spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

Argeşenii se pregǎtesc de iarnǎ – Mulţi bǎtrâni stau în frig pentru cǎ lemnele sunt prea scumpe sau greu de gǎsit

Facebook Twitter Google+
Argeşenii se pregǎtesc de iarnǎ – Mulţi bǎtrâni stau în frig pentru cǎ lemnele sunt prea scumpe sau greu de gǎsit

A venit toamna şi argeşenii se pregătesc pentru a da drumul la încălzire. Dacă la bloc este simplu, cu o revizie la centrală sau o aerisire a caloriferelor, la casele care nu sunt racordate la reţeaua de gaze, oamenii încep să-şi facă stoc de combustibil.
Chiar dacă piaţa abundă în oferte dintre cele mai diverse, cu opţiuni mult mai confortabile, precum combustibilii ecologici, tot lemnele sunt baza. La depozitele din judeţ, metrul cub se vinde cu 300 lei, iar omul le primeşte direct acasă, gata tăiate. „Nu mai dăm la tonă, dăm la metru cub. Lumea ia mai puţin. Vindem cantităţi mai mici faţă de anii trecuţi la populaţie, dar avem clienţi constant. Sunt cei care iau pentru sobe, dar avem şi clienţi care cumpără lemne pentru şemineu. Şi mai sunt pizzeriile şi restaurantele care gătesc la foc de lemne”, ne-a spus unul dintre cei care are o asemenea afacere şi vinde lemne argeşenilor.
„Noi suntem nevoiţi să mergem cu marfă până acolo şi să ne întoarcem cu lemn, ca să ne acoperim cheltuielile şi să putem să păstrăm un preţ bun. Uneori mai lăsăm şi la preţ. Avem familii de bătrâni care vin şi iau doi metri cubi de lemne şi spun că le ajung toată iarna. Nu ştiu cum reuşesc. Probabil că mai mult stau în frig”, ne-a povestit comerciantul.

Mulţi întreabǎ şi pleacǎ pentru cǎ nu îşi permit nici cǎldurǎ în case
Am întâlnit şi noi oameni veniţi să se aprovizioneze. Unii doar întrebau şi îşi făceau socoteli, alţii erau deja cu banii în mână, hotărâţi să scape de-o grijă.
„Luăm acum că nu se ştie când vine gerul cât o să se scumpească. De ieftinit, sigur nu se ieftineşte. Le plăteşti şi ţi le aduce în faţa porţii, sparte. E convenabil. Locuim în Curtea de Argeş şi avem centrală termică pe lemne. Avem şi gaze dar am considerat cǎ aceasta este cea mai ieftinǎ variantǎ. Sau cel puţin deocamdatǎ pentru cǎ din câte vǎd preţurile cresc şi lemne sunt tot mai puţine.  Iau acum cinci metri şi văd cum mă descurc. Dacă e iarnă grea, mai iau unu-două la primăvară. Şi deocamdată ne descurcăm. Centrala pe lemne este sfântă, dacă ştii cum să o setezi şi cum să te comporţi cu ea. O încarc la câteva ore şi am căldură toată ziua şi toată noaptea”, ne-a povestit Mircea M  din Curtea de Argeş.
Alternative la lemne
„Trendul” la încălzirea locuinţelor este dat, în ultimii ani, şi de apariţia pe piaţă a combustibililor ecologici şi a centralelor pe gaze, din ce în ce mai utilizate şi de constănţeni. Un exemplu este centrala care utilizează combustibili solizi mărunţiţi proveniţi din surse de energie regenerabile, precum peleţii.
„Acest tip de centrală asigură economisiri considerabile ce pot atinge 80 la sută faţă de combustibilii clasici. Poate fi utilizat în toate sectoarele: agricol, industrial, civil. Se pot utiliza şi combustibili precum gazul metan, motorina, GPL, după instalarea unui arzător adecvat”, ne-a explicat u comerciant de astfel de echipamente.
Costul unui sac de 15 kg de peleţi este de 18 lei, iar unii producători oferă clienţilor chiar câţiva saci pentru probă.

 

 

Facebook Twitter Google+

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: [email protected]

Facebook Comments