Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Analiză ARSCM: Orașele dezvoltate nu investesc încă suficient în soluții Smart City, deși ar avea fonduri

Publicat

in

 • Cele mai multe orașe dezvoltate din România au mai puțin de 10 soluții smart implementate, arată o analiză a Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate (ARSCM)

 • Există diferențe mari între orașele dezvoltate cu privire la implementarea soluțiilor Smart City. Alba Iulia conduce detașat în clasamentul proiectelor smart implementate, cu 96 de aplicații, în timp ce trei din primele cinci orașe dezvoltate – București, Constanța și Brașov, au sub 10 proiecte implementate, iar Craiova nu are nicio astfel de soluție, arată ARSCM.

 • Dezvoltarea rapidă a rețelei Netcity în Capitală oferă suportul de infrastructură necesar pentru funcționarea rapidă și eficientă a aplicațiilor Smart City

  Paradoxal, dezvoltarea economică nu garantează investiții în soluțiile de tip Smart City, care pot îmbunătăți semnificativ viața locuitorilor din marile metropole. ARSCM a identificat diferențe mari între comunități cu grad similar de dezvoltare. Alba Iulia conduce detașat în clasamentul proiectelor smart implementate, cu 96 de aplicații, în timp ce trei din primele cinci orașe dezvoltate – București, Constanța și Brașov, au sub 10 proiecte implementate, iar Craiova nu are nicio astfel de soluție, arată ARSCM. Timișoara și Cluj-Napoca sunt singurele orașe, cu excepția Municipiului Alba Iulia, care au mai mult de 10 proiecte Smart City în derulare – Timișoara – 19 proiecte, iar Cluj-Napoca – 11.

  Implementarea de soluții inteligente digitale poate contribui decisiv la creșterea confortului și siguranței locuitorilor în marile orașe. Agenția ONU pentru domeniul IT&C arată că aplicațiile Smart City pot reduce cu până la 20% din durata navetei zilnice către serviciu și înapoi spre casă. Într-un an, acest procent înseamnă patru zile libere pentru fiecare persoană. În plus, aceste soluții reduc numărul victimelor accidentelor auto și al infracțiunilor violente cu un procent cuprins între 15 și 20%”, arată Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate.

  Capitala ar putea recupera rapid decalajul în domeniul soluțiilor smart – care sunt nevoile principale

  În ciuda rezultatelor economice foarte bune din ultimii ani și a creșterii semnificative a populației, în Capitală ne confrutam cu un ritm lent în ceea ce priveste implementarea de soluții inteligente, care s-ar traduce, implicit, într-o creştere semnificativă a calităţii vieţii.

  Un aspect favorabil este acela că Bucureștiul este orașul cel mai dezvoltat pe partea de infrastructură de telecomunicații și acest lucru asigură o disponibilitate crescută a serviciilor de internet și date, critică pentru funcționarea eficientă a soluțiilor smart. În Capitală, rețeaua subterană de telecomunicații Netcity are în prezent peste o mie de kilometri și este în plină dezvoltare, urmînd să se dubleze în următorii doi ani.

  Investițiile în infrastructură și în proiecte de tip Smart City sunt vitale pentru dezvoltarea durabilă a României. Investitorii au nevoie de un cadrul legal stabil și care stimulează companiile să se implice în astfel de proiecte, care necesită, în cele mai multe cazuri, investiții semnificative. Spre exemplu, în București s-au investit peste 40 de milioane de euro în rețeaua subterană de telecomunicații și investiția va crește pâna la 70 de milioane de euro în următorii ani, exclusiv din fonduri private. Astfel de proiecte nu se pot realiza decât prin parteneriate public-private pe termen lung, în conditii de stabilitate și operativitate, pentru beneficiul final al cetățenilor”, mai arată Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate.

  Aplicații și soluții smart, precum sistemul inteligent de monitorizare și management al traficului, „smart parking” – care ar ajuta la reducerea aglomerației în zona centrală cu cel puțin 15%, monitorizarea calității aerului pentru alinierea la standardele europene, monitorizarea video a zonelor cu infracționalitate mai ridicata sau monitorizarea depozitării ilegale a gunoiului pot fi gestionate având o infrastructură stabilă de telecomunicații precum cea subterană, iar astfel de proiecte funcționează cu succes și în alte capitale europene.

                                                                                                                                                                                                                                                                                           

  Despre ARSCM

Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate este autoritatea Industriei Smart City din România, având ca obiect principal dezvoltarea comunităților creativ-inteligente din țară. ARCSM este o organizație activă, care reunește elita profesioniștilor și experților în fiecare domeniu reprezentativ pentru Industria Smart City, creând primul corp al profesioniștilor din această industrie, cu peste 150 de membri activi.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

PSD, săritura în hău. Adio PSD?

Publicat

in

De

Avem două cercetări de piață. Una, comandată de PNL. Din rezultatele căreia aflăm că PSD se află la mare distanță de liberali. Nu mai puțin de 15% diferență. Al doilea sondaj, comandat de PSD, ne spune cam același lucru. Numai că diferența este de doar 12%. Din perspectiva social-democraților, cercetarea de piață operată de liberali este nu numai pesimistă, ci chiar un fake-news. Din perspectivă liberală, cealaltă cercetare de piață este făcută doar pentru pansarea rănilor PSD. Nu rezultă din niciun fel de realitate cât de cât palpabilă că, până la alegerile locale, decalajul mai poate fi recuperat. Pentru PSD însă, lucrurile stau și mai rău.

Vezi și: Raed Arafat, declarații ALARMANTE privind privatizarea sistemului de sănătate: O vizită la UPU ar putea costa 10.000 de lei!

Din cea mai optimistă măsurare a intențiilor de vot vizând alegerile locale, aflăm că PSD, care a comandat cercetarea de piață, este în creștere. Dar această creștere, reală sau imaginară, este de doar jumătate de procent pe lună. Este imposibil ca, până la alegeri, handicapul să poată fi recuperat. De aici putem trage concluzia că, în absența unei creșteri accelerate, PSD este amenințat să piardă la scală națională alegerile locale. În locul unei creșteri accelerate, observăm însă cum social-democrații își sapă singuri groapa. Partidul va suferi o operație estetică, care nu se știe dacă va reuși, dar, pe fond, printr-o schimbare dramatică a modului în care este condus, eu unul am certitudinea că PSD se aruncă într-o prăpastie. Cu mic și cu mare. Cu toate aripile strânse. Lipite de corp. Și cu capul înainte. În locul unei creșteri accelerate, există toate șansele să vedem o scădere accelerată în încrederea electoratului.

Operația estetică se rezumă la diverse mesaje lansate din ce în ce mai insistent de către dronele politice ale statului subteran, plasate la conducerea partidului sau în proximitatea acestei conduceri. Drona alfa fiind Marcel Ciolacu. Din aceste mesaje, PSD încearcă să se ambaleze într-un partid socialist tolerabil într-o accepțiune europeană. Subordonat conceptului bruxellez al statului de drept. O operație estetică adaugă întotdeauna ceva. Dar și elimină întotdeauna ceva. Ceea ce se elimină din noua retorică oficială PSD este promovarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și ale unei Justiții, independentă atât de instituțiile de forță ale statului cât și de politicenii aflați la putere, care gravitează în jurul Palatului Cotroceni. La capătul acestui tratament cu botox, cred că PSD va deveni mai puțin digerabil în ochii propriului electorat și total dezgustător în ochii electoratului necaptiv. În ochii României tăcute.

Vezi și: Se face țăndări blocul anti-PSD / SURSE

Desigur sunt muți lideri PSD care visează cai verzi pe pereți. Pornind de la o premiză reală. La guverare, PNL, cel puțin cu Ludovic Orban în frunte, se dovedește din ce în ce mai contraperformant. Indiscutabil se lovește cu capul de zid. Iar zidul este aceeași Românie tăcută pe care PNL o dezamăgește în ritm accelerat. Atâta doar că ceea ce se pierde într-o parte, nu este obligatoriu să se câștige în cealaltă parte. În politică principiul vaselor comunicante funcționează mai întortocheat. PSD nu poate să-și asigure o creștere accelerată nici prin botox și nici inventariind de dimineața până seara greșelile PNL. Și nici măcar făcând eforturi supraomenești pentru a corecta în câteva luni ceea ce PNL distruge într-o singură noapte a ordonanțelor. La fel cum PNL nu este pregătit teoretic și practic să guverneze și nici să abandoneze puterea, într-o manieră care să-i aducă profit și să reducă ritmul propriei degradări, nici PSD, așa cum funcționează astăzi acest partid politic, nu este pregătit să-și valorifice majoritatea de care dispune, pentru a se reinstala la guvernare și a recupera hemoragia electorală pe care a suferit-o.

Dar adevăratul pericol abia acum apare. Iar el este opera exclusivă a lui Marcel Ciolacu și a eminențelor cenușii care stau în spatele acestuia. Atunci când, în urmă cu câteva luni, am afirmat că agenda politică a lui Marcel Ciolacu vine în contradicție cu obiectivele naturale ale PSD, presupun că au fost puțini cei care au crezut acest lucru. Poate că și mai puțini au crezut într-o altă afirmație a mea și anume că modul în care Marcel Ciolalcu conduce PSD și-și îndeplinește punct cu punct agenda proprie determină o distanțare a social-democraților față de agenda reală a cetățeanului. Atunci, pentru a mă face mai bine înțeles, am explicat cum Marcel Ciolacu încearcă să pună mâna pe partid, să instaureze în nume personal o conducere extrem de autoritară și de ce la capătul acestei operații pe cord deschis, PSD risc să sucombe ca partid politic relevant. Sunt primul care a anunțat intenția liderului PSD, care s-a cocoțat pe cadavrul Vioricăi Dăncilă, de a organiza un Congres supercontrolat. Un Congres al partidului la care să participe un număr redus de delegați, care sunt mai ușor de ținut sub control și în care bătălia să aibă loc nu între persoane, ci între grupuri de persoane. Victoria unui grup înlăturând cu totul accesul reprezentanților altor grupuri legitime de interese din interiorul PSD de la primul cerc al puterii. Și am avut dreptate. Se va vota pe rezoluții. Numărul delegațiilor va fi mic. Proiectul prezentat de Ciolacu va ieși câștigător. Nu fiindcă va fi mai bun. Ci pentru că acesta va fi rezultatul unor manevre de culise. După care PSD va putea fi condus de către acesta cu o mână de fier. Pentru că, din primul cerc al puterii, alternativele în plan uman și în materie de proiecte politice vor fi cu desăvârșire excluse. În final, vom asista la excomunicări. Și poate chiar la ruperea PSD. Și încă nu v-am spus ce e mai rău.

Ce e mai rău am aflat și eu abia ieri. Aparent, Marcel Ciolacu împarte democrația în partid. Le-a dat dezlegare tuturor liderilor locali să procedeze la următoarele alegeri așa cum îi taie capul. Să se alieze cu cine vor și în ce condiții vor. Veselie generală. Și le-a închis astfel gura. Oamenii revin în teritoriu pentru a-și face jocurile în vederea maximalizării șanselor la alegerile locale. Mai degrabă a șanselor personale, decât a șanselor de grupare politică. În spatele acestei diversiuni se ascunde altceva. Iar acel altceva ar trebui să-i înspăimânte pe membri oricărui partid politic care au capul pe umeri. Marcel Ciolacu a proiectat la Congres și după Congres existența unui staff de conducere redus dramatic și domesticit. Vor face parte din noua conducere doar șefii de organizații. Nu și parlamentarii, care nu vor fi șefi de organizații. Va fi infinit mai ușor pentru Marcel Ciolacu să își impună de fiecare dată propriile decizii. Va fi greu, dacă nu cumva imposibil pentru orice tip de opoziție internă de partid să mai obțină vreodată câștig de cauză într-o problemă sau în alta. Democrației interne i se pune cruce. Și asta în condițiile în care principala suferință a PSD este că nici așa democrația internă nu a prea funcționat. De la Congres încolo, nu va mai funcționa prin definiție. Absența democrației interne distruge viața unui partid. Iar un partid fără viață internă e neviabil.

Vezi și: Alertă pentru Marcel Vela: Un șef din Poliție s-a SCĂPAT! Înregistrarea-dinamită care îl poate îngropa

Sunt pericole reale și mortale, pericole pe termen scurt, mediu și lung, care vor face ca, în cazul PSD, frâna internă să funcționeze mai bine decât o accelerație, care poate veni din exterior, ca rezultat al eșecurilor repetate ale Guvenului Orban. Eșecuri care, în definitiv, și ele vor putea fi prevenite în viitor, dacă președintele Kalus Iohannis face ceea ce știu eu că va face. Adică îl aruncă peste bord pe Orban 2. Sau, dacă nu poate chiar acum, puțin mai târziu. Pe Orban 3.

un comentariu de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Business report: România are cele mici prețuri la carburanți din Uniunea Europeană, chiar sub cele din Bulgaria; Green Deal ar putea închide minele din Valea Jiului și Oltenia; Suedia testează prima monedă digitală din lume emisă de o bancă centrală

Publicat

in

De

Green Deal ar putea închide minele din Valea Jiului și Oltenia. Ce se întâmplă cu miile de mineri care muncesc în industria carboniferă. niunea Europeană și-a asumat un obiectiv ambițios prin care, până în anul 2050, țările din blocul comunitar trebuie să atingă neutralitatea climatică, adică să nu producem mai mult dioxid de carbon decât poate absorbi natura. Pentru atingerea acestui obiectiv, statele membre trebuie să ia măsuri eficiente pentru o tranziție la energie verde, adică să închidă minele și termocentralele care produc energie electrică pe bază de cărbune și să reconvertească industria carboniferă și personalul care va rămâne fără locuri de muncă. Cum afectează asta România? În cifre, peste 15000 de mineri și personal auxiliar din Valea Jiului și din Oltenia ar putea rămâne fără loc de muncă. Sunt și vești bune, Uniunea Europeană alocă sume de ordinul miliardelor pentru dezvoltrea unor noi industrii, scrie Digi24.
Ajutor de 3.000 € pentru fermierii care cultivă usturoi. Noua cerință din acest an. Fermierii vor fi ajutați și anul acesta de stat să înființeze culturi de usturoi. Dacă se vor întinde pe cel puțin 3.000 de metri pătrați, vor primi de la Ministerul Agriculturii 3.000 de euro. Există însă și câteva obligații: producția trebuie vândută cu acte în piață, iar fermierii trebuie să prezinte un registru cu toate tratamentele pe care le-au aplicat plantației – cerință care nu exista anul trecut. În Buzău, subvenţia de 3.000 de euro i-a făcut pe fermieri să îşi sporească suprafeţele cultivate cu usturoi. Anul trecut au semănat pe 90 de hectare, acum vor să ajungă la 200 de hectare. Cei mai mulţi vor să planteze usturoi românesc, mai gustos şi mai rezistent, spun ei, conform Știrile Pro Tv.
Suedia testează prima monedă digitală din lume emisă de o bancă centrală. Cetățenii folosesc din ce în ce mai puțin numerar. Banca centrală a Suediei (Riksbank) a anunţat că a început să testeze o monedă digitală denumită e-krona, ceea ce duce această ţară cu un pas mai aproape de crearea primei monede digitale emise de o bancă centrală. Suedia este deja ţara cu cea mai mică dependenţă de numerar din lume, ceea ce îi permite să fie un adevărat test al hârtiei de turnesol când vine vorba de modul în care pot reacţiona băncile centrale la faptul că oamenii utilizează din ce în ce mai puţin banii tipăriţi, se arată în articolul inCont.ro.
O lună în plus pentru a găsi o soluție pentru CIECH Soda România și întreaga platformă chimică din Vâlcea. Aproape 600 de angajați rămân în șomaj tehnic. onducerea grupului CIECH a aprobat propunerea conducerii locale de a prelungi perioada de șomaj tehnic pentru toți angajații cu încă o lună. Aproape 600 de persoane își vor păstra locurile de muncă în cadrul companiei până la 31 martie, în speranța că în această perioadă de timp se vor concretiza discuțiile cu privire la o soluție pentru aprovizionarea cu aburul necesar. Începând cu 17 septembrie 2019, producția CIECH Soda România, singura fabrică de sodă calcinată din România, a intrat în stand-by din cauza imposibilității de a obține cantitățile de abur necesare la un preț sustenabil, potrivit Profit.ro.
România are cele mici prețuri la carburanți din Uniunea Europeană, chiar sub cele din Bulgaria. Prețurile medii la benzină și motorină din România, calculate în euro, sunt acum cele mai mici din Europa. Am devansat chiar și Bulgaria la acest capitol, piață unde, tradițional, prețurile sunt mai mici decât în România. Există însă și o veste proastă. Prețul mediu al benzinei vândute în stațiile din România era de 1,06 euro pe litru, iar cel al motorinei de 1,08 euro pe litru, la data de 17 februarie, potrivit datelor Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a prețurilor carburanților din Uniunea Europeană al Comisiei Europene – ultimele date disponibile. Cu aceste niveluri medii, România a ajuns în situația de a avea cele mai mici prețuri la benzină și motorină din Uniunea Europeană, chiar mai mici decât cele din Bulgaria, o situație atipică. Vecinii noștri de la Sud de Dunăre sunt trecuți în raportul Oil Bulletin cu un preț mediu de 1,10 euro pe litru, și la benzină și la motorină, informează Economica.net.
Jerónimo Martins, operatorul celui mai mare lanț de supermarketuri din Portugalia și cel mai mare jucător din retailul alimentar polonez, reconfirmă că va veni în România. Retailerul portughez Jerónimo Martins, operatorul celui mai mare lanț de supermarketuri din Portugalia și cel mai mare jucător din retailul alimentar polonez, prin intermediul magazinelor Biedronka, reconfirmă că intenționează să vină în România. România va fi a patra țară pentru grupul Jeronimo Martins, după Portugalia, Polonia și Columbia. În martie anul trecut, retailerul estima că ar putea “trece granița” spre România într-un orizont de circa doi ani, nefiind exclusă cumpărarea unui jucător local. În primăvara anului 2018, Profit.ro anunța că, după 11 ani, grupul portughez Jeronimo Martins se arată din nou interesat să intre în România prin lanțul Biedronka, lide­r al comerțului alimentar din Polonia.
Miliardarul Richard Branson intră pe piaţa croazierelor de lux! Momentul nu este însă unul prea bine ales. Omul de afaceri britanic Richard Branson şi-a lansat, vineri, propria companie de croaziere de lux Virgin Voyages, într-un moment în care acest sector este afectat de epidemia de coronavirus. Miliardarul, prezent deja pe piaţa transportului feroviar şi aerian, a prezentat vineri la Dover, sud-estul Angliei, nava de croazieră Scarlet Lady, primul din cele patru pacheboturi ”Lady ships”, care vor naviga pe mările şi oceanele lunii. Printre destinaţiile oferite celor care vor călători cu ”Scarlet Lady” se numără: Costa Maya, Mexic, Puerto Plata, Republica Dominicană, sau Key West, Bahamas. Călătoria inaugurală va avea loc la începutul lunii aprilie, cu plecare din Miami, relatează Capital.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend