spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

ARGES EXCLUSIV ! Afacerea MEDITATII PARTICULARE – Cine se imbogateste si cine pierde ? Sute de profesori pe OLX, doar 27 la FISC !

Facebook Twitter Google+
ARGES EXCLUSIV ! Afacerea MEDITATII PARTICULARE – Cine se imbogateste si cine pierde ? Sute de profesori pe OLX, doar 27 la FISC !

– La Fisc, doar cativa profesori din Arges  isi declara veniturile din meditatii

– Zeci de profesori argeseni epateaza cu averile facute din meditatii dar fara a plati impozite la fisc
– Cât mai PLĂTESC părinții pe ore suplimentare pentru elevi și câți dintre profesori din judetul Arges sunt sunt în LEGALITATE

De ce unii profesori umbla cu masini de lux sau sunt plini de kilograme de aur, in timp ce majoritatea se vaita ca au salarii mici ? De ce multi dintre elevii care fac meditatii dezamgesc pe banii parintilor ? Cat castiga un lunar un profesor meditator si cat pierde lunar un parinte ? Sunt intrebarile ultimei perioade adresate de parinti si chiar de unii profesori. Echipa ziarului nostru a incercat sa afle raspunsurile apeland si la ajutorul Fiscului argesean.

În Argeşul ultimilor ani, meditațiile particulare, oferite de către profesori sau chiar tineri studenți, dublează sistemul învățământului de stat. Elevii preferă meditațiile în scopul promovării bacalaureatului sau a testelor din clasa a VIII-a, fără a urmări obținerea unor performanțe, așa cum se întâmplă în alte state din Europa. Însă procentajul mediilor mici dezvoltă o imagine îngrijorătoare: nici meditaţiile nu pot face minuni cu elevii care nu au exerciţiul studiului. O spun atat parintii dar mai ales unii profesori. Acestia din urma nu se feresc sa recomande, la sedintele cu parintii, evitarea meditatiilor doar de dragul de a cheltui niste bani fara rezultate prea incurajatoare.

De ce vedeti profesoare pline de aur sau cu Jeep-uri scumpe

În lipsa unor politici de stat coerente și a unui cadru legal aplicat pe nevoile cursanților din învățământul preuniversitar, elevii se plâng că sunt defavorizați față de colegii lor mai “cu stare”, care își permit să ia meditații private chiar de la profesorii de la clasă. Politicienii se feresc să reglementeze acestă situație, de teama unor reacții ”electorale” venite din partea cadrelor didactice, deși ea poate genera inechitate față de elevi, evaziune fiscală și în unele cazuri chiar și corupție. Asa o fi ? Am cautat pe portalul de anunturi OLX anunturi despre meditatii in Arges. Am aflat astfel ca, la aceasta data, sunt postate nu mai putin de 122 de anunturi din judetul Arges prin care se ofera meditatii contra cost. Am sunat si am falat multe detalii cum ar fi ca ora de meditatie porneste de la 30 lei, atunci cand se face in grup sau de la 40 lei pentru meditatii individuale. Toti profesorii cu anunturi pe OLX sunati de noi ne-au confirmat ca sunt zile in care castiga minim 400 lei, asta insemand ca la o frecventa de doua sesiuni pe saptamana, un meditator poate incasa cel putin 3200 lei. Acestea sunt sume minime, pentru ca am gasit un profesor din Pitesti care ne-a spus ca are un castig net de 1500 euro pe luna si ca pentru acesti bani munceste foarte mult. Nu contestam datele oferite chiar de meditatori,insa cand ne-am dezvaluit identitatea si am intrebat cat impozit platesc fiscului pentru aceste venituri, toti ne-au inchis telefonul in nas. Firesc, pentru a obtine si date oficial ne-am adresat fiscului argesean iar cifrele sunt … incredibile

În județul Arges, doar 27 profesori sunt înregistrați la Finanțe si dau meditaţii „legal”

Ca sa intelegeti mai bine de ce sunt si profesori plini de aur, cu vile si masini de lux printre cei multi care se vaita de salariile mici, in acest moment circa 200 de dascali ofera meditatii pe bani. „Prestarea serviciilor de către meditatori este încadrată, din punct de vedere fiscal, în categoria activităţilor independente, iar persoanele fizice care desfăşoară aceste activităţi au obligaţia autorizării”, potrivit celor de la ANAF. Așadar, veniturile din meditații sunt încadrate de organele fiscale la categoria veniturile obținute din activități independente, potrivit Codului fiscal.”Veniturile din activități independente cuprind veniturile din activități de producție, comerț, prestări de servicii, veniturile din profesii liberale și veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activități adiacente”, potrivit definiției din Codul fiscal. E clar, la fel cum sunt si clare datele oferite in exclusivitate ziarului nostru de catre Administratia Judetean a Finantelor Publice Arges si care arata ca foarte multi profesori incalca legea. Or fi chiar cei care epateaza prin avere, aur, masini si vile ? Nu stim, dar fiscul argesean cam asta indica, mai exact ca in judetul Arges doar 27 profesori care ofera meditatii sunt inregistrati la fisc si platesc impozite pe banii obtinuti de la parintii elevilor.

Pe orase situatia este urmatoarea :
– Pitesti – 17 profesori inregistrati la fisc
– Curtea de Arges – 2
– Campulung – 3
– Costesti – 1
– Mioveni – 2
– Topoloveni – 2
Problema devine acută în anii terminali de liceu, când tinerii trag linie și își calculează mediile din anii de școală, care vor cântări la admiterea la facultate. Aceștia pun lupa pe situația finală a colegilor lor care, susțin ei, datorită faptului că au fost meditați de cadrele didactice de la clasă, au umplut catalogul, în cei patru ani de liceu, de note maxime. Profesorul care își meditează în particular și pe bani elevul pe care îl are la clasă are tot interesul să demonstreze părinților acestuia că investiția de după școală a meritat. Meditațiile cu profesorul de la clasă sunt frecvent utilizate în învățământul preuniversitar. Părinţii sunt de părere că informaţia primită la clasă nu este suficientă, iar notele elevii tind să susțină această părere. Pe de altă parte, multe cadre didactice condiţionează nota de la clasă de orele suplimentare, plătite de elevi la domiciliul profesorului. Meditaţiile au ajuns, astfel, în ultimii ani o adevărată modă sau o afacere, în funcţie de perspectiva din care privim.

Cât costă, in Argeş, meditațiile în particular?

Elevii claselor gimnaziale folosesc cel mai frecvent meditațiile ca pregătire suplimentară pentru examenele de la finalul clasei a VIII-a. Profesorii care predau materii de bază precum Matematică și Limba Română, sunt cei mai căutați pentru a medita elevii. Aceștia sunt aleși fie după imaginea pe care o au în grupurile de elevi, după școala unde predau sau după tarifele pe care le cer. Costurile unei ședințe la Matematică sau Limba Română variază între 40 și 100 de lei, iar pentru Limba Engleză, Franceză sau Germană elevii vor avea de plătit 50 lei pe ședinţă. Durata unei ședințe este de obicei cuprinsă între o oră și jumătate și două ore. Elevii care preferă să învețe să cânte sau să-și aprofundeze cunoștiințele muzicale la un instrument (chitară sau pian) vor avea de plătit circa 50 de lei pentru o ședință de două ore.
Elevii claselor gimnaziale care doresc aprofundarea cunoștiințelor predate la clasă mai pot opta pentru meditații oferite de către studenți sau proaspăt absolvenți de facultate. Aceștia percep un tarif mai mic decât al profesorilor, de 30 lei/ședință. Pretențiile și necesitățile elevilor cresc odată cu vârsta, de aceea, elevii claselor de liceu care doresc să se pregătească pentru bacalaureat sau pentru examenul de admitere la o facultate de prestigiu vor avea de plătit mai mulți bani din buzunar, pentru meditații.

În Arges, asadar, prețul unei ședințe de meditații la Limba și Literatura Română sau Matematică pentru liceeni pornește de la 40 de lei și poate ajunge la peste 100 de lei, în funcție de „prestigiul” profesorului ales și de numărul ședințelor. O ședință durează de obicei o oră și jumătate sau două ore, iar în funcție de profesorul ales, prețul poate să crească simțitor. Un calcul simplu arata ca elevii care, încă de la începutul acestui an, vor participa săptămânal la meditații, la prețul de 50 de lei pe ședință, vor „goli” din buzunarele părinților 1.800 lei.

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments

Mai poti citi si....