Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

A început înscrierea în clasa pregătitoare 2019: DE AZI părinții pot depune cererile de înscriere VEZI PROCEDURA COMPLETĂ

Publicat

in

Şi în acest an, înscrierea în clasa pregătitoare se face în două etape, prima dintre acestea începând lunea viitoare, potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) și publicat de puțină vreme în Monitorul Oficial.

Înscrierile copiilor în clasa pregătitoare se realizează, conform Ordinului MEN nr. 3.181/2019 privind aprobarea calendarului și a metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2019-2020, în două etape. Documentul ce stabilește modul în care se vor putea înscrie copiii în învățământul primar a fost publicat recent în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare la data publicării.

Astfel, după cum stabilește Ordinul MEN nr. 3.181/2019, părinții își vor putea înscrie copiii la școală începând cu data de 4 martie și până în 22 martie 2019, la ora 18:00. Anterior perioadei în care se pot face înscrierile în clasa pregătitoare, școlile vor organiza diverse acțiuni.

Este vorba, mai exact, despre organizarea, în perioada 26 februarie – 9 martie 2019, a unei “Zile a porților deschise”, zi în care părinții vor putea vizita școala la care întenționează să-și înscrie copilul și vor putea discuta cu dascălii din acea școală. Anterior, în data de 25 februarie 2019, școlile și inspectoratul școlar vor afișa la sediul lor, dar și pe website-urile proprii, programul de completare a cererilor-tip de înscriere în clasa pregătitoare.

Ulterior, în data de 29 martie 2019, după ce toate cererile de înscriere au fost procesate, se va afișa (la școli, dar și pe website-ului inspectoratului școlar) situația copiilor înmatriculați, numărul de locuri rămase libere și lista cu copiii neînscrișidupă prima etapă de înscrieri.

Cum se va face înscrierea și care sunt actele necesare

Completarea cererii-tip de înscriere a copilului în clasa pregătitoare poate fi făcută, ca și în anii anteriori, online sau la secretariatul școlii la care părinții doresc să-i înscrie pe cei mici. La depunerea cererii, părinții vor depune și o copie a actului de identitate propriu, precum şi o copie a certificatului de naştere al copilului.

Suplimentar, în cazul în care este necesară evaluarea dezvoltării psihosomatice, părinţii trebuie să depună şi o copie a rezultatului pozitiv al acesteia, iar în cazurile în care înscrierea se cere la o altă unitate decât şcoala de circumscripţie, părinţii vor depune și documentele care dovedesc îndeplinirea criteriilor de departajare, ce vor fi sunt afișate de către fiecare școală în parte.

Atenţie! Înscrierea copilului se poate face doar la o singură unitate de învăţământ.

După cum stabilește metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar, prioritatea la repartizare este următoarea:

  • într-o primă fază, sunt admiși la școala de circumscripție copiii ai căror părinți au solicitat asta prin cererea de înscriere;
  • apoi, sunt procesate cererile părinților care au solicitat înscrierea la o altă școală decât cea de circumscripție, pe locurile rămase libere;
  • în final, sunt admiși la școala de circumscripție copiii ai căror părinți au solicitat înscrierea la o altă școală, dar nu au fost înmatriculați, din lipsă de locuri.

Notă: Şcoala de circumscripţie este unitatea de învăţământ căreia îi sunt arondate locuinţele din proximitatea sa. Totalitatea străzilor arondate unităţii formează circumscripţia acesteia.

Conform metodologiei, toţi copiii pentru care se cere înscrierea în clasa pregătitoare la şcoala de circumscripţie sunt înmatriculaţi în unitatea respectivă. Totuşi, în funcţie de locurile libere, există şi posibilitatea înscrierii în alte şcoli decât cea de circumscripţie.

Ce copii pot fi înscriși la școală în martie

Ca și în anii anteriori, în acest an, părinții sunt obligați, dacă cei mici împlinesc vârsta de șase ani până la data de 31 august 2019 inclusiv, să-i înscrie la clasa pregătitoare. Totuși, chiar și copiii ce împlinesc șase ani în perioada cuprinsă între 1 septembrie și 31 decembrie 2019 vor putea fi înscriși de părinți în clasa pregătitoare din acest an, dar doar dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare (evaluările vor putea fi făcute în perioada 26 februarie – 20 martie 2019).

Altfel spus, dacă, în urma evaluărilor specialiștilor, copilul este considerat apt să meargă la școală, părinții îl pot înscrie. În caz contrar, copiii vor putea fi înscriși în grupa mare, la grădiniță.

ACTUAL

Spitalul Județean, dotat cu cel mai modern și performant Computer Tomograf din județul Argeș

Publicat

in

De

Spitalul Județean de Urgență Pitești va avea un nou Computer Tomograf, asta după ce, în iunie 2018, unitatea sanitară a fost dotată cu aparat de Rezonanță Magnetică (RMN). Astăzi, 15 noiembrie 2019, a fost livrat noul echipament CT, un aparat de care era mare nevoie, deoarece spitalul avea un singur Computer Tomograf, ce trebuia să facă față celor aproximativ 900 de solicitări de investigații CT pe lună. Computerul Tomograf a fost achiziționat cu sprijinul Consiliului Județean Argeș. Este vorba despre finanțare prin rambursarea unor sume în cadrul unui proiect pe fonduri europene privind achiziția de aparatură medicală în spitalele din județul Argeș.

„Sunt deosebit de încântată pentru ce s-a realizat în spital în ultimii trei ani. Sunt din anul 1998 în secția de Anestezie și Terapie Intensivă și știu cum au evoluat lucrurile. Computerul Tomograf va fi deosebit de util pentru că, fiind un singur aparat în acest spital de urgență, unde cazuistica este extrem de variată, numărul de cazuri care au nevoie de tomograf este din ce în ce mai mare și de multe ori suntem nevoiți să temporizăm această investigație. Este un lucru extraordinar de bun să avem un al doilea Computer Tomograf în spital.” – dr. Luminița Galbenu, medic șef secție ATI.

„Acest aparat este un câștig pentru noi ca specialiști, pentru pacienți și pentru spital, pentru că putem avea niște servicii în plus și de foarte mare calitate. Aparatul are foarte multe softuri, care permit diagnostice pe patologie vasculară, cardiacă, în afară de patologia standard pe care noi deja o investigăm. Prelucrarea și procesarea datelor sunt de înaltă performanță, iar pacienții, mai ales că suntem incluși în programul de tromboliză, vor putea beneficia de un diagnostic de foarte mare acuratețe”. – dr. Daniela Fianu, șef Laborator Radiologie și Imagistică Medicală.

„Este cel mai modern și performant CT din județul Argeș. Noul Computer Tomograf este foarte util și extrem de necesar pentru că celălalt aparat deservește și Unității de Primiri Urgențe și sunt sute de investigații CT pe lună. Aparatul deja existent a cedat de multe ori, îl tot reparăm, iar costurile privind mentenanța și piesele de schimb sunt foarte ridicate.” – Adriana Molfea, manager Spitalul Județean de Urgență Pitești.

„Este un alt mare pas pe care Spitalul Județean de Urgență Pitești il face privind modernizarea și dotarea cu aparatură medicală de mare necesitate pentru pacienți. Sunt foarte mulțumit pentru că, împreună cu echipa medicală a Spitalului Județean, am reușit să avem un al doilea Computer Tomograf. Acest lucru va duce la scurtarea timpului privind efectuarea investigației și stabilirea diagnosticului. Astfel, având două aparate Computer Tomograf, unul va funcționa în regim de urgență, iar celălalt va fi destinat pacienților internați și celor care vin din ambulatoriile de specialitate cu recomandarea medicului. Avem în plan achiziționarea unui al treilea Computer Tomograf la Spitalul Județean de Urgență Pitești. Așteptăm ca Unitatea de Primiri Urgențe, într-un timp foarte scurt, să fie dotată cu încă un CT pe fonduri europene. ” – Dan Manu, președintele Consiliului Județean Argeș.

În perioada următoare, sunt programate instalarea echipamentului CT în spațiul special amenajat și instruirea personalului pentru folosirea acestui aparat ultramodern. După încheierea procedurilor, noul Computer Tomograf va fi pus în funcțiune, începând cu luna ianuarie 2020.

Citeste mai mult

ACTUAL

’10 zile de guvernare liberală’- Realizările Guvernului Orban

Publicat

in

De

Vicepremierul Raluca Turcan face bilanțul primelor 10 zile de guvernare liberală. 

”10 zile de guvernare liberală:

Restructurarea Guvernului de la 26 la 16 ministere.

Organizarea primului tur al alegerilor prezidențiale ȋn condiții civilizate de vot în țară si ȋn străinătate.

Nominalizarea Comisarului European din partea României, Adina Valean, aprobată de președintele desemnat al Comisiei Europene, audiata și votată în Parlamentul României și ȋn Parlamentul European.

Desecretizarea Dosarului 10 august 2018.

Eliberarea din funcție a peste o sută de demnitari publici numiți de PSD.

Retragerea apărării lui Liviu Dragnea din partea Guvernului României la CEDO.

Adoptarea OUG pentru acordarea venitului de completare pentru minerii din Valea Jiului care au intrat ȋn programul de disponibilizare.

Deblocarea aplicațiilor de finantare din fonduri europene pentru 42 de proiecte de apă și canalizare in valoare de 4 miliarde Euro.

Aprobarea HG pentru implementarea Fondului de Solidaritate al UE în vederea acordării de despăgubiri din fonduri europene pentru județele din Nord-Est afectate de inundații în 2018.

Depunerea aplicației de finanțare din fonduri europene pentru Spitalul Regional din Cluj.”, scrie Raluca Turcan.

Vezi și:

Salariile vor fi majorate- Cine sunt angajații norocoși

Klaus Iohannis a decis- Vești uriașe pentru o categorie de angajați

La solicitarea Bugetul.ro, CNSAS a demarat procedura de reverificare a lui Mihai Șora

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

SUNTEM SI AICI

În Trend