Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

ALERTA ! Pestă porcină africană la  Băiculeşti – Restrictii pana la Curtea de Arges

Publicat

in

Conform buletinului de analize emis de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, virusul pestei porcine africane este confirmat într-o exploataţie nonprofesională din comuna Băiculeşti.
Ca şi în cazul celorlalte focare apărute în judeţul Argeş, au fost delimitate zonele de protecţie şi de supraveghere astfel:
– Zona de protecţie- rază 3 kilometri (localităţile: Băiculeşti, Argeşani, Valea Brazilor, Anghineşti şi Zigoneni)
– Zona de supraveghere – rază 10 kilometri (localităţile: Stroeşti, Mălureni, Zărneşti, Buneşti, Măniceşti, Stejari, Crampotani, Vâlcele, Brăteasca, Capul Piscului, Ursoaia, Negreşti, Bascovele, Linteşti, Sanduleşti, Buneşti, Dragoleşti, Varloveni, Tutana, Pieleşti, Alunişu, Valea lui Enache, Naopteş, Curtea de Argeş).
În planul de măsuri sunt prevăzute şi următoarele reguli:
– Animalele din localitate vor fi ţinute în curte, fără acces la păşunat sau bălţi, pentru a împiedica răspândirea bolii.
– Toate cazurile de îmbolnăvire sau de mortalitate vor fi anunţate fără întârziere medicului veterinar.
– Dacă sunt descoperite cadavre de porci în locuri publice, se anunţă de urgenţă autorităţile competente.
Cetăţenii comunei Băiculeşti sunt obligaţi să respecte acest plan de măsuri, până când focarul va fi stins. Animalele suspecte sunt sacrificate şi neutralizate, iar proprietarul va fi despăgubit de stat, în condiţiile legii.
La această oră, pe teritoriul judeţului Argeş sunt active 9 focare de pestă porcină africană în localităţile: Dâmbovicioara, Bascov, Mărăcineni, Băiculeşti şi Vlădeşti şi în fondurile de vânătoare 25 Grădiştea, comuna Mihăeşti şi 24 Mâzgana, comuna Vultureşti.
Având în vedere evoluţia alarmantă a virsului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Argeş, Instituţia Prefectului face un apel către primari, consiliile locale şi către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virsului şi recomandă să respecte cu stricteţe toate acţiunile impuse de autorităţile competente.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Mărțișorul la Casa Dinu Lipatti” – atelier de creație

Publicat

in

De

Consiliul Județean Argeș și Centrul de Cultură „Dinu Lipatti”, în parteneriat cu Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Călinești, organizează în data de 24 februarie 2020, începând cu ora 10.00, proiectul educațional „Mărțișorul la Casa Dinu Lipatti” – atelier de creație.

Anul acesta, referenții Centrului de Cultură „Dinu Lipatti” se vor deplasa la Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități din Călinești, unde, înainte de a începe atelierul de creație, vor prezenta informații despre istoricul originii mărțișorului și semnificația acestuia în prezent.

Obiceiul mărțișorului s-a păstrat până în zilele noastre la cotele sensibilității de altădată. Culorile alb și roșu reprezintă cele două anotimpuri opuse, iarna și vara, primăvara și toamna fiind considerate a fi doar anotimpuri de trecere.

Pe vremuri, mărțișorul era reprezentat de un șnur de lână răsucit din fir roșu și alb, cu sau fără bănuț, un fel de amuletă ce avea rolul de a-l proteja pe purtător de primejdii, de a-i face mai ușoară trecerea de la iarnă la primăvară.

Atelierul își propune realizarea de mărțișoare handmade, obiecte unicat ce pot îmbraca mai multe forme în funcție de dorința fiecărui participant și de materialele de lucru pe care le alege. Decupăm, coasem, lipim, pictăm, ne folosim de lemn, materiale textile, ațe, ace, mărgele, culori și pensule.

Cu puțină creativitate și îndemânare se vor crea obiecte personalizate și prețioase, menite să ducă mai departe acest frumos obicei.

Cu această ocazie, invităm toți românii să sărbătorească venirea primăverii la începutul lunii martie oferind celor dragi un mărțișor.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

APEL de la ITM ARGEȘ: Veniți să vă ridicați carnetele de muncă!

Publicat

in

De

lnspectoratul Teritorial de Muncă Argeș revine și anunță toți angajatorii de pe raza judelutui Argeș pentru ridicarea carnetelor de muncă inchise la 31.12.2020 ca urmare a abrogării dispozițiitor Decretutui nr.92/1976 privind carnetul de muncă. Aceștia sunt rugați să se prezinte la ghișeele operaționale ate instituției, de luni până joi intre orete 08:00 – 16:00, vineri intre orete 08:00-14:00 pentru ridicarea carnetetor de muncă pe baza procesului-verbal de predare-primire intocmit de cetre ITM Argeș. De asemenea si persoanele fizice care nu si-au ridicat carnetele de muncă se pot adresa la ITM Argeș pentru ridicarea acestora.

Menționăm că in arhiva institutiei incă se mai află un număr de 14.926 carnete de muncă.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend