Conecteaza-te cu noi

SOCIAL

Anturajul! Tipurile si efectele anturajului asupra copiilor

Publicat

in

Toţi copiii vor fi mai devreme sau mai târziu expuşi influenţei grupului. Nu avem cum să-i protejăm decât dacă i-am izola de lume, dar asta nu se poate. Viitorul pare uneori sumbru, dar libertatea este esenţială în dezvoltarea copiilor noştri. Influenţa anturajului poate fi benefică, dar şi negativă, când personalitatea e în formare, iar copiii nu au valori solide. Presiunea e uneori mult prea mare şi copilul poate spune da: fumatului, consumului de alcool, drogurilor şi actelor de delincvenţă juvenilă, potrivit avocatnet.ro.

Conform „Cambridge Dictionary” presiunea anturajului sau „peer pressure” este influenţa puternică a unui grup, mai ales de copii, a membrilor acelui grup pentru a se purta cu toţii la fel.

Karen Young, contributor la revista „Hey Sigmund!” scrie un articol despre cum să îi pregătim pe copii pentru confruntarea cu anturajul. Articolul său se bazează pe experienţa şi articolele lui M. Pimental, mamă a patru copii, expert în parenting.

Presiunea anturajului la copii. Care sunt tipurile de presiune exercitată de anturaj?

Există două forme de presiune: implicită şi explicită. Cea explicită se referă la dinamica rezultată din influenţe externe, iar cea implicită este internalizarea pe care copiii o fac bazându-se din dinamica grupului. De exemplu, în primele zile într-o şcoală nouă un copil se îmbracă sport şi vede că el e cel diferit, că ceilalţi nu se îmbracă la fel. Le cere părinţilor să-i schimbe garderoba. Această schimbare de atitudine poate fi cauzată de faptul că este ridiculizat de către colegi (presiune explicită a anturajului), sau ar putea fi cauzată de faptul că ar vrea să fie ca toţi ceilalţi (presiune implicită).

Cercetătorii de la Universitatea Temple au constatat că anturajul inflentează partea din creier care este responsabilă cu riscul şi recompensa. Adolescenţii sunt mai degrabă angrenaţi în activităţi riscante alături de prieteni decât atunci când sunt singuri.

Care sunt efectele anturajului asupra copiilor?

Anturajul poate avea efecte pozitive asupra copiilor, e firesc să aibă prieteni. Dar poate fi şi negativă, iar unii adolescenţi ar putea încerca lucruri la care altfel nu s-ar fi gândit: să fumeze, să consume alcool, să aibă un comportament antisocial.

Ca idee generală sub influenţa anturajului copiii pot avea:

  • Acelaşi stil vestimentar, aceleaşi frizuri;
  • Acelaşi mers şi stilul de a vorbi al celor din grup;
  • Comportamente riscante şi încalcarea regulilor;
  • Rezultate mai bune la şcoală sau dimpotrivă, mai slabe;
  • Adicţii; fumat sau consum de alcool sau droguri;
  • O viaţă sexuală activă.

Copiii mai expuşi riscului de a suferi de influenţa negativă a grupului sunt: copiii care au stimă de sine scăzută, copiii care simt că nu au suficienţi prieteni sau copiii cu nevoi speciale. Aceşti copii simt că dacă adoptă comportamentul celor din grup vor fi acceptaţi.

De ce cedează copiii la presiunea anturajului?

Unii cedează pentru că vor să se facă plăcuţi sau pentru că-şi fac griji cu privire la ce cred ceilalţi despre ei. Alţii sunt pur şi simplu curioşi să încerce ceva nou. Ideea că „toată lumea face asta” îi poate influenţa negativ pe copiii care lasă deoparte propria judecată sau bunul simţ.

Unii copii reuşesc să spună „nu” şi să se îndepărteze de grup. Ei îşi îndreaptă atenţia asupra propriilor valori şi a lucrurilor bune pe care le-au învăţat.

Tăria interioară şi încredere în sine îi ajută pe copii să fie fermi şi să reziste tentaţiilor negative. Dacă nu au prieteni care să folosească droguri, să chiulească de la şcoală, cel mai probabil nici ei nu vor face asta.

Presiunea anturajului la copii. Cum îi pregătim pentru o astfel de confruntare?

Comunicaţi eficient

Copilul trebuie să aibă încredere în părinții lui, să ştie că poate cere ajutorul, orice problemă ar avea. Aveţi nevoie de o rutină zilnică, să staţi împreună şi să povestiţi despre cum a fost ziua lor la şcoală. Din conversaţiile acestea, ar trebui sa vă daţi seama care e starea emoţională.

Sădiţi valori morale în mintea copilului

Orice atitudine sau valoare aţi vrea să cultivaţi în sufletul şi mintea copilului, asiguraţi-vă că toată lumea se ghidează după ele. Stabiliţi reguli simple de conduită pentru a ajuta copilul să le internalizeze şi să ştie instinctiv ce este bine să facă şi ce nu. Ceea ce le insuflăm copiilor sunt lucruri de care ar trebui să ţină cont pe tot parcursul vieţii lor. Dacă îi învăţăm pe copii că trebuie să se simtă bine şi în siguranţă, atunci vor evita prietenii şi situaţiile periculoase.

Implicaţi-vă în viaţa lui

Oricând puteţi, fiţi alături de copil. Asta înseamnă ceva mai mult decât simpla conversaţie. Implicare înseamnă prezenţa continuă alături de copil şi în viaţa lui. Aşadar trebuie să aflaţi ce îi place şi ce nu şi care îi sunt prietenii. Nu doar copilul îşi dă seama că sunteţi acolo să îl ajutaţi la nevoie, ci şi prietenii săi.

Nu uitaţi!

Mai presus de orice, dragostea este salvatoare şi asta trebuie să-i arătaţi copilului, orice-ar fi. Dragostea lasă o amprentă în sufletul copiilor, pe care nici cel mai rău grup de copii din şcoală nu o poate îndepărta. Iubiţi-vă copiii şi învăţaţi să le fiţi alături!

Comenteaza cu profilul de FB

Anchete

EXCLUSIV Atenție! Provincialii care lucrează și locuiesc în București nu-și vor putea petrece Sfintele Paști în sânul familiei

Publicat

in

De

Provincialii care lucrează și locuiesc în București nu-și vor putea petrece noaptea de Înviere în sânul familiei. Surse oficiale au precizat, pentru Bugetul.ro, că, potrivit Ordonanței Militare nr. 3 din 2020, provincialii nu se vor putea duce în localitatea de baștină, cu ocazia Sfintelor Paști, dacă nu au făcut-o deja.

Singura excepție o reprezintădeplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie”, au declarat, pentru Bugetul.ro, surse oficiale.

Vezi și EXCLUSIV E loc de combinații! Poliția de Frontieră cumpără măști de protecție cu negociere ‘la secret’

ORDONANȚA MILITARĂ nr. 3 din 24.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19

Art. 1. – Se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții:

‘d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie’ – este singura excepție”, au spus sursele noastre.

Gabriela Firea: 4 milioane de oameni în București

În toamna anului trecut, primarul Capitalei, Gabriela Firea, dezvăluia că sunt peste patru milioane de oameni în Capitală.

Primarul Bucureștiului a spus, la vremea respectivă, că sunt mulți angajați din multinaționale, studenți și alți cetățeni care locuiesc în Capitală, fără a avea buletin de București.

„Traficul este cea mai mare problemă a noastră. Un oraş construit pentru un milion de cetăţeni … Suntem peste patru milioane după toate studiile, în Bucureşti sunt peste patru milioane de cetăţeni. Peste patru milioane, sunt foarte sigură, sunt date statistice. După ultimul recensământ erau două milioane şi jumătate, dar recensământul are deja 10 ani şi jumătate. Eu vorbesc real, ce este în Bucureşti în momentul în care adunăm toţi angajaţii din multinaţionale care vin din ţară, nu şi-au făcut încă acte din Bucureşti, toţi studenţii, toţi turiştii şi ceilalţi cetăţeni care trăiesc în Bucureşti, dar nu au forme legale, nu au buletin de Bucureşti”, a declarat primarul general al Capitalei, la DC News.

Vezi și Vești pentru pensionari în plină criză de coronavirus! Pensiile, în pericol?

Aplauze pentru Marcel Vela! Șeful MAI a rezolvat problema în timp-record

Premierul Ludovic Orban, reacție pentru Bugetul.ro: ‘Analizăm’

EXCLUSIV Sunt vizați toți românii care stau la bloc! Singura condiție cu care administratorul vă poate face public numele la avizier

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Anchete

EXCLUSIV E loc de combinații! Poliția de Frontieră cumpără măști de protecție cu negociere ‘la secret’

Publicat

in

De

Dezvăluire Bugetul.ro. După scandalul iscat de achizițiile făcute prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), se pare că autoritățile încep să treacă totul „la secret”, prin această lăsând loc de și mai multe semne de întrebare. Concret, Poliția de Frontieră, condusă de chestorul Ioan Buda, fost șef al Poliției Române, se pregătește să cumpere măști de protecție prinNegociere Fără Publicare Prealabilă (N.F.P.P.) conform prevederilor art.104 alin. (1) lit. c) din Legea nr.98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare”. Valoarea contractului este de 2.000.000 de lei (fără TVA). Conform anunțului făcut de IGPF, „Achiziţia se finalizează prin: încheierea unui acord-cadru, fără reluarea competiției”. Recent, surse care au dorit să rămână sub protecția anonimatului au dezvăluit, pentru Bugetul.ro, că mai-marii țării vor începe să facă achiziții la secret, după scandalul uriaș declanțat după achizițiile făcute prin ONAC, care au demis la retragerea pe „linie moartă” a lui Victor Costache, fost ministru al Sănătății.

Vezi și Aplauze pentru Marcel Vela! Șeful MAI a rezolvat problema în timp-record

Concret, în 2 aprilie, Poliția de Frontieră a făcut un „anunț publicitar la procedura de achiziție având ca obiect atribuirea acordului-cadru de achiziție publică de măști de protecție”. Instituția condusă de chestorul Buda a demarat negocierile pentru achiziția publică de echipamente de protecție, respectiv: mască de protecție respiratorie individuală pentru domeniul medical, de unică folosință.

Tipul procedurii de atribuire este: „Negociere Fără Publicare Prealabilă (N.F.P.P.) conform prevederilor art.104 alin. (1) lit. c) din Legea nr.98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare”.

Vezi și Premierul Ludovic Orban, reacție pentru Bugetul.ro: ‘Analizăm’

Valoarea totală estimată a achiziţiei: 2.000.000 lei, fără TVA. Achiziţia se finalizează prin: încheierea unui acord-cadru, fără reluarea competiției, se precizează în anunțul IGPF.

Mai mult, Poliția de Frontieră informează că ședințele de evaluare și de vizualizare ale ofertelor nu sunt publice.

Data limită de depunere a ofertelor: 08.04.2020 ora 13:00

Şedinţele de evaluare nu sunt publice.

Data limită de vizualizare a ofertelor: 08.04.2020.

Ședinţa de vizualizare a ofertelor nu este publică.

Şedinţa de negociere va consta în retransmiterea formularului de ofertă în urma solicitării comisiei de evaluare, după etapa de calificare a ofertanților.

În urma derulării etapei de negociere, ofertanţii vor depune ofertele finale semnate de către de reprezentantul legal sau persoana împuternicită în termen de maximum o zi lucrătoare de la data solicitării comisiei de evaluare la adresa de e-mail igpf@mai.gov.ro .

Runda de negociere cu ofertanții ale căror oferte au fost declarate admisibile va avea ca obiect prețul ofertat ( în Formularul 4 și 5).

Autoritatea contractantă îşi rezervă dreptul de a atribui acordul-cadru pe baza ofertei iniţiale, fără negociere:

în cazul în care un ofertant nu dorește să depună o ofertă îmbunatățită și declară acest aspect odată cu oferta inițial depusă;
dacă există un singur ofertant admisibil.
IX Garanţia de bună execuţie

Având în vedere termenul de livrare de trei zile lucrătoare și opțiunea autorității contractante de a încheia contracte subsecvente cu promitenții furnizori doar în situația existenței stocului de măști de protecție precum și procedura de achiziție organizată, respectiv negociere fără publicarea prealabilă, în baza art. 39 alin. (2) din HG nr. 395/2016, actualizată, autoritatea contractantă nu solicită garanție de bună execuție.

X. Alte informaţii:

Toate solicitările de clarificări vor fi transmise prin e-mail la adresa: achizitii.igpf@mai.gov.ro, anterior datei limită de depunere a ofertelor, persoana de contact Lucian Gogoi – șef Serviciu Achiziții;

Răspunsurile la solicitările de clarificări vor fi publicate pe SEAP prin republicarea anunțului de publicitate.

Plata se efectuează în lei în conformitate cu legislația națională în vigoare, atât din fonduri de la bugetul de stat cât și din fonduri externe nerambursabile”, informează IGPF.

Achiziția este acoperită de lege

Conform Art.104 alin. (1) lit. c) din Legea nr.98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare, achiziția se poate face prin Negociere Fără Publicare Prealabilă „ca o măsură strict necesară, atunci când perioadele de aplicare a procedurilor de licitație deschisă, licitație restrânsă sau negociere competitivă nu pot fi respectate din motive de extremă urgență, determinate de evenimente imprevizibile și care nu se datorează sub nicio formă unei acțiuni sau inacțiuni a autorității contractante”.

Vezi și EXCLUSIV Sunt vizați toți românii care stau la bloc! Singura condiție cu care administratorul vă poate face public numele la avizier

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

SUSȚINE PRESA LIBERĂ

Dacă ești mulțumit de activitatea noastră și crezi că facem o presă liberă, ne poți sprijini să contiumăm în slujba ta, fără a fi nevoiți să încheiem contracte cu statul. Pentru fiecare donație, îți publicăm pe site si print 3 anunturi la loc vizibil.

Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend