Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Atenție! Sorina Pintea avertizează populația

Publicat

in

Epidemia de gripă bate la ușă! Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, sfătuiește populația să ia măsuri igienico-sanitare pentru a se proteja împotriva gripei.

„Suntem în pragul unei epidemii de gripă, dar nu avem încă epidemie de gripă”, a declarat Sorina Pintea, duminică, la Digi24.

Direcțiilor de Sănătate Publică și Ministerului Educației le-au fost transmise un set de măsuri pe care trebuie să le ia, măsuri stabilite în urma unei întâlniri care a avut loc săptămâna trecută între ministru și specialiști de la Institutul Național de Sănătate Publică.

În afară de vaccinul antigripal, care este cel mai sigur mod de a ne proteja, trebuie să respectăm anumite măsuri igienico-sanitare: de evitat aglomerațiile, părinții să-și țină copiii bolnavi acasă, iar în școli să se facă un triaj epidemiologic – adică să se constate dacă un copil prezintă simptomele unei răceli sau nu. De asemenea, spitalele trebuie să limiteze vizitele, a precizat Sorina Pintea.

Vezi și:

Numire controversată făcută de Marcel Vela! Noul șef de la ‘Doi și-un sfert’, Securitatea și lumea penalilor

Marcel Vela, măsură aprig contestată! ‘Va fi o întreagă nebunie, pentru că au competențe diferite’

Ar fi mutarea anului 2020! Frații ‘Dedeman’ ar putea provoca un real cutremur

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

NATIONAL

Dialogul diplomatic asupra acordului privind programul nuclear iranian a continuat la Viena

Publicat

in

De

Uniunea Europeană, China şi Rusia au continuat miercuri, la Viena, discuţiile pentru găsirea unui teren de înţelegere cu Iranul asupra programului său nuclear, în cadrul primei lor reuniuni după lansarea unei proceduri împotriva Teheranului, acuzat că a încălcat acordul din 2015, informează AFP.

„Au fost exprimate îngrijorări serioase cu privire la punerea în aplicare a angajamentelor nucleare ale Iranului”, a indicat preşedinţia reuniunii într-un comunicat emis la finalul discuţiilor.

Reuniunea a fost prezidată de Helga Schmid, specialistă în acest dosar pe lângă Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell. În afară de Iran, la ea au participat reprezentanţi ai Chinei, Rusiei, Regatului Unit, Franţei şi Germaniei.

„Participanţii au recunoscut de asemenea că reinstituirea de sancţiuni din partea SUA nu a permis Iranului să tragă pe deplin avantaje din ridicarea sancţiunilor. Toţi participanţii au reafirmat importanţa menţinerii acordului, amintind că acesta este un element-cheie al arhitecturii mondiale de neproliferare nucleară”, se arată în comunicat.

Reuniunea a avut loc în cadrul comisiei mixte, instanţa de discuţie prevăzută de acordul asupra programului nuclear iranian. Părţile au încercat să identifice un proiect de soluţie, înainte de a decide supunerea sa spre aprobare miniştrilor de externe.

Citește și: BREAKING – Vasile Florin Cîţu, desemnat candidat pentru funcţia de prim-ministru de către preşedintele Klaus Iohannis.

„Rămânem deschişi oricărei iniţiative care i-ar putea garanta Iranului efectele acordului”, a declarat ministrul-adjunct al afacerilor externe al Iranului, Abbas Araqchi, la finalul reuniunii, care s-a desfăşurat la un hotel. „Suntem în totalitate pregătiţi să revenim, în schimb, asupra deciziilor pe care le-am luat până acum, împotriva respectării depline a angajamentelor de către alte părţi”, a adăugat el.

Absenţa unei concilieri ar putea duce la restabilirea de către Consiliul de Securitate al ONU a tuturor sancţiunilor care au fost ridicate în cadrul acordului de la Viena, însă europenii asigură că nu acesta este obiectivul lor.

„Încercăm să punem în aplicare un mecanism progresiv bazat pe reciprocitate pentru ca Iranul să tragă beneficii legitime din acord şi ca alte părţi să înceapă să respecte pe deplin acordul”, a spus ambasadorul chinez pe lângă organizaţiile internaţionale de la Viena, Wang Qun. „Toţi participanţii sunt lansaţi aici într-o cursă contra cronometru pentru a găsi o soluţie specifică pentru salvarea JCPOA” (acronimul în engleză pentru Planul de acţiune global comun, care desemnează acordul), a adăugat el.

Acordul istoric de la Viena este ameninţat după ce SUA l-au denunţat unilateral în 2018. Teheranul, asfixiat de sancţiuni, a ripostat renunţând, din mai 2019, la mai multe angajamente.

Europenii consideră că încălcările decise de autorităţile iraniene nu sunt, cu toate acestea, în totalitate ireversibile. Deocamdată, Iranul a declarat că va continua cooperarea cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), ceea ce le permite inspectorilor să aibă acces la instalaţiile declarate.

Negocierile „nu au o dată-limită” şi „sunt încă departe de un rezultat”, nefiind fixat un calendar, a declarat un diplomat pentru AFP.

La mijlocul lui februarie, Iranul s-a declarat dispus să anuleze toate sau o parte dintre măsurile luate, cu condiţia ca Europa să-i asigure avantaje economice „semnificative”.

În ianuarie 2019, un mecanism de troc numit Instex a fost creat de europeni pentru a ocoli sancţiunile americane impuse Iranului, evitând utilizarea dolarului. Instex trebuie să funcţioneze ca un vehicul de compensare care i-ar permite Iranului să continue să vândă petrol şi să importe în schimb alte produse. Până acum, acest sistem nu a permis nicio tranzacţie.

Citește și: ULTIMA ORĂ Maria Şarapova se retrage din tenis: ‘Sunt gata să escaladez un nou munte, să concurez pe un teren diferit’

Iranul cere în special achiziţii de petrol pentru a putea limita impactul economic al sancţiunilor americane. În schimb, Teheranul ar putea „cel puţin să-şi îngheţe stocurile de uraniu”, potrivit diplomatului.

Teheranul produce în prezent uraniu îmbogăţit la un nivel superior pragului de 3,67% fixat de acord şi nu mai respectă limita de 300 de kilograme impusă stocurilor sale de uraniu îmbogăţit.

În următoarele zile, AIEA ar trebui să dea publicităţii rezultatele ultimelor sale inspecţii asupra capacităţilor tehnice ale Iranului şi stocului de uraniu îmbogăţit.

Acordul din 2015 îi oferea Iranului anularea unei părţi din sancţiunile internaţionale în schimbul unor garanţii menite să ateste natura exclusiv civilă şi paşnică a programului său nuclear

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Karim Benzema şi-a prelungit contractul cu Real Madrid

Publicat

in

De

Atacantul Karim Benzema şi-a prelungit contractul cu Real Madrid, noul acord fiind valabil până în 2022, a anunţat impresarul jucătorului, Karim Djaziri, la RMC Sport potrivit news.ro.

“Şi-a prelungit contractul până în 2022, este oficial. Va avea 35 de ani la expirarea contractului. Vom vedea ce va fi apoi”, a spus Djaziri.

Karim Benzema este legitimat la Real Madrid din 2009.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend