Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

ADEVĂRUL despre intervenţia Turciei în Siria

Publicat

in

Din iulie 2015, fortele militare ale kurzilor din nord-estul Siriei au decis sa sprijine armata Siriana în lupta ei cu rebelii islamisti. În fapt, a fost vorba de asigurarea sprijinului aerian al armatei siriene pe timpul ofensivei kurde împotriva mercenarilor islamisti, aprovizionati cu munitii peste granita, de Turcia. Imediat Turcia a reactionat în mod surprinzator, aducîndu-si aminte de existenta gruparii kurde PKK, interzisa în Turcia si a convocat o sedinta NATO, ca urmare a asa-zisei amenintari a securitatii sale. Declansînd totodata bombardamente aeriene împotriva kurzilor din nord-estul Siriei si din Irak ( singurii care au repurtat victorii concrete împotriva ISIS, în ultimul timp ).

sursa: http://static.businessinsider.com/

sursa: http://static.businessinsider.com/

SUA care a cheltuit în ultimul an 500 milioane USD pentru recrutarea, antrenarea si înarmarea rebelilor ”moderati” din Siria, a amenintat armata siriana, pe cea irakiana si pe luptatorii kurzi, adica pe cei care lupta cu adevarat împotriva ISIS, ca va riposta cu lovituri aeriene, daca ”oamenii lor” vor fi atacati.

Mai mult decît atît, cu o ipocrizie uluitoare, Ahmet Davutoglu, premierul Turciei, a cerut ONU impunerea unei no-fly zone în nordul Siriei ”pentru protejarea civililor kurzi din zona confruntarilor dintre ISIS si armata siriana”.  Adica a celor vizati de bombardamentele aeriene ale aviatiei turce.

sursa: http://2.bp.blogspot.com/

sursa: http://2.bp.blogspot.com/

În ceea ce priveste modul în care SUA si aliatii sai se fac ca lupta împotriva ISIS, lucrurile au fost lamurite într-un articol anterior. Rusia a dovedit pe deplin ca a înteles acest joc obscur al SUA, asigurînd sisteme de rachete AA pentru apararea statelor siite care lupta cu adevarat cu ISIS ( Irak, Siria, Iran ). E vorba de sisteme S-300 si Pantsir-S1 care ar pune probleme reale aviatiei americane si a satelitilor ei din NATO si din zona Golfului.

Cine lupta cu adevarat împotriva ISIS ?

Pe acest fond tensionat, menit sa mimeze lupta anti-ISIS si sa creeze conditiile propice trecerii la bombardarea masiva a trupelor armatei siriene si înlocuirea lui Bashar al-Assad la conducerea Siriei, Rusia a facut o mutare care surprinde pe toata lumea. Pe 16 august 2015 agentia de presa turca BGN a anuntat ca Rusia a livrat armatei siriene 6 avioane MiG-31 care opereaza deja pe baza aeriana Mezze de la periferia de sud-vest a Damascului.

Russia sends six fighter jets to Syrian administration

În fapt este vorba de un contract din 2007, în valoare de peste un milliard USD privitor la 8 avioane MiG-31 si alte 16 MiG-29M care a fost suspendat în 2009, ca urmare a presiunilor exercitate de Israel.

MiG-31 BM este un avion de interceptare cu doua locuri, nu unul multirol, capabil sa execute lupta aeriana apropiata manevriera. El poate patrula la mare altitudine ( 20.000 m ) cu viteza supersonica ( 3.000 km/h ), timp de doua ore, pe o fîsie de granita de 400 km. MiG-31 poate detecta simultan 24 de tinte aeriene sau cosmice pîna la distanta de 400 km, alegînd cele mai periculoase 10 dintre ele, catre care îsi dirijeaza rachetele cu raza lunga de actiune. Alte 8 tinte sunt urmarite automat si atacate cu rachete aer-aer cu raza medie de actiune R-27ER ( raza de actiune 130 km ). Masa maxima a rachetelor pe care le poate acrosa MiG-31 este de 9.000 kg. Asadar avioanele MiG-31 nu au fost livrate de rusi pentru a lupta cu ISIS ci împotriva radarelor zburatoare Boeing 737 (AEW&C ) si E-3 Sentry ( AWACS ) care constituie coloana vertebrala a zonei de interdictie aeriana. Fiind totodata eficiente si împotriva rachetelor de croaziera americane.

