Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Acordurile de soluționare amiabilă a litigiilor între titularii de brevete farmaceutice și producătorii de medicamente generice: când sunt acestea anticoncurențiale, conform unei hotărări recente a CJUE

Publicat

in

​​Pe 30 ianuarie 2020, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a pronunțat o hotărâre în cadrul unei cereri de decizie preliminară formulată de Competition Appeal Tribunal din Marea Britanie, care urmărea examinarea legalității unei decizii de sancționare adoptate împotriva mai multor producători de medicamente generice și a grupului farmaceutic GlaxoSmithKline în legătură cu acorduri de soluționare amiabilă a litigiilor în materie de brevete.

Istoricul acordurilor încheiate de producătorii de medicamente

GlaxoSmithKline (GSK) a deținut până la finalul anilor ‘90, respectiv începutul anilor 2000, un brevet privind ingredientul farmaceutic activ al medicamentului antidepresiv paroxetină și anumite brevete secundare privind procedee de fabricare a acestui ingredient.

Când durata brevetului principal al ingredientului farmaceutic a expirat, mai mulți producători de medicamente generice și-au manifestat intenția de a introduce paroxetină generică pe piața britanică. GSK a inițiat acțiuni împotriva acestor producători de medicamente generice. În acelați timp, producătorii de medicamente generice au contestat la rândul lor validitatea unuia dintre brevetele secundare ale GSK.

Ulterior, GSK și producătorii de medicamente generice au încheiat acorduri de soluționare amiabilă a acestor litigii, în cadrul cărora producătorii de medicamente generice acceptau să renunțe, pentru o anumită perioadă, la intrarea pe piață cu propriile medicamente generice în schimbul unor plăți din partea GSK.

Autoritatea de concurență din Marea Britanie a considerat aceste acorduri drept anticoncurențiale, calificând în același timp comportamentul GSK drept abuz de poziție dominantă.

Poziția Curții de Justiție a Uniunii Europene în privința acordurilor

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că un acord precum cele descrise mai sus, prin care un producător de medicamente generice își asumă ca pe durata înțelegerii să nu intre pe piața medicamentelor care conțin o anumită substanță activă și să nu conteste validitatea brevetului unui concurent, în schimbul unor plăți din partea acestuia, reprezintă o restricție gravă de concurență dacă:

– rezultă cu claritate din situația de fapt că venitul net obținut din plățile efectuate în favoarea producătorului de medicamente generice nu poate avea altă explicație decât interesul comercial al părților de a nu se concura;

– acordul de soluționare amiabilă nu generează efecte pro-concurențiale dovedite, capabile să dea naștere la o îndoială rezonabilă privind nocivitatea acestuia asupra concurenței.

În același timp, Curtea a stabilit că pentru a califica un acord de soluționare amiabilă ca având efecte anticoncurențiale, nu este necesar să se demonstreze că în lipsa acestuia:

– producătorul de medicamente generice ar fi avut câștig de cauză în cadrul litigiului cu privire la brevetul în discuție, sau că

– părțile ar fi încheiat un acord de soluționare amiabilă mai puțin restrictiv.

Clarificări privind interacțiunea dintre acordurile anticoncurențiale și abuzul de poziție dominantă

Conform Curții de Justiție a Uniunii Europene, strategia de ansamblu a unui producător de medicamente dominant de a încheia acorduri de soluționare amiabilă ce au efectul de a menține temporar în afara pieței potențiali concurenți se califică și ca abuz de poziție dominantă în măsura în care atingerea adusă pieței prin acestă strategie depășește efectele anticoncurențiale individuale ale fiecăruia dintre acordurile încheiate.

Articol semnat de Carmen Peli si Oana Ambrozie

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Xi Jinping vizitează Ungaria în luna mai. China e o forță mai puternică decât UE, explică biroul lui Viktor Orban

Publicat

in

De

Liderul chinez va vizita Budapesta în perioada 8-10 mai, a confirmat joi Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului maghiar, citat de Reuters și publicația maghiară Telex.

Viktor Orban și Xi Jinping la BeijingFoto: Li Tao / Avalon / Profimedia

Xi Jinping va sosi în Ungaria în cadrul unui turneu european care mai include Franța și Serbia.

Oficialul cabinetului lui Viktor Orban a declarat că este în interesul economiei maghiare să mențină relații bune cu cât mai mulți parteneri, iar China este una dintre marile puteri și reprezintă o forță semnificativă, chiar mai puternică decât Uniunea Europeană.

În privința vizitei, oficialii au declarat că pregătirile sunt încă în desfășurare și că ministrul de Externe Peter Szijjártó se întâlnește deja cu colegii săi chinezi.

Premierul Viktor Orban a menținut o relație bună cu China, în ciuda tensiunilor crescânde dintre UE și Beijing, și s-a întâlnit în câteva rânduri cu Xi Jinping.

În februarie, China s-a oferit să sprijine Ungaria inclusiv în probleme de securitate publică, o chestiune care trece dincolo de relațiile comerciale și de investiții, o mișcare neobișnuită, potrivit Reuters.

Anunțul a fost făcut în timpul unei întâlniri rare a unui oficial de rang înalt de la Beijing cu premierul Viktor Orban.

Aflat la Budapesta, ministrul securității publice, Wang Xiaohong, a spus că China speră să aprofundeze legăturile în domeniul aplicării legii și al securității cu Ungaria, în contextul în care cele două țări marchează 75 de ani de relații diplomatice.

La Budapesta, Wang s-a întâlnit cu ministrul de interne Sandor Pinter și a semnat documente privind cooperarea în domeniul aplicării legii și al securității, a precizat Xinhua.

Acest acord în materie de securitate cu Ungaria a reprezentat o victorie diplomatică a Chinei în UE, în condițiile în care blocul își cântărește în prezent tot mai atent legăturile cu a doua cea mai mare economie a lumii din cauza divergențelor privind drepturile omului, dezechilibrele comerciale și invazia Rusiei în Ucraina.

Legăturile tot mai strânse ale Budapestei cu Beijingul au fisurat deja frontul colectiv al UE, observă analiștii.

În mai multe rânduri, Ungaria s-a opus pozițiilor UE critice la adresa Chinei în chestiuni precum drepturile omului și a salutat investițiile chineze, în ciuda apelului UE ca membrii să alinieze relațiile cu China la cele ale blocului.

În Ungaria se află cea mai mare bază logistică și de producție a Huawei Technologies din afara Chinei, în ciuda avertismentelor Comisiei Europene potrivit cărora gigantul din domeniul telecomunicațiilor reprezintă un risc pentru securitatea UE.

Din 2016, Huawei a încheiat un parteneriat cu firma de inteligență artificială Yitu Technology din Shanghai pentru a lucra la soluții pentru orașele inteligente, în vederea îmbunătățirii siguranței publice și a activităților polițienești prin utilizarea inteligenței artificiale și a supravegherii.

Iar Ungaria va găzdui în curând prima fabrică europeană a producătorului auto chinez BYD.

Citeste mai mult

NATIONAL

FOTO – Accident deosebit de grav pe Centura Capitalei: cel puțin un mort / Elicopterul SMURD a venit în zonă

Publicat

in

De

Un accident rutier deosebit de grav a avut loc în urmă cu puțin timp pe Centura Capitalei. Autoritățile au intervenit inclusiv cu elicopterul SMURD.

Două persoane sunt resuscitate în aceste momente de medici. Din primele date reiese că o persoană a murit.

Traficul rutier în zonă este blocat în zonă.

Nu se știe exact cum a avut loc accidentul, însă ancheta Poliției o să stabilească la final cine este vinovat de coliziune.

Ce spune Centru Infotrafic

Centrul INFOTRAFIC anunță că un autoturism, care a încălcat marcajul dublu continuu, a fost lovit de o autoutilitară venind din sens opus.

În urma coliziunii, două persoane aflate în autoturism au fost grav rănite, necesitând manevre de resuscitare la fața locului. Autoritățile sunt prezente și coordonează traficul, care se desfășoară alternativ pe celălalt sens pentru a permite accesul echipajelor de intervenție.

content-image

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend