se începe școala

Publicat

in

De

Ministrul Educației, Monica Anisie, a informat, printr-o postare pe Facebook, că „în scurt timp” Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) va transmite ce se va întâmpla cu examenele naţionale, când vor putea fi reluate cursurile şi care vor fi deciziile cu privire la susţinerea licenţei, dizertaţiei, titularizării şi examenelor pentru gradele didactice.

În postarea făcută sâmbătă seara pe pagina sa de Facebook, ministrul Anisie subliniază că în spaţiul public circulă tot felul de ştiri false, iar toţi actorii din sistemul de educaţie trebuie să aibă grijă să se informeze din surse oficiale.

„În zilele acestea, mai mult decât oricând, ar trebui să fim mai buni, mai atenţi şi mai înţelepţi şi să nu credem orice ştire falsă!!! Dragi elevi şi studenţi, stimaţi colegi, fiţi atenţi că în spaţiul public circulă tot felul de ştiri false! Nu vă lăsaţi manipulaţi şi informaţi-vă din surse oficiale! Vă rog să aveţi încredere că, în scurt timp, MEC va transmite ceea ce se va întâmpla cu examenele naţionale, când vom putea relua cursurile şi care vor fi deciziile cu privire la susţinerea licenţei/dizertaţiei/titularizarii/examenelor pentru gradele didactice etc”, afirmă ministrul Monica Anisie în mesajul său.

Totodată, ea subliniază că toate aceste decizii privind sistemul de educaţie pentru următoarea perioadă „depind de evoluţia pandemiei de COVID-19”.

„Cum bine se ştie, toate acestea depind de evoluţia pandemiei cu COVID-19!! Vă propun să ne asigurăm că suntem în siguranţă şi sănătoşi!”, a mai spus ministrul Monica Anisie.

Potrivit comentariilor postate pe Facebook faţă de mesajul său, în diverse reţele de socializare au circulat în ultimele zile informaţii false atribuite Ministerului Educaţiei, potrivit cărora cursurile aferente semestrului II s-ar relua în data de 15 mai şi ar dura până pe 24 iulie, conform Agerpres.ro

Vezi și:

Atenționare: Pandemia de coronavirus ne poate aduce într-o criză alimentară

Acuze dure lansate de un medic: Se fac angajări ‘pe pile’ folosindu-se starea de urgență

Se vor lua noi măsuri în România! Ce presupune scenariul 4

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ministrul Transporturilor: E posibil să interzicem transportul interjudețean, intrajudețean și de taxi, dacă se va decide la nivel european

Publicat

in

De

Când se va lua decizia la nivel european să interzicem transportul interjudeţean, intrajudeţean şi transportul în regim de taxi, şi în urma unor consultări atât cu toate autorităţile statului român, cât şi la solicitarea industriei de transport, „este posibil să luăm şi o astfel de decizie”, a declarat, duminică, la Digi 24, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode.

„Pe transportul rutier, foarte mulţi ne-au întrebat de ce nu oprim transportul interjudeţean, de ce nu suspendăm transportul intrajudeţean, transportul în regim de taxi sau transportul de închiriere. Noi am spus foarte clar: restricţiile date prin Ordonanţă Militară se referă clar la modul în care se deplasează cetăţenii în exterior, nu este interzis a se deplasa cetăţenii de la domiciliu la locul de muncă, de la domiciliu în şantierele unde îşi desfăşoară activitatea.

Mai mult, noi ne-am propus să menţinem aceste şantiere deschise, pentru că numai aşa putem să ţinem economia în viaţă în această perioadă destul de dificilă pentru România. Când se va lua decizia la nivel european să interzicem şi transportul interjudeţean, şi transportul intrajudeţean, şi transportul în regim de taxi, sigur în urma unor consultări cu toate autorităţile statului român şi la solicitarea industriei de transport, este posibil să luăm şi o astfel de decizie.

În acest moment, pe teritoriul României transportul de marfă şi transportul de persoane se desfăşoară fără restricţii, respectând toate regulile impuse de Ministerul Sănătăţii, prin ordonanţele militare date până acum”, a spus Bode.

Acesta a precizat că, în prezent, în România, pe transportul feroviar de persoane sunt suspendate în jur de 300 de trenuri, în timp ce pe zona transportului de marfă există 700 de trenuri care circulă fără nicio restricţie.

„Astăzi, în jur de 300 de trenuri pe transportul de persoane sunt suspendate, din cele 1.800 câte circulă în condiţii normale. Trenurile de marfă, însă, circulă fără nicio restricţie şi reducerea s-a făcut doar în ceea ce priveşte volumul de marfă, nu ca număr de trenuri. În continuare, avem în jur de 700 de trenuri de marfă care circulă în România.

Ce este foarte important este că nu avem, în acest moment, nicio navă în carantină. Transportul fluvial şi transportul maritim se desfăşoară fără probleme. Am introdus acea obligaţie a companiilor de a echipa piloţi care iau nava din rada portului şi o duc pentru descărcare la dană, să fie echipaţi corespunzător şi să respecte toate regulile impuse de Direcţiile de Sănătate Publică.

Acest lucru se întâmplă astăzi şi putem spune că traficul de marfă atât pe fluvial, cât şi pe maritim nu este blocat”, subliniat oficialul.

Ministrul de resort a susţinut faptul că are două propuneri, „mai degrabă de clarificare decât de restricţii”, la ordonanţa militară ce vizează transportul rutier, precum şi transportul naval.

„Am două propuneri care vizează transportul rutier, respectiv transportul naval, pe clarificare mai degrabă decât de restricţii. Pe scurt, în ceea ce priveşte transportul rutier spunem că se exceptează de la aplicare prevederilor alineatelor 1 şi 2, referitor la circulaţia în grupuri mai mari de trei, circulaţia persoanelor cu un autovehicul care efectuează un transport rutier naţional de persoane, prin serviciile regulate speciale, pentru transportul angajaţilor între domiciliu şi locul de muncă şi prin servicii ocazionale, precum şi transportul rutier pe cont propriu indiferent de capacitatea autovehiculului în condiţiile respectării tuturor măsurilor pentru prevenirea răspândirii infecţiei cu coronavirus.

Mai exact, clarificăm modul în care se deplasează cetăţenii cu mijloacele de transport, fie că vorbim de transport în comun, că vorbim de curse speciale. Deplasarea personalului de la şi la locul de muncă al locuinţă se realizează fără niciun fel de restricţie în intervalul ora 6:00 – 22:00. Mai mult, interzicerea circulaţiei persoanelor în grupuri mai mari de trei se referă la spaţiul deschis, nu vizează transportul public de persoane”, a afirmat Lucian Bode, conform Agerpres.ro

Vezi și:

Atenționare: Pandemia de coronavirus ne poate aduce într-o criză alimentară

Acuze dure lansate de un medic: Se fac angajări ‘pe pile’ folosindu-se starea de urgență

Se vor lua noi măsuri în România! Ce presupune scenariul 4

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

PROFIT 24 TV LIVE

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend