Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Amnistia şi graţierea, readuse în actualitate de Adrian Năstase

Publicat

in

Fostul premier Adrian Năstase readuce în discuţie tema amnistiei şi a graţierii. Deşi propune lectura unei cărţi pe această temă apărută în anul 1948, Năstase susţine că nu este vorba de vreun nou proiect de lege. Mai mult, acesta afirmă că nu vrea să le dea idei parlamentarilor, fără a-şi explica însă gestul, dincolo de simpla recomandare a unei lecturi.

„Astăzi e marţi, aşa că m-am gândit la un temă potrivită. Mi se pare că un subiect legat de amnistii şi graţieri ar fi adecvat. Asa că vă propun lectura unei cărţi publicate într-o perioadă tulbure – monarhică şi democrat populară. Vă asigur, nu este vorba de un nou proiect de graţiere, ci doar de o trimitere bibliografică. În 1948, a apărut o lucrare, semnata de V. Pantelimonescu, intitulată „Amnistii si gratieri. Legislatie, adnotări si jurisprudentă”, cuprinzând legile si decretele de amnistie si gratieri intre 23 august 1944 si 1 septembrie 1948. Deci, intr-un interval de 4 ani. Au fost 23 de legi de amnistie si 3 legi de gratiere. Nu vă spun ce scrie in ele, ca să nu se inspire cineva si sa depună vreun proiect la parlament, preluând idei din reglementările acelor ani”, scrie Adrian Năstase pe blog.

content-image

Source Article from http://www.stiripesurse.ro/amnistia-si-gratierea-readuse-in-actualitate-de-adrian-nastase_955515.html

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Bogdan Argeș Vintilă: Ultima impresie contează cel mai mult

Publicat

in

De

Tehnicianul echipei FCSB, Bogdan Vintilă, a declarat duminică seară, după meciul cu FC Viitorul, scor 2-0, că formaţia sa a confirmat că trece printr-o perioadă bună şi că îşi doreşte mult o victorie şi în ultima etapă din acest an.

“Sunt mulţumit de jocul făcut de jucătorii mei. Confirmăm momentul bun prin care trecem şi ne dorim foarte mult să rămânem la fel de echilibraţi şi să câştigăm şi meciul cu Craiova. Ultima impresie contează cel mai mult. A fost un joc foarte bun, sunt mulţumit de jucători. Sincer să fiu, când am preluat echipa ştiam ce pot jucătorii. Am considerat că se poate lucrez foarte bine cu ei. Erau doar debusolaţi la un moment dat. Nu trebuit să cădem în partea cealaltă, euforie, mândrie, încredere, trebuie să rămânem liniştiţi. Încerc să fiu echilibrat în primul rând eu”, a spus Vintilă la Digi Sport.

Formaţia FCSB a învins, duminică seară, în deplasare, cu scorul de 2-0, echipa FC Viitorul, într-un meci din etapa a XXI-a a Ligii I. Golurile au fost marcate de Soiledis ’21 şi Coman ’45.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Liviu Pleşoianu denunţă instalarea unei ‘dictaturi a puterii executive’: ‘PNL va intra în istorie ca partidul care a ruinat democrația românească’

Publicat

in

De

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu acuză PNL şi pe preşedintele Iohannis că atentează la democraţie prin excesul de angajări de răspundere. Potrivit lui Pleşoianu, angajarea răspunderii Guvernului este o metodă mai toxică pentru democraţie decât ordonanţele de urgenţă, pentru că reprezintă în acest moment un şantaj asupra legislativului.

„Prin excesul rudimentar de asumare a răspunderii, Iohannis și partidul pe care îl conduce vor arunca o bombă atomică direct în inima sistemului democratic! Iar PNL va intra în istorie ca partidul care a ruinat democrația românească, la exact 30 de ani de la Revoluție, prin instaurarea unei DICTATURI A PUTERII EXECUTIVE…

Nu sunt deloc un suporter al excesului de ordonanțe de urgență. Dar chiar și în cazul în care apare acest exces, Parlamentul, dacă vrea, poate oricând să intervină și să opereze modificări sau chiar să respingă respectivele ordonanțe. În schimb, în cazul unui exces de asumări ale răspunderii Guvernului, avem de a face deja cu un pumn în plexul democrației parlamentare. Pentru că, dincolo de sesizarea Curții Constituționale, singura armă a opoziției este depunerea unei moțiuni de cenzură.

Lăsând deoparte problema constituționalității, pe care o tranșează CCR, avem două situații. Situația unei ordonanțe de urgență, când Parlamentul – forul reprezentativ suprem în democrație – i se poate împotrivi Guvernului prin respingerea sau modificarea respectivei ordonanțe. Și situația asumării răspunderii, când Parlamentul nu i se poate împotrivi Guvernului decât printr-o moțiune de cenzură. Dar moțiunea de cenzură, dacă trece, duce la căderea Guvernului, la un vot de încredere în Parlament pentru un nou Guvern și la alegeri anticipate în cazul în care două guverne pică testul Parlamentului, nu obțin acel vot de încredere. Cu alte cuvinte, excesul de ordonanțe de urgență poate fi reglat relativ ușor de către Parlament (puterea legislativă), dar excesul de asumare a răspunderii nu poate fi interpretat decât ca un ȘANTAJ al puterii executive (Guvernul) la adresa puterii legislative (Parlamentul): dacă nu acceptați ce vrem noi, ne demiteți, dar apoi venim tot noi și, dacă nu ne acordați iar încrederea, de două ori la rând, sunteți dizolvați voi.

Angajarea răspunderii Guvernului e o măsură EXTREMĂ de ocolire a regulilor procedurii legislative. Pe cale de consecință, a face exces de asumare a răspunderii este semnul evident al tentativei de instaurare a unei DICTATURI A PUTERII EXECUTIVE (Guvern sau, în cazul de față, Guvern+Președinte). O asemenea atitudine politică nu e doar rudimentară, ci denotă un dispreț profund pentru fundamentele democratice ale statului român!”, scrie Liviu Pleşoianu pe Facebook.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend