spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

ANALIZELE PROFIT – Electroargeș, din nou vedeta BVB ! O fi de bine ?

Facebook Twitter Google+
ANALIZELE PROFIT – Electroargeș, din nou vedeta BVB ! O fi de bine ?

– Electroargeș, pas important. De ce vrea să răscumpere din propriile acțiuni

Un comunicat postat vineri pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti de catre conducerea Electroarges SA , a bulversat multi dintre investorii bursieri iar efectul s-a resimti imediat in pretul actiunilor care au crescut brusc cu circa 8 % in decurs de doar cateva ore. Inceputul acestei saptamani a confirmat iar previziunile noastre iar pretul tot urca si tot urca spre bucuria unora dar si disperarea altora. Toate astea dupa ce ce conducerea companiei argesene a convocat acționarii pentru lansarea unui program de răscumpărare. Mai exact Electroargeș vrea să răscumpere un număr de până la 6,97 milioane de acțiuni proprii, echivalentul a 10% din capitalul social, conform convocatorului pentru desfășurarea unei Adunări Generale Extraordinare a Acționarilor în data de 12 decembrie publicat vineri pesite-ul Bursei de Valori București. În câteva minute de la furnizarea informației, acțiunile companiei specializată în fabricarea produselor electrocasnice au urcat în piața secundară cu 8,33%, la prețul de 1,3000 lei/acțiune, incheind ziua bursiera la 1,3800 pe actiune, potrivit datelor furnizate de Tradeville. Ce se doreste prin aceasta actiune de rascumparare ? Conform convocatorului, răscumpărările se vor Face la prețul de piață și la un nivel de minimum 0,5000 lei/acțiune și maximum 2,5000 lei/acțiune. Un număr de 4,53 milioane de titluri, reprezentând 65,00% din acțiunile răscumpărate vor fi anulate în vederea reducerii capitalului social, iar 2,44 milioane titluri, respectiv 34,99% din răscumpărări, vor fi destinate recompensării conducerii și angajaților. La actualul preț de piață, înseamnă că alocările către personal ar urma să fie în echivalent 3,17 milioane lei.

Ce ar putea insemna rascumpararea pentru Electroarges ?
Pentru cei care nu cunosc exact cum s-ar putea traduce acest procedeu specific companiilor listate la Bursa, le spunem ca urmarile ar putea fi benefice, in cele mai multe cazuri, dar ar putea fi si toxice daca intreaga operatiune vizeaza cu totul alceva decat ceea ce se propune in mod oficial. Astfel, la fel ca majorarea de capital social cu actiuni gratuite, rascumpararea de actiuni poate fi interpretata ca o varianta la distributie de dividende, ceea ce nu este cazul acum la Electroarges. Aceste operatiuni au ca sursa rezervele societatii, adica profiturile acumulate dupa plata anuala a impozitelor si retinerea rezervei legale. De asemenea, au efecte benefice asupra actionarilor, daca sunt facute in parametri optimi si intr-o conjunctura favorabila. Din punct de vedere contabil, rascumparea de actiuni inseamna diminuarea conturilor de numerar si scaderea corespunzatoare a capitalurilor proprii cu valoarea de achizitie a actiunilor racumparate, exclusiv comisioanele platite brokerului. Asadar, bilantul ramane echilibrat. Efectul asupra contului de profit si pierdere depinde de ceea ce se intampla cu actiunile rascumparate. De regula, fie sunt distribuite gratuit salariatilor fie vandute (salariatilor sau pe bursa). In primele doua cazuri, societatea va inregistra o pierdere egala cu valoarea de achizitie a actiunilor plus comisionul brokerului. In al treilea caz, societatea inregistreaza la rezultatul final diferenta dintre pretul de vanzare si cel de rascumparare, care poate aduce profit sau pierdere.
Din punctul nostru de vedere, motivele care stau la baza rascumpararilor de actiuni anuntate de Eectroarges SA poate insemna ca firma isi vede propriile actiuni ca un proiect bun de investitii dar, atentie, poate fi si un semnal negativ ca managementul nu a gasit alte proiecte care sa aduca un randament mai mare, ceea ce actualmente nu pare a fi cazul, sau ca managementul Electroarges vrea sa transmita un semnal pozitiv pietei, ca prognozele sunt bune pentru companie. Un al motiv, credibil in actualul context bursier, ar fi ca se doreste reglarea cursului pe bursa, mai ales dupa o perioada de scaderi accentuate, cum au fost cele din ultima luna cum la fel de credibila ar fi si varianta ca echipa de conducere doreste modificarea structurii capitalului, prin reducerea ponderii capitalului propriu in favoarea capitalului imprumutat. Oricum ar fi, totul se va desfasura legal si aceasta actiune este una normala in conditii normale. Singura temere ar viza eventuale transferuri de pachete considerabile de actiuni catre unul sau mai multi actionari, atentie, la preturi spectaculoase. De aceea anticipam ca incepand de saptamana aceasta vom asista la surprize, cel putin in privinta pretului/actiune dar si in privinta cantitatii de actiuni cumparate sau vandute.

Surpizele uriase, insa, le vom vede cu adevarat la jumatatea lunii ianuarie, in special in noua structura a actionariatului. Punem iar pariu ca asa va fi ?

 

Facebook Twitter Google+

Editorialist, directorul si fondatorul publicatiilor PROFIT. Cu o experienta de 20 ani in presa scrisa a colaborat de-a lungul timpului cu ziare nationale si agentii de presa pentru care a publicat nenumarate reportaje si anchete jurnalistice, multe dintre acestea devenind subiecte pe plan national. Contact e-mail iulian.uta@ziarulprofit.ro

Facebook Comments

Mai poti citi si....