Conecteaza-te cu noi

ECONOMIC

ANALIZĂ: Produsele de strictă necesitate s-au scumpit cel mai mult din iunie 2017 până în iunie 2018

Publicat

in

Produsele şi serviciile de imediată necesitate, cum sunt alimentele de bază, combustibilii, energia sau abonamentele de transport şi şi de cablu-telefon-tv, s-au scumpit cel mai mult în perioada iunie 2017- iunie 2018, arată seriile de date statistice analizate de MEDIAFAX.

Inflaţia – ca medie generală a scumpirilor de peste an – a fost de 5,4% în iunie şi pare să fi fost mică în raport cu evoluţia reală a costurilor vieţii, dar preţurile la produse de imediată necesitate au crescut mult mai mult. De exemplu, costurile cu energia electrică s-au majorat cu 16,9%, gazele cu 10%, combustibilii cu 17,4%, ţigările cu 7,2%, untul cu 21,2%, ouăle cu 13,5%, conservele de legume cu 12,9%, fructele proaspete cu 11% sau laptele cu 5,4% , arată datele publicate într-un buletin al Institutului Naţional de Statistică – INS.

Aceste produse sunt inevitabile în cheltuiala lunară a gospodăriilor, iar scumpirea lor este resimţită mult mai acut în rândurile celor cu venituri mici.

Cu mai puţin de 5%, dar tot afectând puternic bugetele de familie, s-au scumpit fasolea boabe şi alte leguminoase cu 5%, preparatele din carne cu 4%, brânza de vacă (telemea) cu 4%, conservele din carne cu 3,9%, carnea de pasăre cu 3,5%, serviciile de îngrijire medicală cu 3,5%, peştele congelat cu 3,4%, carnea de porc cu 2,8%, berea cu 2,5% şi transportul în comun cu 2,8%.

Printre puţine ieftiniri înregistrate în perioada analizată se regăsesc cartofii, cu o scădere a preţurilor de aproape 10%, zahărul cu aproape 8% şi citricele cu 8%, mai arată datele INS.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

CNAIR, liberă să semneze contractul pentru tronsonul Pitești – Curtea de Argeș al autostrăzii – SE CERE URGENTAREA EXPROPRIERILOR

Publicat

in

De

După mai bine de 2 ani și 7 luni de la lansarea licitației, se poate semna contractul pentru proiectarea și execuția Secțiunii 5 (tronsonul Pitești-Curtea de Argeș) din Autostrada A1 Sibiu-Pitești. Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), anunță Asociația Pro Infrastructura, a respins ca fiind inadmisibilă contestația asocierii China Railway-Viaponte.

În procedura de achiziție pornită în 11.07.2017 au fost depuse 8 oferte în 27.10.2017, costul estimat fiind de 1,83 miliarde RON (30,35 km de autostradă). Pro Infrastructura anunță: ”Ca orice licitație derulată de CNAIR care se respectă, a fost nevoie de DOI ANI de evaluări și contestații pentru a fi desemnat un câștigător în august 2019: italienii de la Astaldi. Însă asocierea chinezo-română a deschis o cale de atac excepțională la ÎCCJ în încercarea de a anula deciziile anterioare din justiție, încheiată abia în 20.02.2020.

erem responsabililor din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere să semneze în cel mai scurt timp contractul, astfel încât până la începutul lui 2021 să fie gata proiectarea (termen 12 luni) și să înceapă execuția lucrărilor estimată a dura 4 ani. În plus, solicităm CNAIR să dea drumul imediat pe circuitul inter-ministerial proiectului de Hotărâre de guvern necesară exproprierilor și să urgenteze finalizarea procedurii de selecție a inginerului consultant ce a fost lansată în iulie 2019, fiind depuse 4 oferte în octombrie 2019, încă neevaluate!”

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

ANIVERSARE AT SOLARIS – DE 25 ANI ÎN SLUJBA OAMENILOR ȘI A MEDIULUI DE AFACERI

Publicat

in

Au fost momente speciale, vineri 21 februarie, la un cunoscut restaurant din Pitești, acolo unde AT Solaris, în frunte cu fondatorul Viorel Mihalcea, a tinut sa marcheze alături de ambițioasa echipa si invitati speciali, 25 de ani de existenta. Au fost 25 ani in slujba oamenilor dar si a mediului de afaceri argesean, ani presărați mai mult cu bune decat cu rele , ani în care mii de tineri au absolvit cursurile de calificare şi recalificare, urmand fie să se angajeze bine pregătiți, fie să pornească propriile afaceri. Viorel Mihalcea, omul cu suflet mare care a fondat aceasta asociație, în fapt o organizaţie nonguvernamentală, s-a declarat mulțumit de rezultatele primului sfert de secol de activitate și a caracterizat cei 25 de ani ca fiind plini de provocări dar și realizări.

Viorel Mihalcea – Fondator si președinte AT SOLARIS

“Doresc să transmit tuturor colaboratorilor, partenerilor noştri, multă sănătate, să aibă încredere în ceea ce facem noi şi ceea ce fac şi ei. Cei 25 de ani de activitate nu au fost uşori, au fost şi cu bune şi cu rele, la fel cum este şi viaţa, te ridici şi cobori. Rezultatele au venit prin muncă şi perseverenţă. De acum înainte mă gândesc numai la generaţia viitoare, la tineri, o să fie foarte greu pentru ei, din pricina lipsei locurilor de muncă şi a migraţiei”, a declarat Viorel Mihalcea, preşedinte şi fondator AT Solaris la deschiderea evenimentului. La ceas aniversar, lîngă Viorel Mihalcea s-a aflat minunata familie a acestuia, soţia Laura si cele doua fete. Nu au lipsit membrii echipei AT Solaris dar si numerosi invitati care au fost rasplatiti pentru fidelitate cu diplome si icoane. Printre cei prezenti ne-am numărat și noi, cei de la Grupul de Presă PROFIT – SUPER TV, asta pentru că am dorit sa urăm personal  “La mulţi ani” echipei Solaris.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend