spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

Atenţie părinţi! Copiii cu handicap din şcolile normale, trebuie să primească bani de la bugetul local

Facebook Twitter Google+
Atenţie părinţi! Copiii cu handicap din şcolile normale, trebuie să primească bani de la bugetul local

#Aleşii au luat act de acest lucru şi ar trebui să se grăbească cu un proiect de hotărâre

Zilele trecute, un subiect sensibil a ieşit la iveală la Curtea de Argeş. Părinţii copiilor cu handicap, care frecventează şcoli normale, au făcut cereri prin care cer suplimentarea cu 50%, conform legii a sumelor de bani pentru hrană şi cazarmament pe care aceşti copii le primesc din partea statului.

Gheorghe Molea, directorul Şcolii Gimnaziale NR. 4 „Mircea cel Bătrân” a atenţionat conducerea oraşului dar şi colegii consilieri de această problemă care, dacă nu va fi rezolvată rapid, s-ar putea lăsa cu procese şi întâlniri în sălile de judecată.

„La noi la şcoală sunt 5 astfel de copii înscrişi. Părinţii au făcut cerere şi mi-au cerut lămuriri. Dacă nu le acordăm acest drept, ne pot da în judecată. E vorba de o majorare cu 50% a sumelor pe care aceştia le-au primit, pentru că aşa spune legea. Eu am studiat dar nu prea ştiu să le răspund, ce vom face în acest sens?” s-a întrebat directorul Molea.

Directorul economic e ferm: „Daţi hotărâre de consiliu şi daţi-le banii”

Referitor la acest subiect, directorul economic la primăriei Curtea de Argeş a declarat că totul depinde de consilierii locali : „Legea învăţământului nu aminteşte această lege, nici în hotărârea 904 nu se face nici un fel de referire dar da, veniţi cu un proiect de hotărâre la consiliul local ţi aprobaţi-le banii” a spus directorul Florescu.

Ceea ce s-a mai discutat despre acest subiect este faptul că în afara celor 5 elevi cu probleme de la şcoala 4 există astfel de copii în toate unităţile de învăţământ din municipiu.

Câţi bani trebuie să primească aceşti copii?

Copiii și tinerii cu cerințe educaționale speciale (CES) din familii, înscriși în învățământul de masă sau special, au o serie de drepturi, în conformitate cu prevederile articolului 129, aliniat 7 din Legea nr. 272/2004 republicată, și articolul 51, aliniat 2 din Legea nr. 1/2011. Este vorba de acordarea unor sume de bani, în cuantumul stabilit prin HG nr. 904/2014 și care, până în acest moment, nu s-au acordat decât copiilor și tinerilor cu CES aflați în sistemul de protecție socială.
Astfel, potrivit actelor normative amintite mai sus, copiii și tinerii cu CES au dreptul la: alocație de hrană în cuantum de 12 lei/zi, pentru copii cu vârsta între 0-3 ani, și 16,6 lei/zi pentru copii și tineri cu vârsta între 3-26 ani; îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, transport, materiale cultural-sportive, pentru care statul acordă: 366 lei/an pentru copiii cu vârste între 0-3 ani inclusiv, 498 lei/an pentru copiii cu vârste între 3-7 ani inclusiv, 611 lei/an pentru copiii cu vârste între 7-14 ani inclusiv, 754 lei/an pentru adolescenți cu vârste între 14-18 ani inclusiv și 844 lei/an pentru tineri cu vârste cuprinse între 18-26 ani inclusiv.
Pentru obținerea acestor drepturi, părinții sau reprezentanții legali trebuie să depună o cerere în acest sens la instituția de învățământ la care este înscris copilul/ tânărul cu cerințe educaționale speciale, la care se vor anexa: certificatul de încadrare în grad de handicap; certificatul de orientare școlară; declarație pe propria răspundere.
Potrivit informării de la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, cererea trebuie completată în două exemplare (sau xeroxată), astfel încât cea pe care va fi trecut numărul de înregistrare să rămână solicitantului. „Foarte important: nu vă lăsați induși în eroare de prevederile articolului 1 din HG nr. 904/2014 unde se face referire doar la copii aflați în sistemul de protecție socială. La finalul actului normativ există o prevedere suplimentară: «Se aplică și copiilor și tinerilor cu cerințe educaționale speciale, școlarizați în unitățile de învățământ special sau de masă, inclusiv celor școlarizați în alt județ decât cel de domiciliu, în conformitate cu prevederile art. 51 aliniat (2) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare» și «Se aplică şi copiilor din creşe şi alte unităţi de educaţie timpurie»”, se precizează în materialul pus la dispoziție de reprezentanți ai CJRAE.
Alte drepturi ale copiilor cu CES
Conform Legii educației naționale nr. 1/2011, copiii, elevii și tinerii cu cerințe educaționale speciale integrați în învățământul de masă beneficiază de suport educațional prin cadre didactice de sprijin și itinerante, de la caz la caz. Organizarea serviciilor de sprijin educațional se face de către CJRAE și se reglementează prin metodologii specifice elaborate de Ministerul Educației. „Copiii și tinerii cu cerințe educaționale speciale, școlarizați în unitățile de învățământ special sau de masă, inclusiv cei școlarizați în alt județ decât cel de la domiciliu, beneficiază de asistență socială constând în asigurarea alocației zilnice de hrană, a rechizitelor școlare, a cazarmamentului, a îmbrăcămintei și încălțămintei în cuantum egal cu cel pentru copiii aflați în sistemul de protecția copilului, precum și de găzduire gratuită în internate sau centrele de asistare pentru copiii cu cerințe educaționale speciale din cadrul DGASPC-urilor județene”, prevede Legea educației naționale.
De asemenea, potrivit actului normativ amintit, pentru copiii, elevii și tinerii care, din motive medicale sau din cauza unei dizabilități sunt nedeplasabili, se organizează școlarizare la domiciliu, pe o perioadă determinată.

Facebook Twitter Google+

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

Facebook Comments

Mai poti citi si....