Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Argeşul „buricul Europei” – la intersecţia meridianului 25 cu paralela 45 (jumătatea distanţelor Oceanul Atlantic-Munţii Ural şi Ecuator-Polul Nord)

Publicat

in

Situat în partea central-sudică a României, judeţul Argeş se află la intersecţia coordonatelor geografice de referinţă ale ţării : meridianul 25 grade longitudine estică (ce marchează jumătatea distanţei dintre Oceanul Atlantic în vest şi Munţii Ural în est) şi paralela 45 grade latitudine nordică (ce marchează jumătatea distanţei dintre Ecuator şi Polul Nord).
Conform Direcţiei Judeţene de Statistică (DSJ) Argeş, suprafaţa judeţului este de 6826 Kmp şi reprezintă 2,9% din cea a României, reunind armonios trei forme de relief. Astfel, jumătate din suprafaţa Argeşului este deţinută de dealuri (55,5%) , cealaltă jumătate fiind împărţită aproximativ egal între munţi (25%) şi câmpii (20%), judeţul dispunând de o bogată reţea hidrografică.
Conform DSJ Argeş, judeţul are rezerve care nu sunt de neglijat, de uraniu, ţiţei şi gaze naturale, cărbuni şi minereuri nemetalifere.
Aceste rezerve au ajutat la dezvoltarea industrială a lui.
Astfel, la Mioveni, Institutul de Cercetari Nucleare este cel mai modern din Europa de sud-est – iar în colaborare cu Ansaldo Nucleare şi ENEA (Italia), se doreşte construirea unui reactor nuclear de generaţia a IV-a care va fi cel mai modern reactor nuclear din lume (acord semnat în urmă cu aproximativ trei ani).
Tot în Argeş, Barajul Vidraru, dat în folosinţă în anul 1966, este cel mai mare baraj în arc din România, iar la data inaugurării sale se clasa, cu cei peste 166 de metri înălţime, între primele cinci baraje în arc din Europa, ocupând locul 9 pe plan mondial. Deşi ierarhia s-a modificat, barajul Vidraru clasându-se acum pe locul 27 între barajele de acest tip din lume, edificiul rămâne în continuare unul impresionant.
La Barajul Vidraru nu poţi ajunge decat pe Transfăgărăşan -Transfăgărăşanul redescoperit de români mai ales după ce britanicii de la „Top Gear” l-au promovat ca fiind cel mai frumos drum din Europa.
În Argeş, doar în zona de deal – munte, pe porţiuni ale râurilor Argeş, Vâlsan şi Râul Doamnei trăieste un peşte unic în lume, care este o relicvă vie, contemporan cu ultimii dinozauri, existenţa sa însumând circa 50 milioane de ani. În prezent, mai sunt foarte puţine exemplare, aşa că specia este ocrotită prin lege (denumirea populara a acestui peşte este „aspretele”). În 1993, la München, s-a încercat reproducerea speciei în mediu artificial cu şase exemplare prinse pe Vâlsan, însă experimentul a eşuat .

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Mare atenție! Cum ar putea fi afectați cei care își amână ratele

Publicat

in

De

Analistul financiar, Irina Chițu a vorbit, la Antena 3, despre amânarea ratelor. Aceasta spune că este o soluție bună pentru persoanele care au probleme financiare, dar recomandă persoanelor care nu au dificultăți financiare să-și plătească ratele pentru că de la anul s-ar putea să crească dobânzile din cauza recesiunii.

”Cine poate să plătească în continuare creditele în această perioadă este de preferat să nu apeleze la nicio suspendare, fiindcă dobânzile sunt acum în scădere. După perioada de suspendare, când s-ar putea să intrăm în recesiune, sau întreaga economie să fie în criză, dobânzile să crească și pe lângă rata normală să mai ai de plată și aceste dobânzi care s-au acumulat pe perioada suspendată. E de dorit să scapi de un credit, nu să-l amâni”, a spus analistul.

Vezi și

În plină epidemie de coronavirus, SPP-ul pune la bătaie 2 milioane de euro pentru achiziția de mașini

EXCLUSIV Atenție! Provincialii care lucrează și locuiesc în București nu-și vor putea petrece Sfintele Paști în sânul familiei

Vești pentru pensionari în plină criză de coronavirus! Pensiile, în pericol?

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Accident la Curtea de Argeș – Bolid de lux scăpat ca prin minune

Publicat

in

De

În urma cu puțin timp, pompierii din Curtea de Argeș au intervenit pentru a asigura măsuri specifice de prevenire și stingere a incendiilor la o conductă de gaze avariată în urma unui accident rutier produs în Curtea de Argeș, str. Victoriei. O masina a plonjat in conducta de gaze si a trecut milimetric pe langa un bolid de lux, fiind la un pas de a-l face praf.


Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

SUSȚINE PRESA LIBERĂ

Dacă ești mulțumit de activitatea noastră și crezi că facem o presă liberă, ne poți sprijini să contiumăm în slujba ta, fără a fi nevoiți să încheiem contracte cu statul. Pentru fiecare donație, îți publicăm pe site si print 3 anunturi la loc vizibil.

Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend