Conecteaza-te cu noi

Dezvaluiri

Atenție la abuzuri! (opinie)

Publicat

in

Într-o Românie în care 199 de persoane au murit de gripă în sezonul 2018-2019, sunt binevenite anumite restricții, pentru a stopa un virus care se răspândește mult mai agresiv și necruțător.

Cât de bune sunt măsurile luate de Guvernul Orban II, pentru a opri coronavirusul, vom vedea în perioada următoare.

Însă, având în vedere ceea ce s-a întâmplat week-end-ul trecut, când o parte dintre români au dat dovadă de o nesăbuință ieșită din comun (n. m. – imaginile din parcuri, de la iarbă verde, au făcut deja înconjurul televiziunilor), era necesar ca autoritățile să vine cu o serie de măsuri dure.

Pe de altă parte, în perioada stării de urgență și, mai ales, după intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 3/2020, polițiștii, polițiștii locali și jandarmii au primit puteri sporite.

Fără doar și poate, este un prilej pentru abuzuri fără precedent din partea instituțiilor de forță ale statului. De ce? Pentru că sunt paragrafe neclare, prin care românii pot fi pedepsiți, chiar dacă nu au încălcat legea.

Astăzi ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat că persoanele care părăsesc domiciliul pentru activăți sportive sau pentru a plimba animalul de companie NU trebuie să completeze declarația pe propria răspundere.

Având în vedere declarația șefului Ministerului de Interne, pot oare subordonații săi – polițiștii, polițiști locali, jandarmii – să comită abuzuri dacă vor?

Ba bine că nu! La Articolul 1 din OM nr. 3/2020 se precizează că sunt permise „deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice”.

Până acum, însă, conform OM nr. 2/2020, cetățenii își puteau plimba câinele, în intervalul 22:00-06:00, doar cu declarație pe propria răspundere completată. Prevederea a fost acum abrogată prin Art. 15 din OM 3/2020.

Apoi, conform Articolului 4 alin. (2) din OM nr. 3/2020, „pentru verificarea (n.m. – efectuată de jandarmi, polițiști locali ș.a.) motivului deplasării în alte situații decât cele prevăzute la alin.(1), se prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil”.

Pentru verificarea motivului deplasării:

a) angajații prezintă legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator;

b) persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniștii și persoanele care practică activități agricole prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil”, spune alin. (1) Art. 4 din OM nr. 3/2020.

Plimbatul câinelui și activitățile sportive nu se regăsesc, însă, la alin. (1) al Art. 4, dar sunt permise, dar sunt permise conform Art. 1 din OM nr. 3. Așadar, acestea sunt permise fără completarea declarației pe propria răspundere.

Așadar, domnilor, mare atenție la ABUZURI! Românii, în aceste zile dificile, au nevoie de sprijinul și susținerea autorităților, nu de acte samavolnice.

Eugen Dinu

P.S.: Dacă sunteți victima/martorul unui abuz, îmi puteți scrie la adresa: redactorsef@bugetul.ro sau eugenconstantindinu@yahoo.com.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Dezvaluiri

Document din interior: Se cere identificarea firmelor de pompe funebre, în vederea coordonări în caz de decese multiple

Publicat

in

De

Conform unui document intrat în posesia Bugetul.ro, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș ia în calcul apariția unor decese multiple, pe fondul răspândirii coronavirusului. Astfel, într-o adresă semnată de prefectul județului Timiș, Liliana Oneț, li se cere primarilor să identifice firmele de pompe funebre, existente în Timiș, în vederea coordonării în cazul apariției deceselor multiple. 

Această solicitare face parte din Planul alb pentru organizarea sistemului spitalicesc din județul Timiș, înaintat de către Direcția de Sănătate Publică Timiș.

„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș,

Primăriilor Municipiilor/Orașelor/Comunelor

Domnului Primar,

Stimate domnule primar,

Atașat vă transmitem Planul alb pentru organizarea sistemului spitalicesc din județul Timiș înaintat de Direcția de Sănătate Publică Timiș și vă adresăm rugămintea de a dispune:

  • Identificarea firmelor de pompe funebre existente la nivelul unității dumneavoastră administrativ-teritoriale, în vederea coordonării în caz de decese multiple;
  • Identificarea tuturor halelor frigorifice existente la nivelul unității dumneavoastră administrativ-teritoriale;

Datele solicitate și centralizate vor fi transmiste până în data de 31 martie 2020 la adresa de e-mail: coronavirustm@gmail.com”.

Documentul este semnat de prefectul Liliana Oneț, președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, și inspectorul-șef Lucian Mihoc în data de 26.03.2020.

Vezi și În plină epidemie de coronavirus, Hellvig ar fi fost ‘convocat de urgență’ în SUA! Șeful SRI și-a trimis, însă, înlocuitorul

Comentariu: Medicii între eroi și ‘dezertori’

Proiect bombă! Interdicții majore pentru următorii doi ani

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Dezvaluiri

Reportaj de stare de urgență: România, închisă ‘până trece balamucul’

Publicat

in

De

E vineri, 27 martie 2020. La 102 ani de la Unirea României cu Basarabia, suntem izolați la domiciliu, în vremuri de molimă.

Nu prea mai avem voie să ieșim din casă, decât în situații urgente. Iar mesajul care tronează la intrarea în celebra Terasă Obor, în prezent cu lacătul pus, descrie cel mai bine România actuală: ÎNCHIS până trece balamucu’.

În urmă cu o lună, Piața Obor era plină de mușterii, acum parcă trăim într-un western vechi, din anii ’70 și așteptăm ca, dintr-o clipă într-alta, un balot de paie să treacă furtunos prin fața ochilor noștri.

La intrarea din piață, acolo unde, până la decretarea stării de urgență, găseai diferite ustensile de bucătărie, obiecte pentru munci agricole și câte și mai câte, e pustiu.

Imagini goale, fără oameni, fără viață. O civilizație recent apusă pare că și-a lăsat amprenta în aceste locuri, în care oamenii nu mai fac parte din peisaj.

Porumbeii le-au luat locul oamenilor

În loc de clienți, găsim mulți porumbei – undeva la 50 de perechi. Vizibil afectați și ei de aceste vremuri, se năpustesc asupra ta, cerșindu-ți o boabă de grâu, o firimitură, orice pentru a-și astâmpăra foamea.

Când văd că nu obțin nimic, asemeni unui cerșetor de rând, pleacă mai departe.

După valul de porumbei, apar și primii oameni, înghesuiți în spatele unei dube. Nu-s clienți, sunt de-ai locului, de-ai pieței. Au de descărcat marfă.

„Închis până trece balamucu’”

În stânga halei noi, Terasa Obor, celebră pentru micii săi, este închisă. Gică Petrescu și Gil Dobrică nu se mai aud în boxe. O liniște mormântală i-a înlocuit.

„Închis până trece balamucu’” – este mesajul scris pe o foaie A4 și lipit la intrarea în terasă.

Așa că să mergem mai departe.

La piață, doar câțiva clienți

Bucureștenii par să respecte cu sfințenie ordinele date de mai-marii țării. Doar câțiva au venit la piață, pentru a-și lua, probabil, cele necesare.

Pe tarabe, în perioada stării de urgență, prețurile legumelor de sezon nu s-au schimbat: 3-4 lei – salata, 2-2,5 lei – legătura de ridichi, 1-1,5 lei – ceapa verde, 1-1,5 lei usturoiul verde etc.

Tarabele din spatele pieței au fost părăsite

În spatele pieței nu mai e forfotă mare. Nimeni nu se mai îmbulzește, nu te mai lovește niciun căruț.

E liniște acum, însă să sperăm că nu pentru mult timp.

Text și foto: Eugen Dinu.

               

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

PROFIT 24 TV LIVE

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

SUSTINE INDEPENDENTA NOASTRĂ

Dacă esti multumit de activitatea noastra si crezi ca facem o presa libera, ne poti sprijini sa continumam in slujba ta, fara a fi nevoiti sa facem contracte cu statul

În Trend