Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

ATENȚIE ! Controale ANSVSA: Inspectorii sanitari încep verificări la firme și în trafic

Publicat

in

De la finalul lunii martie, inspectorii sanitari vor începe să desfășoare controale atât la firme, cât și în trafic, pentru a se asigura că alimentele sunt comercializate în condiții de siguranță, dar și pentru a preveni infectarea cu pesta porcină africană.

Pe lângă situția provocată de infecția cu coronavirus, țara noastră se confruntă și cu o epidemie de pestă africană, virus care afecteză animalele, în special porcii și mieii, a căror carne se consumă în perioada Paștelui.

Potrivit unui comunicat publicat recent de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), controalele inspectorilor sanitari se vor desfășura în perioada 30.03.2020 – 18.04.2020 și vor fi mai intense în perioadele 02.04.2020 – 05.04.2020 și 09.04.2020 – 12.04.2020, cu ocazia Floriilor.

Controalele vizează piețele agro-alimentare, abatoarele și unitățile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, pizzerii, magazine alimentare etc.). Inspectorii sanitari vor mai efectua controale și asupra mijloacelor de transport, pentru a verifica dacă animalele vii sunt transportate în condiții de siguranță, conform normelor europene, având în vedere că s-au format mai multe focare de pestă africană.

Inspectorii sanitari vor verifica următoarele aspecte:

 • documentele însoţitoare (certificate sanitare veterinare de transport, documente cu informații despre lanțul alimentar, formularele de mișcare pentru animalele transportate, registrul transportatorului, avize interjudețene), care trebuie să ateste originea loturilor de porci vii, precum și rutele de deplasare prestabilite;
 • autorizarea sau înregistrarea mijloacelor de transport, starea de igienă a acestora și daca a fost efectuată dezinfecția lor.

Tot în cadrul controalelor de trafic vor fi verificate și mașinile personale ale oamenilor care transportă porcii vii proveniți din gospodării sau carne proaspătă ori preparată, pentru consumul propriu.

Ce standarde trebuie respectate pentru distribuirea și prelucrarea cărnii de miel

După cum aminteam mai sus, printre cele mai cumpărate produse, în perioada pascală, sunt cele obținute din carne de miel. Așadar, iată care sunt regulile pe care trebuie să le îndeplinească cei ce le comercializează:

 • fermele sau locurile de unde provin aceste animale trebuie să fie autorizate sanitar veterinar;
 • animalele trebuie să fie transportate în condiții de siguranță, iar formularele de mișcare trebuie completate corespunzător;
 • numai animalele cu stare de sănătate bună vor putea fi sacrificate;
 • sacrificarea mieilor se realizează numai în abatoare autorizate sau în spații amenajate temporar (vezi aici care sunt normele referitoare la protecția animalelor în momentul sacrificării);
 • loturile de carne de miel vor fi livrate din abatoare și vor fi însoțite de certificat sanitar veterinar;
 • corpul mielului obținut în urma sacrificării trebuie marcat, conform prevederilor legale în vigoare;
 • depozitarea şi comercializarea cărnii de miel trebuie să se realizeze în spaţii adecvate, cu asigurarea temperaturii şi stării de igienă corespunzătoare;
 • pe durata transportului, se vor respecta temperaturile pentru carnea de miel în stare refrigerată sau congelată.

Ce standarde trebuie respectate în spațiile de sacrificare amenajate temporar

Animalele pot fi sacrificate și în spații amenajate temporar, însă acestea trebuie să îndeplineasă niște condiții speciale, după cum urmează:

 • să fie situate în zone în care nu au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor;
 • activitatea de sacrificare a mieilor se realizează numai în perioada 30.03.2019-18.04.2019, între orele 07:00-17:00;
 • să se respecte condiţiile de igienă, sănătate şi bunăstare a animalelor, gestionare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman şi de eliminare a deşeurilor, stabilite de legislaţia sanitară veterinară;
 • să existe un număr suficient de medici veterinari oficiali care să efectueze examenul înainte și după sacrificare;
 • carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în astfel de spații se obţine numai la cererea directă a consumatorilor şi numai după efectuarea examenelor.

Condițiile de comercializare pentru lapte, ouă și pește

Tot în această perioadă, inspectorii sanitari vor efectua controale și asupra laptelui, ouălor, peștelui și produselor obținute din acestea.

Așadar, producătorii și comercianții de ouă trebuie:

 • să dețină autorizație;
 • să folosească mijloace de transport autorizate sanitar veterinar și să asigure temperatura corespunzătoare pe durata deplasării;
 • să marcheze ouăle cu codul producătorului și să le ambaleze în centre autorizate;
 • să asigure verificarea ouălor de către veterinari;
 • să retragă de la comercializare ouăle cu coaja crăpată.

Producătorii și comercianții care se ocupă cu laptele și produsele lactate trebuie:

 • să fie înregistraţi sanitar veterinar și să dețină carnet de sănătate pentru animalele de la care provine laptele;
 • laptele crud trebuie să provină de la animale sănătoase, din ferme înregistrate sanitar veterinar;
 • să expună brânzeturile în vitrine speciale;
 • să protejeze brânzeturile împotriva contaminării pe durata transportului şi a expunerii la vânzare;
 • să curețe foarte bine recipientele confecţionate tradiţional din lemn (putini), în cazul în care transportul se face în acestea;
 • să vândă produsele numai în ambalaje de desfacere de unică folosinţă (pungi de plastic alimentare, hârtie cerată alimentară etc.);
 • să eticheteze corespunzător produsele cu informații despre denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii.

Cei care se ocupă cu comercializarea peștelui și produselor din pește trebuie:

 • să fie înregistrați sanitar veterinar;
 • să îndeplinească criteriile referitoare la transportul, depozitarea și expunerea produselor pentru a fi comercializate;
 • să folosească numai apă potabilă pentru fabricarea gheții folosită la menținerea temperaturii peștelui;
 • să asigure etichete sau documente cu privire la proveniența peștelui (din acvacltură sau de captură).

Important! Cei care nu respectă condițiile sanitare veterinare riscă suspendarea activității sau confiscarea produselor alimentare care pot constitui un pericol pentru sănătatea cetăţenilor.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Lansare bombă a datelor colectate de Google!

Publicat

in

De

Google a folosit informațiile provenite de la telefoanele mobile pentru a contura o înțelegere mai clară a mișcării populației țării, scrie DcNews.

Google a folosit informațiile provenite de la telefoanele mobile pentru a contura o înțelegere mai clară a mișcării populației țării, conform The Verge. Într-o postare pe blog, compania a anunțat că va lansa Raportul Mișcării Comunităților în contextul Covid-19.

„Google a pregătit acest raport pentru a le permite oficialilor din Sănătate pentru a înțelege efectele distanțării sociale, în contextul Covid-19. Acest raport nu ar trebui folosit pentru diagnosticarea, preconizarea sau tratarea coronavirusului”, se arată în raportul pentru România, la data de 29 martie 2020.

„Acuratețea localizării și înțelegerea categoriilor de locații diferă de la regiune la regiune, așa că nu recomandăm folosirea acestor date pentru a compara țări și regiuni cu caracteristici diferite (zone urbane vs. zone rurale)”, a mai scris compania în raport.

Datele pentru România (întreaga țară)

Lumea s-a recreat mult mai puțin

Activitățile comerciale și recreaționale (în restaurante, cafenele, mall-uri, muzee, biblioteci și cinematografe) au scăzut cu 81% față de medie. Scăderea a început după data de 8 martie.

Oamenii au mers la magazin mai puțin

Activitățile de aprovizionare (în piață, magazin, farmacii etc.) au scăzut cu 53% față de medie.

Oamenii au ieșit în part mai puțin

Ieșitul în parc scăzut brusc după 8 martie, după care a revenit aproape de normal, după care a ajuns la -60%, pe 29 martie.

Transport în comun mai gol

Stațiile de autobuz, troleibuz, tramvai, tren și metrou au devenit cu 72% mai goale față de medie.

Activitatea din locurile de muncă a scăzut

Mersul la serviciu a scăzut cu 39% față de normalul perioadei.

Județele cu cea mai mare scădere a activităților comerciale și recreaționale

Municipiul București, județul Suceava, județul Brașov, județul Cluj și județul Covasna au înregistrat cele mai mari scăderi în acest departament. Pe românește, bucureștenii, sucevenii, brașovenii, clujeni și covăsnenii s-au abținut cel mai mult de la mersul la mall, la bibliotecă sau la cinematograf, față de media înregistrată anterior.

Vezi și

Ne mai putem proteja cadrele medicale de noul coronavirus sau totul este pierdut?

Medicii români au interzis! Motivul pentru care nu se poate prescrie tratamentul pentru COVID-19

Document din interior: Se cere identificarea firmelor de pompe funebre, în vederea coordonării în caz de decese multiple

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Măicuțele de la Mitropolia Banatului cos mii de cearșafuri și prosoape pentru spitale

Publicat

in

De

Mitropolia Banatului a cumpărat 2 kilometri de material din care măicuțele cos 1.000 de cearșafuri și 5.000 de prosoape pentru spitalele din Timișoara. Prima tranșă de lenjerie a plecat vineri spre destinatar.

Vineri a fost livrată prima tranșă de cearșafuri și prosoape de unică folosință din cei 2 km achiziționați, anunță Mitropolia Banatului.

Lenjeria a plecat spre Spitalul Județean din Timișoara, mai exact la Clinica de Anestezie și Terapie Intensivă. În continuare măicuțele lucrează pentru a finaliza și celelalte loturi, care să fie distribuite și altor spitale din Timișoara și Lugoj.

Anterior, Mitropolitul Banatului a cumpărat 2 km de material de unică folosință din care să se confecționeze peste 1.000 cearșafuri și aproximativ 5.000 de prosoape. Monahiile de la Centrul eparhial au confecționat lenjeriile de pat necesare, aducându-și în acest mod contribuția la ajutoararea personalului medical din spitale, care se confruntă cu o criză acută de materiale.

De asemenea, tot în aceste zile Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, împreună cu monahiile de la Centrul Eparhial au făcut o nouă donație Spitalului de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Jebel, județul Timiș, constând în mai mult de 1.000 kg de produse alimentare, 1.000 de borcane cu gem și 1.400 de iaurturi, dar și alte alimente de bază.

Totodată, pentru a amenaja o zonă de triaj pentru pacienții, posibil infectați cu Covid 19, au fost aduse și 6 paturi cu saltele necesare în acest scop, conform Mediafax.ro

Vezi și:

Ne mai putem proteja cadrele medicale de noul coronavirus sau totul este pierdut?

Medicii români au interzis! Motivul pentru care nu se poate prescrie tratamentul pentru COVID-19

Document din interior: Se cere identificarea firmelor de pompe funebre, în vederea coordonării în caz de decese multiple

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

PROFIT 24 TV LIVE

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

SUSTINE INDEPENDENTA NOASTRĂ

Dacă esti multumit de activitatea noastra si crezi ca facem o presa libera, ne poti sprijini sa continumam in slujba ta, fara a fi nevoiti sa facem contracte cu statul

În Trend