Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

ATENȚIE ! Ce ar trebui să eviți să faci la alegerile prezidențiale, ca să nu riști amenzi sau chiar închisoarea

Publicat

in

Înscrierea unei persoane pe mai multe liste electorale sau falsificarea documentelor de vot sunt doar câteva dintre faptele legate de organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale din acest an, care pot aduce celor care le săvârșesc sancțiuni contravenționale și chiar penale.

Legislația în vigoare stabilește o serie de măsuri ce au ca scop asigurarea unei bune desfășurări a tuturor proceselor electorale, inclusiv a alegerilor prezidențiale ce au loc la sfârșitul acestei săptămâni. Totodată, aceasta stabilește și sancțiuni pentru încălcarea prevederilor legale ce vizează alegerile din România, indiferent că vorbim despre alegeri locale, parlamentare, prezidențiale sau despre referendumuri.

Fapte ce pot aduce pedepse cu închisoarea

Potrivit Codului penal, faptele ce au consecințe grave asupra rezultatului alegerilor sunt considerate infracțiuni și pedepsite cu închisoarea. Astfel, legislația momentului prevede pedepse cu închisoarea pentru:

 • împiedicarea exercitării dreptului la vot – închisoare de la șase luni la trei ani;
 • oferirea sau darea de mită electorală, indiferent de natura ei: bani, bunuri sau diverse foloase – închisoare de la șase luni la trei ani;
 • fraudarea votului (vot multiplu sau utilizarea de acte false pentru legitimare) – închisoare de la șase luni la trei ani (sau amendă penală);
 • violarea confidențialității votului – amendă pentru cetățeni și închisoare de la șase luni la trei ani pentru reprezentanții secției de votare;
 • deschiderea urnelor înainte de termen – închisoare de la unu la trei ani (sau amendă);
 • încredințarea urnei speciale (utilizată de persoanele nedeplasabile) altor persoane decât cele ce fac parte din biroul electoral – închisoare de la trei luni la doi ani (sau amendă).

Pe lângă aceste fapte, mai sunt câteva considerate cu mult mai grave și care aduc sancțiuni mai dure. De exemplu, falsificarea documentelor birourilor electorale se pedepsește cu închisoarea de la unu la cinci ani. De asemenea, aceeași pedeapsă se aplică și celor care înscriu în copia listei electorale permanente sau celei suplimentare a unor persoane care nu apar în acestea.

Cea mai mare pedeapsă prevăzută de Codul penal pentru încălcarea prevederilor privind alegerile este de până la șapte ani de închisoare și se aplică pentru atacarea, prin orice mijloace, a unei secții de votare.

Fapte sancționate doar cu amendă

După cum stabilește Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, pentru faptele mai puțin grave care pot afecta procesul electoral din această săptămână se aplică pedepse contravenționale, respectiv amenzi.

Astfel, se pot aplica amenzi cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei inclusiv pentru:

 • păstrarea listelor electorale permanente în condiții necorespunzătoare;
 • efectuarea de operațiuni în listele electorale permanente de către persoane neautorizate;
 • necomunicarea către Autoritatea Electorală Permanentă a modificărilor operate în lista electorală permanentă;
 • distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale permanente, a copiilor de pe acestea sau a listelor electorale suplimentare;
 • refuzul de a primi și înregistra o întâmpinare, contestație sau orice altă cerere, formulată în scris;
 • purtarea pe durata votării a unor însemne de propagandă electorală.

Pe de altă parte, Legea nr. 370/2004 prevede amenzi cuprinse între 1.500 și 4.500 de lei pentru următoarele fapte:

 • refuzul de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi;
 • continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum și sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat;
 • comercializarea și consumul băuturilor alcoolice în spațiul de protecție al secției de votare în ziua votării (în intervalul 7:00 – 21:00).

Actul normativ stabilește cele mai mari amenzi, cuprinse între 4.500 și 10.000 de lei, pentru:

 • înscrierea cu bună știință a unui alegător în mai multe liste electorale permanente, înscrierea în listele electorale sau listele electorale suplimentare a unor persoane fictive ori care nu au drept de vot;
 • neluarea de către organizatori a măsurilor necesare desfășurării normale a adunărilor electorale, precum și distribuirea și consumarea de băuturi alcoolice în timpul acestor adunări;
 • tipărirea fără drept de buletine de vot, în vederea utilizării acestora în ziua alegerii;
 • înmânarea buletinului de vot unui alegător care nu prezintă actul de identitate ori care refuză să semneze în lista electorală sau lista electorale suplimentare în care este înscris pentru primirea buletinului de vot și a ștampilei cu mențiunea VOTAT;
 • nerespectarea dispozițiilor legale privind prezența altor persoane în cabina de vot;
 • neaplicarea pe actul de identitate a ștampilei cu mențiunea VOTAT sau a timbrului autocolant, după caz, precum și reținerea actului de identitate, fără motive întemeiate, de către membrii biroului electoral al secției de votare;
 • prezentarea de sondaje realizate la ieșirea de la urne înainte de încheierea votării.

ACTUAL

Știre falsă despre Klaus Iohannis! Dovada că nu a avut cască în ureche

Publicat

in

De

O adevărată bombă a fost lansată miercuri seara, după conferința de presă susținută de Klaus Iohannis. Pe Facebook, a fost rostogolită o imagine potrivit căruia actualul președinte Klaus Iohannis ar fi purtat cască la conferința de presă.

Imaginea respectivă a fost distribuită de mai mulți lideri PSD, printre care și primarul Gabriela Firea, care și-a șters ulterior postarea.

Surpriză, însă, imaginea este falsă. Octav Ganea, de la INQUAM PHOTOS, a reușit să-l pozeze pe Iohannis din lateral, demontând un fake-news de proporții.

Vezi și EXCLUSIV Dovada care răstoarnă spusele ministrului Muncii, Violeta Alexandru

EXCLUSIV Revine Nicușor Dan la șefia USR? Dan Barna are zilele numărate

Vești importante- Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare pentru aceste persoane

Sursa foto: Octav Ganea/INQUAM PHOTOS

Citeste mai mult

ACTUAL

Cozmin Gușă zguduie PSD-ul! Cine ar fi ordonat excluderea sa

Publicat

in

De

Cozmin Gușă, patronul Realitatea Plus, aruncă-n aer Partidul Social Democrat, făcând dezvăluiri despre cine ar fi stat în spatele deciziei de excludere a sa din PSD.

Gușă susține că oamenii pe care încă îi mai are Florian Coldea, fostul prim-adjunct SRI, în PSD ar fi cerut ca el să fie exclus.

„Relația lui Dragnea cu Coldea a fost una demonstrată, nu se mai îndoiește nimeni de ea și ca urmare a relaționării toxice, pe o parte PSD a fost destructurat în zona conducerii centrale, pe de altă parte a fost blocat să dea amnistia și grațierea, proiect care aplicat ar fi rezolvat multe din nedreptățile din justiția românească.

Era firesc ca și după dispariția lui Dragnea să rămână niște acoliți ai lui Florian Coldea în interiorul conducerii PSD care să îi continuie procesul de distrugere a PSD, proces la care eu mă opun. Pentru că acesta este motivul revenirii mele în PSD într-un moment foarte greu, în care pierduse guvernarea, nu avea niciun vector de imagine pozitiv. Mi-am asumat această decizie.

Oamenii lui Coldea din PSD vor trebui să dispară din zona de conducere pentru că o mișcare de stânga solidă nu trebuie să aibă legături periculoase din statul paralel.

Este evident că persoana interesată de excluderea mea a fost Viorica Dăncilă, iar teatrul acesta ieftin este o afirmație pentru copiii de ciclul primar, nici măcar gimnazial, acolo unde preda dânsa. Viorica Dăncilă a girat această decizie și dacă este interesată să depisteze oamenii din statul paralel din jurul ei, să îi monitorizeze pe cei care i-au propus această decizie, împotriva căreia s-au împotrivit mai mulți lideri”, a declarat Gușă, pentru evz.ro.

Vezi și

EXCLUSIV Dovada care răstoarnă spusele ministrului Muncii, Violeta Alexandru

EXCLUSIV Revine Nicușor Dan la șefia USR? Dan Barna are zilele numărate

Vești importante- Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare pentru aceste persoane

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

SUNTEM SI AICI

În Trend