Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Adrian Năstase critică decizia Comisiei de Cod electoral: Partide cu trei membri? Avem nevoie de partide de cartier, sătești?

Publicat

in

Membrii Comisiei de Cod electoral au eliminat, marţi, criteriul teritorial existent în acest moment în Legea partidelor politice, ulterior adoptând şi posibilitatea ca un partid să poată fi înfiinţat doar de trei membri.  

Adrian Năstase critică, într-un articol publicat pe blogul său, decizia Comisiei de Cod electoral ca un partid politic să poată fi constituit doar din 3 membri. Fostul remier consideră că România nu are nevoie de partide ”sătești și de cartier”

“Partide cu trei membri? “Răspunsul meu la întrebarea din titlu ar fi negativ. Cred că o astfel de soluție ne-ar duce înapoi la experiențele politice de la începutul anilor ’90, când existau peste 200 de partide. Pragul electoral de 5% și apoi de 3% au avut rolul de a selecta partidele reprezentative. Votul uninominal a afectat deja rolul partidelor, avem nevoie de încă un experiment? Am urmărit argumentele celor care, de pe marginea politicii, fac diverse propuneri și care, apoi, se repliază în spatele bunelor intenții. Urmăresc și pozițiile celor care, în interiorul politicii, adoptă poziții mimetice, populiste, fiind dispuși să sacrifice  interesele pe termen lung pentru a le face pe plac, momentan, celor din anumite ONG-uri.

Chiar avem nevoie de partide regionale, municipale, de cartier, sătești? Interese locale nu pot fi promovate prin asociații, fundații? În conjuncturile actuale, nu este clar că avem nevoie de partide naționale puternice, capabile să mențină unitatea statului?”, scrie Adrian Năstase.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Bogdan Argeș Vintilă: Ultima impresie contează cel mai mult

Publicat

in

De

Tehnicianul echipei FCSB, Bogdan Vintilă, a declarat duminică seară, după meciul cu FC Viitorul, scor 2-0, că formaţia sa a confirmat că trece printr-o perioadă bună şi că îşi doreşte mult o victorie şi în ultima etapă din acest an.

“Sunt mulţumit de jocul făcut de jucătorii mei. Confirmăm momentul bun prin care trecem şi ne dorim foarte mult să rămânem la fel de echilibraţi şi să câştigăm şi meciul cu Craiova. Ultima impresie contează cel mai mult. A fost un joc foarte bun, sunt mulţumit de jucători. Sincer să fiu, când am preluat echipa ştiam ce pot jucătorii. Am considerat că se poate lucrez foarte bine cu ei. Erau doar debusolaţi la un moment dat. Nu trebuit să cădem în partea cealaltă, euforie, mândrie, încredere, trebuie să rămânem liniştiţi. Încerc să fiu echilibrat în primul rând eu”, a spus Vintilă la Digi Sport.

Formaţia FCSB a învins, duminică seară, în deplasare, cu scorul de 2-0, echipa FC Viitorul, într-un meci din etapa a XXI-a a Ligii I. Golurile au fost marcate de Soiledis ’21 şi Coman ’45.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Liviu Pleşoianu denunţă instalarea unei ‘dictaturi a puterii executive’: ‘PNL va intra în istorie ca partidul care a ruinat democrația românească’

Publicat

in

De

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu acuză PNL şi pe preşedintele Iohannis că atentează la democraţie prin excesul de angajări de răspundere. Potrivit lui Pleşoianu, angajarea răspunderii Guvernului este o metodă mai toxică pentru democraţie decât ordonanţele de urgenţă, pentru că reprezintă în acest moment un şantaj asupra legislativului.

„Prin excesul rudimentar de asumare a răspunderii, Iohannis și partidul pe care îl conduce vor arunca o bombă atomică direct în inima sistemului democratic! Iar PNL va intra în istorie ca partidul care a ruinat democrația românească, la exact 30 de ani de la Revoluție, prin instaurarea unei DICTATURI A PUTERII EXECUTIVE…

Nu sunt deloc un suporter al excesului de ordonanțe de urgență. Dar chiar și în cazul în care apare acest exces, Parlamentul, dacă vrea, poate oricând să intervină și să opereze modificări sau chiar să respingă respectivele ordonanțe. În schimb, în cazul unui exces de asumări ale răspunderii Guvernului, avem de a face deja cu un pumn în plexul democrației parlamentare. Pentru că, dincolo de sesizarea Curții Constituționale, singura armă a opoziției este depunerea unei moțiuni de cenzură.

Lăsând deoparte problema constituționalității, pe care o tranșează CCR, avem două situații. Situația unei ordonanțe de urgență, când Parlamentul – forul reprezentativ suprem în democrație – i se poate împotrivi Guvernului prin respingerea sau modificarea respectivei ordonanțe. Și situația asumării răspunderii, când Parlamentul nu i se poate împotrivi Guvernului decât printr-o moțiune de cenzură. Dar moțiunea de cenzură, dacă trece, duce la căderea Guvernului, la un vot de încredere în Parlament pentru un nou Guvern și la alegeri anticipate în cazul în care două guverne pică testul Parlamentului, nu obțin acel vot de încredere. Cu alte cuvinte, excesul de ordonanțe de urgență poate fi reglat relativ ușor de către Parlament (puterea legislativă), dar excesul de asumare a răspunderii nu poate fi interpretat decât ca un ȘANTAJ al puterii executive (Guvernul) la adresa puterii legislative (Parlamentul): dacă nu acceptați ce vrem noi, ne demiteți, dar apoi venim tot noi și, dacă nu ne acordați iar încrederea, de două ori la rând, sunteți dizolvați voi.

Angajarea răspunderii Guvernului e o măsură EXTREMĂ de ocolire a regulilor procedurii legislative. Pe cale de consecință, a face exces de asumare a răspunderii este semnul evident al tentativei de instaurare a unei DICTATURI A PUTERII EXECUTIVE (Guvern sau, în cazul de față, Guvern+Președinte). O asemenea atitudine politică nu e doar rudimentară, ci denotă un dispreț profund pentru fundamentele democratice ale statului român!”, scrie Liviu Pleşoianu pe Facebook.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend