Conecteaza-te cu noi

Pitesti

„Am refuzat să dau șpagă !” Părinți revoltați de condițiile de înscriere la creșele din Argeş

Publicat

in

– Mamicile acuză Primăria Piteşti de nereguli grave
– Din cei aproape 500 copii înscrişi, aproape jumătate au rămas pe dinafară

Probleme mari pentru părinţii care au dorit în acest an să îşi înscrie copiii la una din cele 11 creşe din Piteşti. Zeci de părinți din Piteşti acuză autoritățile locale responsabile de creșele din oraș că nu respectă legea de organizare și funcționare a acestor unități și că nu au informat corect părinţii sau au stabilit criterii discriminatorii pentru înscriere. Procesul de înscriere la creșele de stat din Piteşti pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 luni şi 3 ani, început în luna iunie a acestui an, a născut vii controverse şi chiar s-a lăsat cu reclamaţii la forurile competente. Motivul principal al nemulţumirilor a fost acelaşi ca în fiecare an şi care dă mari bătăi de cap atît primăriilor dar mai ales părinţilor, anume numărul mic de locuri in comparaţie cu numărul mare de cereri. La Piteşti, anul acesta au fost disponibile un număr 293 de locuri în cadrul celor 11 creșe dar numarul de cereri a fost aproape dublu.

Nemulţumiri reclamate la Minister si Primărie

„Suntem un grup de părinti din Piteşti, care am contestat organizarea inscrierilor la creşe si am trimis contestatii la mai multe institutii publice, pana la Ministerul Educatiei. Ne-ar fi de ajutor, atât nouă, părinţilor, dar şi primăriei, sa se cunoasca aceste nereguli intalnite in special in modul defectuos de organizare şi desfăşurare a inscrierilor la cresele din Argeş”, este mesajul trimis redacţiei noastre de către un grup de mămici din Piteşti. „Copilul nostru a fost refuzat la creșa din cartierul nostru chiar dacă am întrunit procent maxim. Din cauză că suntem părinți căsătoriți, copilul nu are frați și nu suntem caz social, nu am avut cum să primim punctaj mai mare. Locuim lângă creșă, serviciul meu este lângă creșă, și totuși copilul nu a fost acceptat. Unde duc copilul ? Trebuia să mă duc să divorțez ca să îmi pot înscrie copilul la creșă?”, ne-a declarat A. T. una dintre mămicile care sunt nevoite acum să găsească o soluţie de compromis pentru a merge şi la serviciu şi să aibe grijă de copil. O altă mamă din Piteşti suţine că, in total dezacord cu prevederile legale, Primăria Piteşti, prin serviciul specializat, nu au adus la cunoștință părinşilor, în timp util, criteriile de departajare. „Domnii din primărie ne+au dat un răspuns incredibil, mai exact ne+au spus că dacă le cunoșteam (condiţiile de înscriere, n.r.) puteam incerca sa fraudam procesul de inscriere. Frumoasa abordare a angajaților primăriei despre cetățenii in slujba cărora sunt!!! Va mai spun doar că din declarația de avere a doamnei Denisa Balan – sef serviciu crese ,reiese că înainte de a avea această funcție de conducere a fost șomeră! Nu doar atât ! Și sotul dumneaiei înainte sa fie consilier al Prefectului , tot șomer a fost. Păi e frumos aşa ceva ?”, ne-a spus G.A, o altă mămică din Piteşti al cărei copil nu a fost primit la creşă deoarce nu a întrunit punctajul necesar.

„Am refuzat să dau șpagă ! Nu dau şpagă pentru drepturile copilului meu !”

Femeile s-au organizat si au trimis petiţii incă de la începutul lunii august atat la Primăria Piteşti dar şi la Ministerul Educaţiei. Zilele trecute acestea au primit şi un răspuns în care lasă să se înţeleagă că au fost şi câteva greşeli dar care nu ar fi afectat procesul de înscriere la creşe organizat de Direcția de Asistență Socială Pitești . Mai mulţi părinţi chestionaţi pe această temă ne-au declarat că an de an se

întîmplă la fel şi că, mai mult, pentru a fi siguri de reuşita prinderii unui loc la creşa preferată mulţi sunt dispuşi să dea şpagă. „Acum un an, vecina mea a înscris băieţelul si a zis ca nu reuşea dacă nu a dat şpagă. Eu am vrut sa înscriu fetiţa anul acesta şi, chiar daca situaţia mea este exact ca a vecinei, de anul trecut, am fost respinşi. De ce oare ? Că nu am dat şpagă ? Da, am refuzat să dau șpagă ! Nu dau şpagă pentru drepturile copilului meu !” , ne spune revoltată o altă mamă al carei copil a fost respins.

Transparența decizională o necunoscută doar pentru părinți ?

„E drept că pe site-ul primăriei, al Direcției de Asistență Socială Pitești s-au publicat regulile pentru înscrierea în anul școlar 2018-2019 dar doar pentru o perioada limitată. Eu ştiu că înscrierile pentru anul școlar la creşă se fac în permanență, nu doar în perioadă în care au scris dânșii că se fac. Asta scrie în lege, nu că spun eu. Înscrierea copiilor la creșă se face pe tot parcursul anului”, a spus o altă mamă care a continuat: „Ce să mai spun despre transparență? Nu există această transparență, cel puțin doamnele de la serviciu de la creșe…nu sunt locuri și punct. Dar de unde știu eu că nu mai sunt locuri? De unde știu eu cum au fost acceptați ceilalți copii și copilul meu nu a fost acceptat. Să fie în permanență un număr de locuri pentru fiecare creșă, să fie afișate dosarele.

Revolta mamelor… din cauza locurilor insuficiente în creșe

Situaţia este delicată în fiecare an în toate oraşele din Argeş, nu numai la Piteşti. O privire de ansamblu arată că principalul motiv pentru care se ajunge la tot mai multe reclamaţii este lipsa locurilor în creşele de stat. AU mamele dreptate, au cei de la Primărie? Potrivit siteului Direcției de Asistență Socială Pitești , în perioada 1.07-15.07.2018, a avut loc analiza tuturor dosarelor depuse, de către comisia de analiză a dosarelor numită prin dispoziție a directorului executiv al instituției. Lista nominală cu punctajul stabilit pentru fiecare copil pentru care s-a depus dosar de înscriere a fost afişată la avizierul existent la Direcția de Asistență Socială Pitești și publicată pe site-ul instituției, respectiv www.dasp.ro. Punctajul stabilit și acordat fiecărui copil în baza actelor depuse la dosarul pentru înscrierea în creșă a putut fi contestat de către părinții/reprezentanții legali ai copilului în termen de 2 zile lucrătoare de la data publicării. Contestațiile s-au depus la Registratura D.A.S. Pitești și au fost analizate de către o Comisie de soluționare a contestațiilor constituită în baza dispoziției directorului executiv al instituției, în termen de 3 zile lucrătoare de la data expirării perioadei de depunere a contestațiilor. După încheierea perioadei de contestaţie, Directorul executiv al D.A.S. Piteștia aprobat, prin dispoziție, lista cu copiii înscrişi şi admişi pentru a frecventa creşa pentru anul şcolar 2018-2019, respectiv perioada septembrie 2018-iunie 2019. Copiii au fost admiși pentru a frecventa creșele în ordinea descrescătoare a punctajului obținut în urma evaluării dosarelor, în funcție de locurile disponibile în creșă pentru anul școlar următor, dar și de opțiunea părinților/ reprezentanților legali.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Jandarmii în acțiune ! Bărbați din Băiculești prinși la furat de lemne

Publicat

in

În cursul zilei de ieri, 20.01.2020, o patrulă de jandarmerie din cadrul Detașamentului Curtea de Argeș a desfășurat mai multe acțiuni punctuale pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilelgale precum și a transportului ilegal de material lemnos.

Pe timpul desfășurării acțiunii au depistat, pe raza localității Băiculești, mai mulți bărbați care cărau resturi de material lemnos tăiat anterior. Aceștia au declarat verbal că au tăiat mai mulți arbori pe care i-au transportat la gospodăria unuia dintre ei în același timp indicând și locul din care au sustras materialul lemnos.

Examinând cioatele, care nu prezentau marca specifică, jandarmii împreună cu lucrătorii silvici au stabilit că o cantitate de 13,5 metri cubi de anin negru în valoare de peste 7000 de lei a fost sustrasă din fondul forestier în mod ilegal.

Pentru acest fapt jandarmii au întocmit actele de sesizare a organelor de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”Tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate”, faptă care se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Aceste acțiuni vor continua și în perioada următoare.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

ACUM ! Accident cu 3 victime în Argeș

Publicat

in

In urma cu putin timp, un grav accident rutier s-a produs între 2 autoturisme în comuna Moșoaia.
La fata locului intervin un echipaj cu o autospecială de intervenție și un echipaj SMURD. Potrivit ISU Argeș, in urma accidentului au rezultat 3 victime, femei, una de 30 de ani, care prezenta un traumatism cranio-cerebral minor și o altă femeie de 55 de ani, care prezenta dureri toracale, acestea au primit îngrijiri medicale la fața locului și au refuzat transportul la spital, iar cea de a treia în vârstă de 49 de ani, care a suferit un atac de panică și un traumatism cranio-cerebral minor, a primit îngrijiri medicale și este transportată la spital.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend