spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

A început înscrierea în clasa pregătitoare 2019: DE AZI părinții pot depune cererile de înscriere VEZI PROCEDURA COMPLETĂ

Facebook Twitter Google+
A început înscrierea în clasa pregătitoare 2019: DE AZI părinții pot depune cererile de înscriere VEZI PROCEDURA COMPLETĂ

Şi în acest an, înscrierea în clasa pregătitoare se face în două etape, prima dintre acestea începând lunea viitoare, potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) și publicat de puțină vreme în Monitorul Oficial.

Înscrierile copiilor în clasa pregătitoare se realizează, conform Ordinului MEN nr. 3.181/2019 privind aprobarea calendarului și a metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2019-2020, în două etape. Documentul ce stabilește modul în care se vor putea înscrie copiii în învățământul primar a fost publicat recent în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare la data publicării.

Astfel, după cum stabilește Ordinul MEN nr. 3.181/2019, părinții își vor putea înscrie copiii la școală începând cu data de 4 martie și până în 22 martie 2019, la ora 18:00. Anterior perioadei în care se pot face înscrierile în clasa pregătitoare, școlile vor organiza diverse acțiuni.

Este vorba, mai exact, despre organizarea, în perioada 26 februarie – 9 martie 2019, a unei “Zile a porților deschise”, zi în care părinții vor putea vizita școala la care întenționează să-și înscrie copilul și vor putea discuta cu dascălii din acea școală. Anterior, în data de 25 februarie 2019, școlile și inspectoratul școlar vor afișa la sediul lor, dar și pe website-urile proprii, programul de completare a cererilor-tip de înscriere în clasa pregătitoare.

Ulterior, în data de 29 martie 2019, după ce toate cererile de înscriere au fost procesate, se va afișa (la școli, dar și pe website-ului inspectoratului școlar) situația copiilor înmatriculați, numărul de locuri rămase libere și lista cu copiii neînscrișidupă prima etapă de înscrieri.

Cum se va face înscrierea și care sunt actele necesare

Completarea cererii-tip de înscriere a copilului în clasa pregătitoare poate fi făcută, ca și în anii anteriori, online sau la secretariatul școlii la care părinții doresc să-i înscrie pe cei mici. La depunerea cererii, părinții vor depune și o copie a actului de identitate propriu, precum şi o copie a certificatului de naştere al copilului.

Suplimentar, în cazul în care este necesară evaluarea dezvoltării psihosomatice, părinţii trebuie să depună şi o copie a rezultatului pozitiv al acesteia, iar în cazurile în care înscrierea se cere la o altă unitate decât şcoala de circumscripţie, părinţii vor depune și documentele care dovedesc îndeplinirea criteriilor de departajare, ce vor fi sunt afișate de către fiecare școală în parte.

Atenţie! Înscrierea copilului se poate face doar la o singură unitate de învăţământ.

După cum stabilește metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar, prioritatea la repartizare este următoarea:

  • într-o primă fază, sunt admiși la școala de circumscripție copiii ai căror părinți au solicitat asta prin cererea de înscriere;
  • apoi, sunt procesate cererile părinților care au solicitat înscrierea la o altă școală decât cea de circumscripție, pe locurile rămase libere;
  • în final, sunt admiși la școala de circumscripție copiii ai căror părinți au solicitat înscrierea la o altă școală, dar nu au fost înmatriculați, din lipsă de locuri.

Notă: Şcoala de circumscripţie este unitatea de învăţământ căreia îi sunt arondate locuinţele din proximitatea sa. Totalitatea străzilor arondate unităţii formează circumscripţia acesteia.

Conform metodologiei, toţi copiii pentru care se cere înscrierea în clasa pregătitoare la şcoala de circumscripţie sunt înmatriculaţi în unitatea respectivă. Totuşi, în funcţie de locurile libere, există şi posibilitatea înscrierii în alte şcoli decât cea de circumscripţie.

Ce copii pot fi înscriși la școală în martie

Ca și în anii anteriori, în acest an, părinții sunt obligați, dacă cei mici împlinesc vârsta de șase ani până la data de 31 august 2019 inclusiv, să-i înscrie la clasa pregătitoare. Totuși, chiar și copiii ce împlinesc șase ani în perioada cuprinsă între 1 septembrie și 31 decembrie 2019 vor putea fi înscriși de părinți în clasa pregătitoare din acest an, dar doar dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare (evaluările vor putea fi făcute în perioada 26 februarie – 20 martie 2019).

Altfel spus, dacă, în urma evaluărilor specialiștilor, copilul este considerat apt să meargă la școală, părinții îl pot înscrie. În caz contrar, copiii vor putea fi înscriși în grupa mare, la grădiniță.

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments

Mai poti citi si....