Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Absolvenții de liceu se înghesuie la ‘Asistenţă Medicală’ decât la facultăţile de Medicină şi Farmacie de la UMF Iaşi

Publicat

in

Absolvenţii de liceu preferă să devină asistenţi medicali, concurenţa la facultatea de profil din cadrul UMF „Gr.T. Popa” din Iaşi fiind aproape dublă faţă de cea de la Medicină şi de şase ori mai mare faţă de cea de la Farmacie, anunță AGERPRES.

Potrivit statisticilor UMF Iaşi, pentru cele 300 de locuri la buget de la Facultatea de Medicină la sfârşitul perioadei de înscrieri la admitere sunt înregistraţi 1.114 candidaţi, ceea ce înseamnă că sunt 3,71 pe un loc. La Facultatea de Asistenţă Medicală Generală pentru cele 55 de locuri la buget s-au înscris 376 de absolvenţi de liceu, adică sunt 6,84 de candidaţi pe loc.

Citește și: Traian Băsescu face dezvăluri! Ce a vrut Klaus Iohannis să facă

Concurenţă mare este şi la Colegiul de Nutriţie şi Dietetică, unde pe cele 10 locuri la buget vor concura 54 de candidaţi. Pentru cele 89 de locuri la buget de la Facultatea de Medicină Dentară s-au înscris 324 candidaţi, adică 3,64 pe un loc. La Colegiul de Tehnică Dentară concurenţa este de 2,79 candidaţi pe loc.

Cea mai mică concurenţă este înregistrată la Facultatea de Farmacie, de 0,94 candidaţi pe loc. La Facultatea de Bioinginerie Medicală sunt 2,03 candidaţi pe loc, iar la Colegiul de Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare concurenţa va fi de 1,72 candidaţi pe loc.

Citește și: Atac dur la adresa lui Rareș Bogdan și Moise Guran: Incitatori populiști

La UMF „Gr.T. Popa” din Iaşi admiterea va fi organizată pe 24 iulie. Aceasta va consta într-un examen în cadrul căruia candidaţii vor trebui să completeze teste grilă. Concursul de admitere va avea o durată de trei ore, în intervalul 10,00 – 13,00.

În perioada admiterii, Universitatea de Medicină şi Farmacie pune la dispoziţie 60 de locuri de cazare în căminele E5 şi 1 Mai B, preţul unui loc de cazare fiind de 50 lei pe zi.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Curtea Constituțională ar putea DETONA Senatul

Publicat

in

De

Curtea Constituţională a României s-ar putea pronunţa, joi, pe sesizarea referitoare la alegerea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului.

Citește și: SURSE – Planul ‘B’ în PNL dacă pică alegerea primarilor în două tururi

Pronunţarea a fost amânată miercuri de CCR. 

Sesizarea de neconstituţionalitate a dispoziţiilor hotărârii pentru alegerea preşedintelui Senatului, formulată de 33 de senatori, a fost luată prima dată în discuţie în şedinţa din data de 16 octombrie. 

Pe 10 septembrie, Teodor Meleşcanu, de la ALDE, a fost ales, în plen, preşedintele Senatului cu 73 voturi „pentru”, Alina Gorghiu, de la PNL, obţinând 59 de voturi. 

În data de 11 septembrie, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, anunţa că mai mulţi parlamentari din Opoziţie au semnat o sesizare către CCR privind modul în care Meleşcanu a fost ales la conducerea Senatului, având şi susţinerea social-democraţilor la acel moment.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Klaus Iohannis încearcă să obțină potul cel mare: negocieri pe bani grei, la Bruxelles

Publicat

in

De

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, pe agendă aflându-se subiecte referitoare la viitorul buget multianual al UE pentru perioada 2021 – 2027, combaterea schimbărilor climatice, precum şi relaţiile externe ale Uniunii.

Citește și: SURSE – Planul ‘B’ în PNL dacă pică alegerea primarilor în două tururi

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului va participa şi la Summitul Euro în format extins, precum şi la reuniunea Consiliului European – articolul 50, care va avea loc în contextul rezultatelor alegerilor anticipate din Marea Britanie, informează Agerpres

În ceea ce priveşte bugetul multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021 – 2027, preşedintele Iohannis va pleda pentru „un buget ambiţios care să asigure realizarea cu succes a obiectivelor Uniunii pentru deceniul viitor”. 

„Preşedintele Klaus Iohannis va susţine menţinerea unor alocări semnificative pentru Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună, două politici comunitare esenţiale datorită contribuţiei lor semnificative la sporirea investiţiilor europene şi continuarea procesului de convergenţă la nivel european. Referitor la combaterea schimbărilor climatice, preşedintele României va pleda pentru continuarea eforturilor la nivelul Uniunii pentru definirea măsurilor menite a sprijini tranziţia către o neutralitate climatică, în vederea adoptării Strategiei pe termen lung a Uniunii Europene privind schimbările climatice, în conformitate cu prevederile Acordului de la Paris”, precizează Preşedinţia. 

Iohannis va susţine că este esenţială o înţelegere comună asupra principiilor şi condiţiilor care să permită statelor membre să contribuie în mod echitabil la obiectivul UE privind o economie circulară şi neutră din punct de vedere al impactului asupra climei. 

„Cu privire la procesul de retragere a Marii Britanii din UE, preşedintele României va sublinia importanţa încheierii unui parteneriat viitor ambiţios între Uniunea Europeană şi Regatul Unit, care să reflecte valorile şi interesele comune. Preşedintele Klaus Iohannis va pleda, totodată, pentru menţinerea unităţii la nivelul UE27, pentru a avea o voce unitară şi coerentă în cadrul negocierilor privind relaţiile viitoare. În condiţiile în care Acordul de retragere reprezintă un pas necesar pentru consolidarea încrederii între cele două părţi şi o garanţie pentru asigurarea unor relaţii cât mai strânse între Uniune şi Marea Britanie după Brexit, preşedintele României va evidenţia importanţa nu doar a ratificării Acordului de retragere de către ambele părţi, ci şi a implementării depline a acestuia”, arată Administraţia Prezidenţială.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend