Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Adrian Săvoiu – De 10 ani împreună

Publicat

in

Duminică, 20 decembrie 2015, de la ora 17.00, la Galeria ”Arta” din Câmpulung a avut loc o retrospectivă a volumelor publicate de scriitorul Adrian Săvoiu în ultimii 10 ani, integrate colecției ”Muscel Câmpulung”, inițiată de editura Ars Docendi a Universității din București. Autorul a făcut o trecere in revista a celor 17 volume publicate ”cu evocări despre oameni și călători prin Muscel, scrisori roase de vreme și fotografii din arhive personale, mărturisiri ale peregrinilor și istorii uitate ale locului”.

Pentru majoritatea proiectelor sale, Adrian Săvoiu a avut un parteneriat permanent cu Editura Ars Docendi, unde şi-a publicat cea mai mare parte a volumelor. Între ele se înscriu ”Câmpulung Muscel. Scrinul cu amintiri” (2005, ed. a II-a 2008) şi ”Magazinul de bric-à-brac literar” (2009), axate pe subiecte de istorie literară, portretizări, evocări şi reconstituiri. Autorul a publicat, folosind arhiva proprie, corespondenţa primită de Mihai Moşandrei de la diverşi scriitori, precum şi corespondenţa trimisă acestuia de unchiul său, poetul Dimitrie Nanu, în volumul ”Dimitrie Nanu – Mihai Moşandrei. Corespondenţă” (2010).
O colecţie de documente ale timpului (note şi impresii de călătorie) este crestomaţia ”Câmpulungul în mărturiile vremii” (2008), care adună cele mai interesante pagini scrise de călătorii români şi străini care au trecut prin Câmpulung de-a lungul a peste trei secole. Pe linia aceleiaşi pasiuni pentru istoria Muscelului se înscriu volumele ”Mănăstirea Nămăeşti în mărturisiri ale peregrinilor” (2010), ”Muscelul. Mărturii în timp” (2012), precum şi albumele cu imagini-document ”Chipuri de odinioară din Muscel” (2010 – coautor), ”Monumente istorice ale României. Tipuri din judeţele Argeş şi Muscel. Anul 1893” (2011), ”Prin Câmpulung şi pe muscelele lui” (2012 – coautor).
Preocupat de cartografia medievală, Adrian Săvoiu a comentat primele hărţi în care apare oraşul Câmpulung în volumul ”Câmpulungul pe hărţi ale lui Johannes Honterus şi Sebastian Münster” (2009). Pornit în recuperarea memoriei ascendenţilor săi direcţi, a reconstituit prin documente şi mărturii orale istoria a cinci generaţii din familia sa şi, în special, a tatălui, în lucrări precum Săvoiu – cronica unei familii din Muscel şi Profesorul Benone Săvoiu – 100 de ani de la naştere.
Pentru toate volumele şi albumele menţionate s-au organizat lansări, atât la Târgurile de carte Bookfest
și Gaudeamus din București, cât și la Galeria ”Arta” din Câmpulung.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Traian Băsescu ‘îi dă o mână de ajutor’ lui Ludovic Orban! Ce ar fi făcut în privința creșterii pensiilor

Publicat

in

De

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat că mărirea pensiilor cu 40%, programată pentru anul viitor, este „o exagerare” și că „puțini oameni își dau seama care va fi impactul”.

Întrebat, în cadrul emisiunii „În fața ta”, de la Digi 24, ce ar fi făcut în această privință, dacă ar fi fost în locul premierului Ludovic Orban, Traian Băsescu a declarat:

„Cred că aș fi fost corect cu românii. Le-aș fi spus că este o exagerare și că trebuie ajustate creșterile, pentru că nu avem de unde le da. Aș fi fost corect pentru că exagerările astea se plătesc. Se plătesc în inflație. De fapt, nu te bucuri de ele. O creștere de  40% a pensiilor, nu știu dacă ne imaginăm ce înseamnă, puțini oameni își dau seama care va fi impactul”, a spus europarlamentarul PMP, Traian Băsescu, la Digi 24.

Băsescu a spus că, în anul 2020, „vom avea un deficit de 25 de miliarde, în 2021 – 51 de miliarde și în 2023 – 82 de miliarde, dar care nu sunt aceleași miliarde, ele trebuie cumulate”.

„Asta înseamnă 136 de miliarde de euro. Bani pe care trebuie să-i împrumutăm, pentru că discutăm de deficit în fondul de pensii”, a declarat fostul președinte la emisiunea „În fața ta”.

În legătură cu creșterea pensiilor cu 40%, în 2020, BNR intenționează amânarea unei astfel de decizii, în timp ce premierul Ludovic Orban a precizat că legea trebuie respectată, iar bugetul va fi contruit în funcție de această majorare.

În opinia lui Traian Băsescu, lipsa de reacție a Bruxelles-ului pe acest subiect este că „nu le vine să creadă că, de la o țară care s-a angajat să aibă maxim 3% deficit, am trecut să anunțăm că vom avea 4,5%, în raport cu PIB-ul”.

„Dar șocul (celor de la Bruxelles) nu e cifra, șocul e minciuna, pentru că își dau seama că s-au măsluit rezultatele, s-au măsluit informațiile: nu au spus că au blocat returnarea TVA-ului, nu au spus că au blocat investițiile, nu au spus că au blocat plata concediilor medicale”, a spus Băsescu.

Vezi și:Veste mare-Se vor da mai mulți bani din partea statului

Vești mari- Toți buncii vor primi bani în plus – Care sunt condițiile

Marcel Vela l-a executat pe milițianul școlit de FBI! Avea salariu și o pensie de 13.000 de lei

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Olguța Vasilescu tună și fulgeră după deciziile Guvernului:’Cine credeți că mă făcea comunistă și mă ataca pe la tv că iau măsuri neconstituționale?’

Publicat

in

De

Fostul ministru al Muncii tună și fulgeră! Aceasta spune că deciziile actuale legate de pensii ar fi neconstituționale

De asemenea, fosta șefă a pensiilor a publicat și un articol mai vechi pentru a demonstra audienței sale că ceea ce spune este adevărat.

Așadar, potrivit Olguței, cei din actualul Guvern, nu „au inventat apa caldă”, ci „s-au inspirat” din măsurile pe care PSD-ul a vrut să le implementeze în perioada guvernării.

„Cand am vrut sa interzic cumularea pensiei cu salariul de la stat, cine credeti ca ma facea comunista si ma ataca pe la tv ca iau masuri neconstitutionale? Ati ghicit! Cei care cred ca inventeaza apa calda acum… De ce nu am mers pana la capat? Pentru ca Ministerul Justitiei m-a atentionat ca masura e neconstitutionala… Dar, s-o fi modificat Constitutia intre timp…”, a scris Lia Olguța Vasilescu pe Facebook.

Vezi și:Veste mare-Se vor da mai mulți bani din partea statului

Vești mari- Toți buncii vor primi bani în plus – Care sunt condițiile

Marcel Vela l-a executat pe milițianul școlit de FBI! Avea salariu și o pensie de 13.000 de lei

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend