spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

ANALIZĂ Fă-mă, mamă, BUGETAR! Salariile la stat în România sunt prea mari. Cele din privat… prea mici

Facebook Twitter Google+
ANALIZĂ Fă-mă, mamă, BUGETAR! Salariile la stat în România sunt prea mari. Cele din privat… prea mici

Statul român a băgat cărămizi de bani în ultimii ani, mai cu seamă în ultimii doi, în conturile propriilor angajați. Media salarială la stat a depășit pragul de 700 de euro net în acest an, iar funcționarii publici câștigă aproape 900 de euro, nivel similar celui din Polonia și peste cel din Ungaria. Au crescut și salariile din mediul privat, dar mult mai lent, și se află la nivelul de acum 5-9 ani înregistrat în Ungaria și Polonia. Politica salarială a Guvernelor PSD/ALDE produce efecte nebănuite. Bugetarii români au ajuns să câștige la nivelul celor din Ungaria și Polonia, țări mai dezvoltate economic, potrivit datelor oficiale analizate de Profit.ro.

Salariul mediu net din România a ajuns în acest an la 2646 de lei (569 de euro) – media primelor 7 luni – un avans de circa 11% față de media anului trecut. Creșterea e una bună în termeni procentuali, chiar dacă a fost erodată parțial de inflația mai ridicată. Dar adevărata creștere nu vine din economia de piață ci din politica de salarizare a statului. La companii creșterea a fost de puțin peste 9% la 2484 de lei (534 de euro). La stat a crescut cu aproape 18% la 3260 de lei (701 euro)!

Înainte de criză, bugetarii câștigau mai bine decât cei din mediul privat. Situația s-a echilibrat începând cu 2010, cu ocazia mult hulitei tăieri operate de Guvernul Boc, care a realizat subit că există o criză bugetară, și mai ales pe seama lucrătorilor din educație și sănătate, care au recuperat mult mai greu veniturile nominale în comparație cu cei din administrația publică. Media privat-stat era echilibrată la nivelul anului 2015, după care s-a produs ruptura.

Toate categoriile de bugetari câștigă, în acest moment, peste medie și considerabil peste ce oferă sectorul întreprinderilor.

Salariile în administrație au sărit cu 63% la 4175 de lei (897 de euro), pornind deja de la o bază destul de ridicată față de medie. Cel mai mult au crescut în sănătate, unde aproape s-au dublat, ajungând la o medie de 3298 de lei (709 euro), dar pornind de la o bază sub media pe economie, măsura fiind justificată ca necesară pentru a opri exodul medicilor. Cei din educație au tras paiul mai scurt, ca de obicei, și au ajuns la 2681 de lei (576 de euro), o creștere de 63%, suficientă, însă, să-i aducă peste media pe economie și din privat. Angajații din administrație și cei din sănătate câștigă mai bine decât omologii din Ungaria și Polonia Toți românii visează la salariile de mii de euro din Vest – mulți, vreo 3,6 milioane, chiar s-au săturat să viseze degeaba și au luat calea străinătății. Dar, până să ajungem la veniturile din Germania, Italia, Spania sau Marea Britanie, ar trebui să prindem din urmă țări mai apropiate ca nivel de dezvoltare, dar mai sus față de noi, precum Ungaria și Polonia.

Salariații din companiile românești sunt cu ani în urmă la capitolul salarii

Dacă luăm în calcul datele privind veniturile lunare ale salariaților din sectorul întreprinderilor, rezultă că România este la nivelul Ungariei din 2013 și la nivelul Poloniei din 2009 – cu mențiunea că salariul mediu net de 553 de euro din acel an exprimat în moneda unică europeană a fost puternic tras în jos de deprecierea  zlotului ca urmare a crizei financiare, devalorizare ce a fost recuperată parțial ulterior.

Îngrijorător este hăul creat între salariile de la stat și cele din privat în momentul de față. Astfel, salariul mediu la stat este mai mare cu 23% față de media pe economie, în timp ce cel la privat este cu 6% mai mic. În Ungaria, excluzând lucrătorii angajați în programul social, salariul la stat este cu 6% mai mare față de medie, iar în Polonia salariul la stat era la media economiei.

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments

Mai poti citi si....