Unul sau doua avioane AWACS turcesti sau americane pot acoperi întreg spatiul aerian sirian. Prin echipamentele SIGINT de la bord, AWACS monitorizeaza si traficul radio, receptionînd raportul radio prin care conducatorul zborului aproba decolarea unui avion de lupta sirian.

Sursa: http://www.pope.afrc.af.mil/ (TINKER AIR FORCE BASE, OKLA) Airmen from the 960th Airborne Air Control Squadron monitor the skies during the E-3 Sentry 30th anniversary flight Mar. 23. The E-3 first arrived at Tinker on Mar. 23, 1977, and Airmen have been conducting the same aerial surviellance mission for the past 30 years. (Air Force photo by Staff Sgt. Stacy Fowler)

Sursa: http://www.pope.afrc.af.mil/
(TINKER AIR FORCE BASE, OKLA) Airmen from the 960th Airborne Air Control Squadron monitor the skies during the E-3 Sentry 30th anniversary flight Mar. 23. The E-3 first arrived at Tinker on Mar. 23, 1977, and Airmen have been conducting the same aerial surviellance mission for the past 30 years. (Air Force photo by Staff Sgt. Stacy Fowler)

Astfel AWACS poate descoperi tintele aeriene inamice abia decolate, de la distante de 350-450 km. AWACS dirijeaza la interceptare formatiile de avioane de vînatoare ale statelor aliate SUA, care executa zone de serviciu în aer deasupra Siriei. Tot avioanele AWACS sunt capabile sa descopere coloane de blindate în mars pe teritoriul sirian, dirijînd asupra lor, formatii de avioane înarmate cu rachetele si bombele necesare atacului la sol. Doborîrea unuia sau mai multor avioane AWACS, modifica semnificativ capacitatea de functionare a ”no flight zone”.

sursa: https://upload.wikimedia.org

sursa: https://upload.wikimedia.org

MiG-31 este propulsat de doua motoare Solovyev D-30F6 , fiecare cu tractiunea de 15.500 kgf, care-i permit urcarea cu o viteza ascensionala de 208 m/s. Timpul scurs de la desprinderea de pista pîna la atingerea plafonului de 10.000 m este de doua-trei minute. Practic, daca MiG-31 nu emite în spectrul electromagnetic, el are toate sansele sa intre în regim supersonic, sa receptioneze de la sol prin linia de date, coordonatele AWACS si sa ocupe pozitia optima pentru doborîrea acestuia. MiG-31 este înarmat cu rachete BVR ( beyond-visual range ) R-33, R-37 si Novator  KS-172S-1, cu raza de actiune de 300-400 km, special create pentru doborîrea AWACS.

Sursa: http://www.ausairpower.net/

Sursa: http://www.ausairpower.net/

Profilul de zbor al acestor rachete a fost astfel conceput încît sa urce mai întîi la altitudinea de croaziera de 30.000 m, unde accelereaza la viteza Mach 4. Acest profil împiedica interceptarea lor pe parcursul spre tinta si permite un raport de consum carburant/km redus la jumatate fata de zborul la 8-14.000 m. Atacul avionului AWACS se face de sus, unde exista un con mort al antenei radar.

Articol preluat cu permisiune autorului

Source Article from http://www.stiripesurse.ro/adevarul-despre-interventia-turciei-in-siria_964832.html

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Tapiseriile create de Rafael, contemporan şi rival al lui Michelangelo, au revenit, după aproximativ cinci secole, în Capela Sixtină

Publicat

in

De

Toate tapiseriile create de Rafael, contemporan şi rival al lui Michelangelo, au revenit, după aproximativ cinci secole, în Capela Sixtină, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Pentru prima dată în sute de ani, cele 12 tapiserii realizate de Rafael au fost expuse pe pereţii Capelei Sixtine, ca parte a manifestaţiilor prin care sunt marcate cinci secole de la moartea artistului.

„Au fost concepute pentru acest spaţiu, aşa că am considerat că este cel mai bun mod de a omagia”, a spus Barbara Jatta, director al Muzeului Vaticanului.

Tapiseriile, care au fost ţesute la Bruxelles în studioul lui Pieter van Aelst după schiţele lui Rafael, descriu scene din Faptele Apostolilor.

În următoarea săptămână, ele vor rămâne în Capela Sixtină, unde s-au aflat după ce Michelangelo a încheiat lucrările la tavan, în 1512, şi până în anul în care a început să picteze peretele Judecăţii de Apoi, în 1536.

Toate 12, realizate din mătase, lână şi fire din aur şi argint, au fost restaurate cu migală de experţii de la Muzeul Vaticanului în ultimii zece ani.

Citește și: Marcel Vela a izbucnit, în timpul audierilor: Este un ordin! N-a fost nicio eroare, oameni buni!

„Acest loc are importanţă universală, nu doar pentru artele vizuale, ci şi pentru credinţa noastră”, a mai spus Jatta despre Capela Sixtină. „Vrem să împărtăşim această frumuseţe cu oamenii, chiar şi pentru numai o săptămână”.

Şapte dintre tapiserii, comandate de Papa Leon al X-lea, au fost montate în capelă pe 26 decembrie 1519. După patru luni, Rafael, a murit la vârsta de 37 de ani. Celelalte tapiserii au fost finalizate postum.

„Ultima înregistrare cu toate expuse aici datează la finalul anilor 1500”, a spus Alessandra Rodolfo, curatoarea expoziţiei.

Expoziţiile în care au mai fost văzute zece dintre tapiserii, cu dimensiuni de 6×5 metri, au fost deschise câteva ore sau o zi. Două dintre cele 12 sunt înguste şi agăţate vertical, pentru a le încadra pe celelalte zece.

În mod normal, ele stau la Muzeul Vaticanului, în spatele unui geam, la o temperatură controlată.

Restaurarea lor a fost făcută pentru a fi protejate, dar şi pentru că unele vor fi împrumutate – una va ajunge la Scuderie del Quirinale din Roma, iar alta, la National Gallery din Londra, la finalul acestui an.

„Este exact ceea ce ne-a cerut Papa Francisc – să împărtăşim şi să fim un muzeu deschis tuturor”, a completat Jatta.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Preşedintele PSD Ialomiţa spune că nominalizarea candidatului la Primăria Slobozia se va face după o competiţie între proiecte

Publicat

in

De

Preşedintele PSD Ialomiţa, senatorul Marian Pavel, a anunţat, luni, că lista cu candidaţii pentru primăriile din judeţ este finalizată în proporţie de 80 la sută, iar în ceea ce priveşte funcţia de primar al oraşului Slobozia, candidatul va fi nominalizat în urma unei competiţii între proiecte, potrivit news.ro.

Liderul social-democrat din Ialomiţa a declarat, luni, că, pentru prima dată în istoria partidului, candidatul pentru Primăria municipiului va fi desemnat în urma unei competiţii între proiecte care aparţin candidaţilor angrenaţi în cursa internă. Trei social-democraţi au rămas în cursă, în urma unui prim sondaj, iar pentru Consiliul Judeţean sunt patru candidaţi rămaşi în cursă pentru alegerile din vară.

Citește și: Marcel Vela a izbucnit, în timpul audierilor: Este un ordin! N-a fost nicio eroare, oameni buni!

„Am rămas cu Primăria Slobozia unde am terminat un sondaj şi în perioada următoare ca şi decizie la nivel politic am zis că vreau să vedem fiecare candidat ce proiect de dezvoltare are. Pe bugetul municipiului trebuie să facă o analiză şi o proiecţie de dezvoltare a oraşului, pentru că dincolo de capacitatea fiecăruia, de carisma pe care o are în spaţiul public, mă interesează proiectele cu care vin pentru dezvoltarea municipiului. Am greşit de trei ori în ceea ce priveşte desemnarea candidaţilor pentru primăria Slobozia şi nu mai vrem să se întâmple asta. La fel e şi la Consiliul Judeţean, facem analize, sunt 4 doritori din ce ştiu eu”, a declarat liderul PSD Ialomiţa, senatorul Marian Pavel.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend