Conecteaza-te cu noi

Comunicate de Presa

Abuzul emotional asupra copiilor, inca folosit ca un instrument “educational” in scolile romanesti. Ce spune psihologul despre acest fenomen?

Publicat

in

Abuzul emotional asupra copiilor are o pondere mai mare in mediul educational decat in alte medii si reprezinta un comportament intentionat ce se manifesta prin orice conduita care intimideaza, injoseste, pedepseste, umileste, devalorizeaza, supune sau controleaza, este de parere psihologul Iuliana Fulas.

Totodata, in majoritatea scolilor romanesti, spune specialistul, abuzul emotional este inca folosit ca instrument “educational”, iar acesta poate distruge gandirea creativa, poate genera stari anxioase si poate conduce la traumatizarea emotionala a copiilor. “Am intalnit multi copii abuzati emotional in scoli, de profesori, sau de colegii de clasa, iar majoritatea, din cauza fricii, refuza sa impartaseasca experientele traumatizante cu psihologii. Prind curaj sa povesteasca doar cand le aducem la cunostinta ca sunt sub protectia confidentialitatii. De cele mai multe ori, parintii refuza sa accepte astfel de probleme, le ignora sau chiar afirma: “daca profesorul l-a pedepsit, sigur a facut el ceva”, afirma psihologul Iuliana Fulas.

Intreg acest context il poate determina pe copil sa nu mai gaseasca o motivatie reala de a mai merge la scoala, sa-si piarda increderea in profesorii sau chiar respectul fata de acestia. Mai mult, repulsia pe care si-a creat-o elevul, spune specialistul, se poate rasfrange si asupra increderii in institutia scolara, in ansamblul ei. “Sunt putini copii care povestesc despre umilinta prin care trec la scoala, despre batjocura, hartuirea si traumele emotionale la care sunt supusi. Am intalnit copii care s-au gandit chiar sa-si ia viata pentru a scapa de umilinta colegilor si a profesorilor. Multi profesori provoaca o clasa intreaga impotriva unui singur copil, traumatizandu-l, poate, chiar pe viata. Sunt multi dascali care ii ameninta cu sintagme de genul “te las corigent”. ii umilesc si le distrug stima de sine cu apelative de genul “esti un prost, un handicapat”, “nu esti bun de nimic”, “mi-ar fi rusine sa am un copil ca tine”. Uneori, umilirea se face in fata clasei. Sa jignesti un copil, sa-l umilesti, sa-l ameninti, il programezi la esec permanent. Unii copii devin agresivi, altii se inchid in ei, in ambele cazuri vor fi marcati pe viata de o copilarie nefericita. Copiii de astazi sunt foarte inteligenti, dar profesorii (unii dintre ei) le vorbesc ca si cum ar fi redusi mintal. Nu trebuie sa subestimam inteligenta si capacitatea lor de intelegere. Copiii au nevoie de incurajari, au nevoie sa fie stimulati pozitiv, au nevoie sa se descopere pe ei”, declara psihologul Iuliana Fulas.

Ce invata copii din abuzurile emotionale?

Primul lucru pe care il experimenteaza un copil dupa ce a fost abuzat emotional, spune psihologul, este depresia, iar de aici incolo se deschide o adevarata cutie a Pandorei. “Dupa ce este abuzat emotional, copilul invata ca, orice ar face, nu merita efortul, se manifesta agresiv dezvolta atitudini masochiste. invata sa nu mai aiba incredere in el, sa nu gandeasca. invata lipsa de respect fata de el si fata de profesori. Cand este umilit in fata clasei cauta sa se apere, invata sa-l dispretuiasca pe profesor, iar cand ajunge la liceu devine agresiv chiar si cu profesorii. Elevii de liceu sunt produsul actiunilor profesorilor din clasele primare, profesori care le-au modelat si intarit comportamentul negativ”, declara psihologul Iuliana Fulas.

Care sunt efectele abuzurilor emotionale si care sunt consecintele pe termen lung?

Dintre efectele negative care se regasesc, psihologul enumera: stima de sine redusa, timiditatea, neincrederea, sentimente de vinovatie, anxietatea, depresia, tendinte autoagresive. “Toate aceste trairi emotionale ii dezvolta copilului un comportament ce duce la esec permanent, confirmandu-i de fiecare data sentimentul de nonvaloare. Rezultatele la BAC din fiecare an si atitudinea lor confirma toate aceste trairi ale elevilor de astazi, ca nu merita efortul, iar acest tip de atitudine va intra in setul lor de valori”, conchide psihologul Iuliana Fulas.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUAL

Gelu Tofan, PNL Argeş: „Bulibăşeală marca PSD! Agenţii economici mijlocii nu ştiu cine le va administra obligaţiile fiscale!”  C.P.

Publicat

in

De

Prin adoptarea legii nr. 30/2018 pentru completarea Codului de Procedură Fiscală, Parlamentul a stabilit ca administrarea obligaţiilor fiscale datorate de contribuabilii mijlocii să fie executată de către organul fiscal judeţean.
Măsura era una necesară şi dorită de către agenţii economici şi ar fi trebuit să fie aplicată de la 1 aprilie 2018. Însă lucrurile nu au stat deloc în felul acesta, pentru că Guvernul a prorogat acest termen de două ori, iar acum nu se ştie când şi dacă va fi adoptată această măsură.

Preşedintele Comisiei Economice a PNL Argeş, Gelu Tofan a declarat:
„Dezamăgire mare în rândul agenţilor economici mijlocii, pentru că Guvernul a prorogat acest termen deja de două ori! Iar consecinţa este aceea că agenţii economici trebuie să meargă sute de km până la sediile regionale ale organelor fiscale, în situaţia în care ar fi trebuit, de jumătate de an încoace, să-şi administraze la nivel judeţean obligaţiile fiscale datorate statului!”

În plus, deputatul PNL Dan Bica a formulat o întrebare pe această temă Ministrului Finanţelor Publice, dl. Orlando Teodorovici.

Iată ce spune Dan Bica:

„Dat fiind că administratorii agenţilor economici care se încadrează în această categorie sunt puşi în situaţia inadmisibilă de a nu afla, până la sfârşitul anului, cărui organ fiscal competent se vor adresa în viitor, vă soliticit să răspundeţi la următoarele întrebări: 1. Care sunt motivele pentru care ANAF nu s-a putut organiza pentru imlementarea Legii 30/2018? şi 2. Ce măsuri a întreprins Ministerul pe care-l conduceţi, de la data promulgării legii respective până în prezent, pentru ca aplicarea dispoziţiilor acesteia să nu se lovească de piedici administrative, cum ar fi deficitul de personal, lipsa echipamentelor informatice sau a spaţiilor necesare pentru organele fiscale judeţene?”

Sigur că Ministrul Finanţelor Publice, Orlando Teodorovici nu a răspuns acestor întrebări.
Până când se vor lămuri lucrurile, agenţii economici vor trebui să meargă la sediile regionale ale organelor fiscale, iar ANAF este pus în situaţia de a nu şti cum trebuie să se organizeze. Pe scurt, o bulibăşeală marca PSD!

 

Departamentul de Comunicare al PNL Argeş

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

C.P. Pensiile speciale sunt furt! PMP solicită eliminarea acestora

Publicat

in

De

Pensiile speciale sunt FURT din banii publici. PMP a votat împotriva pensiilor speciale pentru politicieni și a depus un proiect de lege pentru eliminarea tuturor pensiilor speciale, cu excepția celor pentru veteranii de război și pentru deținuții politici.

PMP solicită eliminarea pensiilor speciale

De ce?

Pensiile speciale reprezintă o nedreptate pentru câteva milioane de români, care au muncit cinstit o viață întreagă, dar care trăiesc la bătrânețe la limita decenței. Toți cetățenii României, fără nicio excepție, trebuie să primească pensii în funcție de contribuția adusă în societate și economie.

PMP vrea să elimine toate pensiile speciale pe care politicienii le-au prevăzut în interes propriu! Militarii care au luptat în teatrele de operațiuni, veteranii de război și deținuții politici sunt singurii îndreptățiți să beneficieze de pensii speciale. NU dorim ca parlamentarii sau primarii să obțină pensii speciale!

PMP a acționat! Am contestat la Curtea Constituțională legea care oferă pensii speciale aleșilor din administrația locală și care instituie limba maghiară drept o limbă oficială a statului român.

Toți cetățenii trebuie să fie egali în fața legii, inclusiv atunci când vine vorba de pensii de stat.

Departament Comunicare PMP Argeş

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

SUNTEM SI AICI

COMENTARII FACEBOOK

În Trend