spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

Adrian Săvoiu – De 10 ani împreună

Facebook Twitter Google+
Adrian Săvoiu – De 10 ani împreună

Duminică, 20 decembrie 2015, de la ora 17.00, la Galeria ”Arta” din Câmpulung a avut loc o retrospectivă a volumelor publicate de scriitorul Adrian Săvoiu în ultimii 10 ani, integrate colecției ”Muscel Câmpulung”, inițiată de editura Ars Docendi a Universității din București. Autorul a făcut o trecere in revista a celor 17 volume publicate ”cu evocări despre oameni și călători prin Muscel, scrisori roase de vreme și fotografii din arhive personale, mărturisiri ale peregrinilor și istorii uitate ale locului”.

Pentru majoritatea proiectelor sale, Adrian Săvoiu a avut un parteneriat permanent cu Editura Ars Docendi, unde şi-a publicat cea mai mare parte a volumelor. Între ele se înscriu ”Câmpulung Muscel. Scrinul cu amintiri” (2005, ed. a II-a 2008) şi ”Magazinul de bric-à-brac literar” (2009), axate pe subiecte de istorie literară, portretizări, evocări şi reconstituiri. Autorul a publicat, folosind arhiva proprie, corespondenţa primită de Mihai Moşandrei de la diverşi scriitori, precum şi corespondenţa trimisă acestuia de unchiul său, poetul Dimitrie Nanu, în volumul ”Dimitrie Nanu – Mihai Moşandrei. Corespondenţă” (2010).
O colecţie de documente ale timpului (note şi impresii de călătorie) este crestomaţia ”Câmpulungul în mărturiile vremii” (2008), care adună cele mai interesante pagini scrise de călătorii români şi străini care au trecut prin Câmpulung de-a lungul a peste trei secole. Pe linia aceleiaşi pasiuni pentru istoria Muscelului se înscriu volumele ”Mănăstirea Nămăeşti în mărturisiri ale peregrinilor” (2010), ”Muscelul. Mărturii în timp” (2012), precum şi albumele cu imagini-document ”Chipuri de odinioară din Muscel” (2010 – coautor), ”Monumente istorice ale României. Tipuri din judeţele Argeş şi Muscel. Anul 1893” (2011), ”Prin Câmpulung şi pe muscelele lui” (2012 – coautor).
Preocupat de cartografia medievală, Adrian Săvoiu a comentat primele hărţi în care apare oraşul Câmpulung în volumul ”Câmpulungul pe hărţi ale lui Johannes Honterus şi Sebastian Münster” (2009). Pornit în recuperarea memoriei ascendenţilor săi direcţi, a reconstituit prin documente şi mărturii orale istoria a cinci generaţii din familia sa şi, în special, a tatălui, în lucrări precum Săvoiu – cronica unei familii din Muscel şi Profesorul Benone Săvoiu – 100 de ani de la naştere.
Pentru toate volumele şi albumele menţionate s-au organizat lansări, atât la Târgurile de carte Bookfest
și Gaudeamus din București, cât și la Galeria ”Arta” din Câmpulung.

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments

Mai poti citi si....