spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

Argeşul „buricul Europei” – la intersecţia meridianului 25 cu paralela 45 (jumătatea distanţelor Oceanul Atlantic-Munţii Ural şi Ecuator-Polul Nord)

Facebook Twitter Google+
Argeşul „buricul Europei” – la intersecţia meridianului 25 cu paralela 45 (jumătatea distanţelor Oceanul Atlantic-Munţii Ural şi Ecuator-Polul Nord)

Situat în partea central-sudică a României, judeţul Argeş se află la intersecţia coordonatelor geografice de referinţă ale ţării : meridianul 25 grade longitudine estică (ce marchează jumătatea distanţei dintre Oceanul Atlantic în vest şi Munţii Ural în est) şi paralela 45 grade latitudine nordică (ce marchează jumătatea distanţei dintre Ecuator şi Polul Nord).
Conform Direcţiei Judeţene de Statistică (DSJ) Argeş, suprafaţa judeţului este de 6826 Kmp şi reprezintă 2,9% din cea a României, reunind armonios trei forme de relief. Astfel, jumătate din suprafaţa Argeşului este deţinută de dealuri (55,5%) , cealaltă jumătate fiind împărţită aproximativ egal între munţi (25%) şi câmpii (20%), judeţul dispunând de o bogată reţea hidrografică.
Conform DSJ Argeş, judeţul are rezerve care nu sunt de neglijat, de uraniu, ţiţei şi gaze naturale, cărbuni şi minereuri nemetalifere.
Aceste rezerve au ajutat la dezvoltarea industrială a lui.
Astfel, la Mioveni, Institutul de Cercetari Nucleare este cel mai modern din Europa de sud-est – iar în colaborare cu Ansaldo Nucleare şi ENEA (Italia), se doreşte construirea unui reactor nuclear de generaţia a IV-a care va fi cel mai modern reactor nuclear din lume (acord semnat în urmă cu aproximativ trei ani).
Tot în Argeş, Barajul Vidraru, dat în folosinţă în anul 1966, este cel mai mare baraj în arc din România, iar la data inaugurării sale se clasa, cu cei peste 166 de metri înălţime, între primele cinci baraje în arc din Europa, ocupând locul 9 pe plan mondial. Deşi ierarhia s-a modificat, barajul Vidraru clasându-se acum pe locul 27 între barajele de acest tip din lume, edificiul rămâne în continuare unul impresionant.
La Barajul Vidraru nu poţi ajunge decat pe Transfăgărăşan -Transfăgărăşanul redescoperit de români mai ales după ce britanicii de la „Top Gear” l-au promovat ca fiind cel mai frumos drum din Europa.
În Argeş, doar în zona de deal – munte, pe porţiuni ale râurilor Argeş, Vâlsan şi Râul Doamnei trăieste un peşte unic în lume, care este o relicvă vie, contemporan cu ultimii dinozauri, existenţa sa însumând circa 50 milioane de ani. În prezent, mai sunt foarte puţine exemplare, aşa că specia este ocrotită prin lege (denumirea populara a acestui peşte este „aspretele”). În 1993, la München, s-a încercat reproducerea speciei în mediu artificial cu şase exemplare prinse pe Vâlsan, însă experimentul a eşuat .

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments

Mai poti citi si....