Conecteaza-te cu noi

LIFESTYLE

Ai fost diagnosticat cu diabet? Iată 6 reguli importante de stil de viaţă

Publicat

in

Diabetul a început să fie diagnosticat de la vârste din ce în ce mai mici în România. Spre exemplu, diabetul zaharat de tip 2 este diagnosticat mult mai des decât în urmă cu 3 decenii. Sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, factorii de genetici sunt responsabili pentru apariţia acestor boli grave la copii mici şi adolescenţi. Am aflat de la experţii de la Centrul Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Iaşi reguli trebuie să respecte pacienţii diagnosticaţi cu diabet.

Exact acum un an era dat publicităţii un studiu despre prevalenţa diabetului zaharat la copiii din România. Acesta s-a desfăşurat în judeţul Prahova şi au fost evaluaţi 84% dintre copiii de clasa a V-a din Ploieşti (1.343 copii din cei 1.598);
Rezultatele sunt îngrijorătoare:
30,16% din cei 1.343 de copii evaluaţi au fost identificaţi cu risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 (405 copii);
Printre elevii examinaţi s-au regăsit 186 (13,9%) supraponderali şi respectiv 278 (20,7%) copii cu obezitate de diferite grade;
S-a constatat tensiune arterială crescută la momentul analizei la 353 (26,3%) dintre elevii evaluaţi;
Testul de capacitate fizică a fost demarat pentru 1.269 de elevi. S-a constatat capacitate fizică suficientă la 291 (22,9%) de elevi, slabă la 530 (42,1%) şi foarte slabă la 129 (10,1%). Întreruperea testului de capacitate fizică a fost necesară în 161 de cazuri (12,6%). Un stil de viaţă sănătos, o alimentaţie echilibrată, mişcare sunt de ajutor pentru a stopa şi întârzia apariţia diabetului.

Reguli de viaţă bună cu diabet

Vestea că ai diabet cade ca un trăsnet, însă prin respectarea unui stil de viaţă sănătos, mişcare dar şi efectuarea testelor şi a analizelor de sânge diabetul se poate ţine sub control.

În primul rând, greutatea corporală trebuie menţinută obezitatea este unul dintre factorii ce favorizează apariţia diabetului.
Glicemia trebuie verificată constant. Pe nemâncate este ideal ca valorile glicemiei să se situeze între 80-110 mg/dl.
Un alt aspect important în menţinerea stării de sănătate a celor diagnosticaţi cu diabet este menţinerea în limite normale a valorilor tensiunii arteriale (140/80mmHG).
Deşi aparent nu ar avea legătură cu diabetul şi colesterolul şi trigliceridele trebuie menţinute în limite.

Regim alimentar strict în cazul diabeticilor

Ei bine, da, diabeticii trebuie să urmeze un plan alimentar bazat pe reguli. Deşi aparent pare complicat, regulile sunt simple. Trebuie evitate alimentele care cresc imediat glicemia (dulciuri cu zahăr, miere, dulceţuri, halva, fructe uscate). Nici alcoolul şi nici sucurile de fructe sau sucurile carbogazoase nu sunt indicate. A se evita grăsimile animale (atenţie la valorile grăsimilor din sânge) dar şi prăjelile (atenţie la menţinerea unui greutăţi normale în raport cu înălţimea).

Şi cantitatea de mâncare consumată zilnic contează

Experţii în boli metabolice explică – nu doar alimentele sărace în glucide şi sărace în grăsimi sunt importante în dieta diabeticului ci şi cantitatea lor. În multe cazuri, diabetul se instalează la persoanele care au probleme cu kilogramele în plus. Acestora li se recomandă să înceapă un regim de slăbire.

A se respecta orarul de mese

Chiar dacă trebuie să slăbiţi, dacă aveţi diabet nu săriţi peste mese. 3 mese şi 2 gustări sănătoase sunt recomandate pe zi. Pacienţii cărora li s-a prescris insulină trebuie să aibă 3 mese şi 3 gustări.

O jumătate de oră de mers continuu în fiecare zi este utilă

Cum este de aşteptat, multe dintre persoanele care sunt diagnosticate cu diabet nu fac sport constant. Dar mişcarea este vitală. Minimum 30 de minute de mers continuu sunt de recomandate zilnic.

Fumatul şi consumul de alcool – interzise

Dacă pacienţi diagnosticaţi cu diabet sunt consumatori de alcool sau fumători vor trebuie să renunţe la aceste obiceiuri nesănătoase pentru a ajuta organismul să îşi menţină starea de sănătate.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Scrisoare deschisă către Ludovic Orban! I se solicită să retragă urgent proiectul

Publicat

in

De

Scrisoare deschisă către premierul Ludovic Orban! I se solicită să retragă urgent proiectul de Ordonanță.

Președintele Carte ALFA, Bogdan Iuliu Hossu, îi cere șefului Guvernului să retragă Ordonanța de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății prin care se reglementează accesul liber al spitalelor și clinicilor private la fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate.

Scrisoarea deschisă care-l vizează pe Ludovic Orban

<<Bucureşti, 28 ianuarie 2020

Scrisoare deschisă

Către: Guvernul României
Domnului Prim ministru, Ludovic Orban,

Ref: Direcționarea fondurilor publice din sănătate către sectorul privat

Domnule Prim ministru,

Confederația Națională Sindicală “Cartel ALFA” respinge accentuarea privatizării fondurilor publice de sănătate și solicită retragerea proiectului de Ordonanță de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății prin care se reglementează accesul liber al spitalelor și clinicilor private la fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate.

În prezent, acestea pot implementa programe de sănătate doar dacă este depășită capacitatea furnizorilor publici.

Banii colectați în fondurile publice de sănătate trebuie să fie folosiți în interesul bolnavilor, direcționați către servicii medicale, nu pentru a acoperi investitiile private din domeniu si a produce profituri.
În contextul în care în România, alocarea bugetară pentru sănătate este cea mai mică din Uniunea Europeană, direcționarea către sistemul privat a unor sume din ce în ce mai însemnate din acești bani publici erodează și va eroda și mai mult serviciile oferite de spitalele publice, va limita și mai mult accesul populației la serviciile de sănătate și va accentua decalajul dintre săraci și bogați.

Cunoaștem nemulțumirile populației privind dotările multora dintre spitalele publice și accesul la servicii de calitate. Dar acest lucru se va accentua si nu va fi rezolvat prin direcționarea unei sume și mai mari din fondurile publice către furnizorii privați de sănătate.

Având în vedere că fondurile alocate pentru programele naționale de sănătate nu vor crește, o mare parte dintre pacienții care sunt tratați în unitățile de stat vor fi direcționați către spitalele private, unde vor fi în situația de a plăti suplimentar sume pe care doar foarte puțini și le vor permite.

Federațiile membre din domeniul sănătății din cadrul CNS “Cartel ALFA” au identificat o serie de soluții pentru creșterea calității serviciilor medicale din sistemul public de sănătate, pe care le-au transmis de-a lungul timpului ministerului. De la acestea – și urmărind cu prioritate scopul îmbunătățirii accesului populației la servicii de calitate și finanțate corespunzător – trebuie pornită discuția pentru orice inițiativă de reglementare în domeniul sănătății.

Reglementarea unei chestiuni vitale pentru populație prin Ordonanțe de urgențe, mai ales în condițiile în care actualul guvern a dat jos guvernul anterior invocând excesul de ordonanțe, este incorect și imoral.

Solicităm ca, înainte de a schimba politicile in domeniul serviciilor publice de interes general, a destinatiei banilor pentru acestea, precum sănătatea sau educația, orice propunere să fie discutată și dezbătută în cadrul Consiliului Național Tripartit de Dialog Social.

Bogdan Iuliu Hossu
Președinte CNS „Cartel ALFA”>>.

Vezi și

EXCLUSIV Probele care au ajuns pe masa DGA! Informații despre greul cercetat la ordinul lui Marcel Vela, după plângerea lu Dumitru Coarnă

Alertă pentru șoferi! Se dau amenzi de mii de lei pentru această faptă

Marcel Vela, somat de urgență: Cu ei să înceapă reorganizarea! Să le desființeze!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Nu e de glumă! Gripă se extinde în toată țara

Publicat

in

De

Potrivit ultimelor informaţii, un copil de sex masculin, în vârstă de 2 ani, din municipiul Bucureşti, având condiţii medicale preexistente, dar nevaccinat anti-gripakconfirmat cu virus gripal tip B, a murit.

Infecţia are caracter IAAM, iar sursa de infectare probabilă pare a fi un membru al familiei.

Până acum au fost înregistrate alte patru decese provocate de gripă, în judeţele Sibiu, Argeş, Dâmboviţa şi Hunedoara, anuntă antena3.

Vezi și:Marcel Vela, somat de urgență: Cu ei să înceapă reorganizarea! Să le desființeze!

Veteranul de război Emil Vețeleanu (101 ani), despre 23 august 1944: Influența rusească a dus la arestarea Mareșalului Antonescu

Noua lege intră în vigoare mâine! Sunt vizați toți românii! Poliția avertizează: ‘Da, ai citit bine!’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend