Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Atelierul din comuna Ştefan cel Mare unde sunt create adevărate minuni

Publicat

in

Undeva, în sud- estul Argeşului, într-o zona mai degrabă catalogată drept ruda săracă a nordului judeţului, s-a născut din dragoste pentru tradiţie şi identitate dar şi din multă solidaritate umană un simbol de românitate.

Vorbim despre comuna Ştefan cel Mare, comună care amestecă într-un mod plin de vituozitate vechiul cu noul, contemporaneitate cu epoca medievală căci este formată, printre altele,  din două sate atât de diferite încât ar părea că nu exită nicio cale de uniune. Pe de o parte este vorba despre satul Ştefan cel Mare al cărui plan, realizat de iginerul Gheorghe Florescu, datează din secolul al XIX-lea, un sat tânăr şi organizat total diferit faţă de satele de câmpie. Deşi poartă numele marelui voievod, nu există nicio legătură între această aşezare şi măcar cu vreun act de vitejie al voievodului.

De partea cealaltă se află  satul Glavacioc, o localitate celebră în special datorită mânăstirii Glavacioc, de numele căreia se leagă două legende celebre şi care  apare în documentele epocii medievale. Cele două sate sunt astfel despărţite de sute de ani de istorie şi tradiţii dar unite astăzi într-un ţel comun – un Muzeu al Satului în slujba căruia s-a pus întreaga comunitate cu scopul de păstra pentru posteritate dovezile de românitate şi tradiţiile care ne asigură continuitatea şi identitatea naţională  într-o lume tot mai disipată şi mai globalizată.

test-si-putinei

Aici, la Ştefan cel Mare, în cadrul micului şi cochetului Muzeu al Satului în care sunt adunate  oale de gătit, lămpi ce aparţin secolului IX, separatoare de seminţe, ţest din care aştepţi să răzbată mirosul pâinii coapte sau putineiul cu care se scoatea untul,  războiae de ţesut şi alte obiecte de manufactură, toate donate de locuitorii comunei, funcţionează un atelier de cusut ii, ţesut scoarţe,  covoare şi macaturi, toate produse manual, din fire şi fibre naturale şi ale căror modele s-au transmis din generaţie în generaţie.

lampa

La reconstrucţia clădirii, până nu demult o casă dezafectată pe punctul de a se prăbuşi, au participat toţi săteni.

macat

De la mic, la mare, de la profesoare şi învăţătoare care şi-au implicat întreaga familie şi până la seniorii comunităţii, toţi au venit să dea o mână de ajutor pentru ceea ce a devenit astăzi atelierul de confecţionat opere de artă, căci asta fac femeile care au adunat în mâinile lor măestria tuturor generaţiilor care au trecut pe aceaste meleaguri şi care sunt gata să predea viitoare generaţii secretul bluzelor care par a reproduce celebrele peisaje ale lui Monet sau  al scoarţelor şi carpetelor  care formau un ansamblu cromatic unitar cu interiorul locuinţelor românilor .

separatoare-seminte-oale

Căci piesele de port popular au jucat un rol extrem de important în viaţa românilor din cele mai vechi timpuri . Până nu demult nu exista casă care să nu deţină un război de ţesut , vârtelniţă sau furcă de tors iar claca organizată în special iarna era cea mai bună metodă de convivialitate şi de întărire a solidarităţii umane. De altfel inginerul de la Petrom, Maria Tudor, parte integrantă a proiectului din comuna Ştefan cel Mare  spunea că  în prezent se vorbeşte despre spirit de echipă fără a se cunoaşte cu adevărătat însemnătatea lui,  în timp ce claca străbunilor nostri reprezenta cel mai puternic exemplu lucru în echipă.

Şi ca să demonstreze că sunt gazde primitoare, oamenii din Ştefan cel Mare si-au primit musafirii cu pâine şi sare  dar şi cu frumuseţea naturală a copiilor lor.

paine-sare1

Cu inima deschisă, ochi sinceri şi dragoste de semeni, frumoşii copii ai comunei Ştefan cel Mare au venit să dea din energia lor tuturor celor prezenţi la inaugurarea atelierielor de înfăptuit minuni şi să arate frumseţea dansului popular românesc, aceste hore magice care strâng în cercul lor energia solară divină şi o împart tuturor celor care se prind în joc.

copii-frumosi

Şi poata dovada cea mai clară că energia solară a dansului şi frumuseţea interioară a oamneilor reprezintă lucrurile cele mai de preţ care s-au adunat în jurul atelierului de cusut ii, vă facem cunoştinţă cu două din cele mai talentate cusătorese. În stanga este Stan Ioana iar în partea dreaptă este Stan Ioana.

stan-ioana-la-patrat

Nu, nu e nicio greşeală. Ambele făuritoare de frumos au acelaşi nume şi sunt noră şi soacră dar nu e vorba despre o soacră poamă acră ci despre una care va dăinui peste vremuri ca fiind făuritoarea de cusătorese de ii. Soacra Stan Ioana vine la atelier deşi ar avea de lucru suficient în propria gospodărie dar îşi doreşte extrem de mult să le arate copiilor care le sunt originile şi să-i înveţe să ducă mai departe arta de a produce porturi populare. Un lucru este cert-tanti Ioana nu suportă să piardă timpul. I se pare că a sta fără să faci nimic este un mare păcat faţă de propria viaţă pe care nu ai voie să o iroseşti.

Atelierul de cusut ii şi Muzeul Satului din Ştefan cel Mare au reuşit să adune comunitatea în jurul unui scop- acela de a duce mai departe identitatea culturală şi naţională a românilor, scop la care a participat şi vicepreşedintele CJ Argeş, Simona Brătulescu, iar financiar au fost sprijniţi de Petrom.

 

 

 

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

PSD, chemare disperata la miting: `Veniți cu toții să ne apărăm!`

Publicat

in

De

Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, transmite, cu antetul primăriei, o invitaţie la miting împotriva Guvernului, după ce ministrul Agriculturii l-a demis pe cercetătorul Costel Vânătoru de la şefia Băncii de Resurse Genetice Vegetale.

Mitingul ar urma să aibă loc în Piaţa Daciei din Buzău, duminică, 15 decembrie 2019, de la ora 11.00.

„Dragi români din Buzău şi de pretutindeni,

În septembrie 2019, s-a înfiinţat prin Hotărâre de Guvern, Banca Naţională de Gene a României pentru legumicultură, floricultură, plante medicinale şi aromatice, avându-l ca director pe cercetătorul Costel Vînătoru, seful Laboratorului de genetică din cadrul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, cea mai veche instituţie de acest fel din România, care se bucură de o mare reputaţie naţională şi internaţională.

Această bancă de gene înfiinţată la iniţiativa cercetătorului Costel Vînătoru este o instituţie esenţială pentru viitorul alimentaţiei sănătoase a poporului român.

Scopul ei este de a prezerva comoara genetică vegetală a României, adică legumele româneşti sănătoase şi cu gust, pentru că, azi, acestea se află intr-un mare pericol, ocupând doar 5% din piaţă, restul fiind legume din import, mult mai slabe calitativ.

Joi noapte, ca hoţii, Ministrul Agriculturii, domnul Adrian Oros a luat o decizie golănească: demiterea cercetătorului Costel Vînătoru din funcţia de director al Băncii Naţionale de Gene şi înlocuirea acestuia cu un jurist fără nicio legătură cu cercetarea ştiinţifică.

Considerăm că această decizie este un atac direct la întreaga comunitate buzoiană şi la sănătatea românilor.

VENIŢI CU TOŢII SĂ NE APĂRĂM VALORILE NAŢIONALE! VENIŢI CU TOŢII SĂ STOPĂM ABUZUL!”, se arată în invitaţia semnată de Constantin Toma, primarul Municipiului Buzău.

Directorul Băncii Naţionale de Gene, cercetătorul Costel Vânătoru, a fost demis vineri de Ministrul Agriculturii.

Directorul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Adrian Chesnoiu, a declarat, la Buzău, unde a venit pentru a prelua atribuţiile de director al Băncii de Gene, după demiterea cercetătorului Costel Vânătoru, că în acest moment activitatea instituţiei este practic blocată. El a precizat că este jurist, că nu are nicio competenţă pe genetică şi că, în niciun caz nu ar putea coordona activitatea lui Vânătoru.

”Nu m-aş putea compara vreodată – nici măcar în gândul meu – cu un reputat cercetător al ţării: domnul Vânătoru”, a declarat el, arata stiripesurse.

Vezi și:

EXCLUSIV Lupta pentru bani. Cum se deconspiră lucrătorii din Servicii! Mișcările făcute de angajații SRI și ‘Doi și-un sfert’

EXCLUSIV Nedreptate comisă de Guvernul Orban?! Omul dat afară de premier scoate la suprafață informații în premieră: ‘Nu au fost întârzieri’

Mega-lovitură! Se dau amenzi uriașe pentru această faptă

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Adrian Năstase îi răspunde acid lui Rareș Bogdan: Sper să nu enervez din nou

Publicat

in

De

După ce s-a comparat cu Iuliu Maniu, Adrian Năstase a fost atacat dur de Rareș Bogdan.

Sâmbătă, fostul premier le-a răspuns tuturor celor care l-au criticat, unul dintre aceștia fiind și prim-vicepreședintele PNL.

Năstase spune, printre altele, că el nu a colaborat cu serviciile secrete britanice, așa cum s-a afirmat despre Maniu.

„Exemple de idioți manipulatori

Nu-i mentionez. Ii veti recunoaste cu usurinta. La televiziuni, agentii de stiri, bloguri. Dintre toate aspectele pe care le-am mentionat in articolul meu despre retragerea decoratiei de catre Iohannis – meschinarie, ipocrizie, subiectivism politic, intervalul de timp scurs de la condamnare ( 3 mandate de presedinti), sau de la decorare (17 ani), ineleganta invitare la receptie, urmata, la doua zile, de anuntarea retragerii decoratiei, inconsecventa (unora dintre cei condamnati NU le-a retras decoratia – inclusiv unora din strainatate – Chirac, Berlusconi), etc. ei bine, nici unul nu a meritat comentat.

Singurul lor comentariu, pentru a justifica si a acoperi marsavia lui Iohannis a fost sa repete ca m-am comparat cu Maniu.

Iata textul meu:

„Mă vor injura unii, dar mă intreb dacă comunistii i-au retras decoratiile lui Maniu, după condamnarea sa.

Incercarea de a rescrie trecutul a fost descrisă de Orwell si a fost practicată de regimurile totalitare. Nu pentru o lungă perioadă…”

Pentru cei cu un coeficient minim de inteligenta, era clar ca subliniam pericolul de a se crea precedente, sub acest aspect, prin luarea unor decizii cu semnificatie politica la schimbarile de regim politic sau dupa diverse runde de alegeri. E adevarat, asa a procedat si comunistul anticomunist Basescu ( nu in ceea ce priveste decoratiile), asa procedeaza si Iohannis.

In ceea ce priveste o comparatie cu Maniu, nici nu se pune problema. Am trait in alte perioade istorice. E de notorietate faptul ca eu nu am participat la Adunarea de la Alba Iulia si nici nu am lucrat, asa cum s-a afirmat despre Maniu, spre exemplu, cu serviciile secrete britanice (desi, se pare, ca asta nu a reusit sa influenteze prea mult „manuscrisul” intelegerii dintre Churchill si Stalin in privinta Romaniei)…

Sper sa nu enervez din nou!

PS Ca ilustratie, asta e tot ce am gasit…”, a scris Năstase, pe blog-ul său.

Într-o postare pe pagina de socializare, Rareș Bogdan a zis că nu înțelege cum un om citit, asemeni lui Năstase, se poate face „de râs cu atâta grație”.

„Domnule Năstase, dacă aveți mocasini roșii nu înseamnă că sunteți Papa de la Roma!

Adrian Năstase se compară cu Iuliu Maniu!! Fiți atenți ce scrie: ”Mă intreb dacă comuniștii i-au retras decorațiile lui Maniu, după condamnarea sa”.
Pur și simplu nu pricep cum un om cu sute de cărți citite este în stare să se facă de râs cu atâta grație!
Domnule, Maniu nu a fost condamnat de două ori pentru corupție!! „Sfinxul de la Bădăcin” a fost deținut politic, a fost persecutat de comuniști, care reprezintă izvorul de înțelepciune al PSD, deoarece s-a opus instalării în România a regimului totalitar bolșevic!!! A fost artizanul Marii Uniri de la Alba Iulia, nu arhitectul unui sistem menit să-i protejeze pe corupții care jefuiau România! Maniu nu a dorit niciodată să fie bogat, nu l-a interesat asta! I s-au oferit consilii de administrație (cum s-or fi numit atunci) și alte demnități, dar le-a refuzat! A refuzat să fie guvernatorul Transilvaniei, căci visa țara întreagă! A refuzat un post de ministru după ce a eliberat Viena cu 5000 de soldați români (l-au pupat și l-au ovaționat vienezii, i-au aruncat flori!!). Nu avea, la Bădăcin, nici covoare persane, nici sculpturi din bronz, nici colectii de portelan rar. Trăia într-o odaie mică de hotel la București, cea mai modestă din Athene Palace, mânca seara un colț de pâine neagră și un măr adus de la Bădăcin. Era un răzvrătit fără să facă paradă de asta, avea decență, domnule!! Ceea ce îmi aduce aminte de o povestioară. Se zice că Napoleon răsfoia niște note de lucru la codul civil în timp ce în jur erau ingineri care cereau niște indicații. Știți că făcea 7 lucruri în același timp… El comenta cu glas tare ce citea, ăia-l întrebau… La un moment dat, unul dintre ingineri i-a făcut o mică observație. Napoleon s-a răstit la el: ce aș putea eu, care sunt stăpânul lumii, să învăț de la un inginer? Omul i-a răspuns: măsura!
Nu, domnule Năstase, nu v-am comparat cu Napoleon! Ceea ce ați făcut dvs seamănă cu un sofism. Singurul lucru comun cu Maniu este condamnarea. Dacă s-ar aplica logica dvs, ar însemna că dacă ați avea mocasini roșii ați fi Papa de la Roma”, a spus, pe Facebook, Rareș Bogdan.

Vezi și

 SURSE Șeful din Jandarmerie care va fi executat de Marcel Vela

Surpriză! O nouă categorie de români va scăpa de plata impozitului

Proiectul a fost adoptat- Părinții pot cere bani statului

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend