Free blog counter
spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

4 reţete de dulceaţă din fructele specifice toamnei

Facebook Twitter Google+
4 reţete de dulceaţă din fructele specifice toamnei

Toamna se numără borcanele cu dulceaţa cea parfumată. Chef Paul Siserman explică pentru CSID cum putem prepara cele mai bune dulceţuri şi care sunt igredientele care nu trebuie să lipsească.

1. Dulceaţa de gutui

Ingrediente:

  • 1,5 l apă
  • 3 kg gutui
  • 1,5 kg zahăr
  • 2 -3 batoane  vanilie
  • 1-2 batoane scorţişoară (după gust)
  • zeama de la 3 lămâi

Mod de preparare: Gutuile se spală, se curăţă, după care se dau pe răzătoare (pe partea mare a răzătoarei) şi se pun la fiert cu toate ingredientele. Sunt lăsate pe foc până capătă o culoare arămie şi devin translucidă. Se pun la borcan, care înainte este sterilizat. Prin conţinutul bogat în acid citric şi pectină, gutuile au un rol benefic asupra sistemului circulator, având proprietăţi antihipertensive. 

2. Dulceaţă de piersici

Ingrediente:

  • 3 kg piersici
  • 2 kg zahăr
  • zeama de la 3 lămâi

Mod de preparare: Se spală fructele, se scot sâmburii, apoi se taie cubuleţe şi se aşază în straturi într-o oală (un strat piersici ,unul zahăr) şi se lasă la macerat circa 3 ore (pâna se înmoaie fructele). Când asta s-a întâmplat, se adaugă zeama de lamâie, se pun la foc mic şi se fierb 30 de minute. Se mestecă periodic.

 

Când sunt fierte, se pun în borcane sterilizate şi sunt aşezate într-o oală de inox pentru a evita spargerea borcanului. Se pune capacul şi se întoarce cu gura în jos pentru a nu face mucegai.

3. Dulceaţă de prune

Ingrediente:

  • 3 kg prune
  • 3 kg zahăr
  • 2 lămâi
  • 500 gr nuci

Mod de preparare: Prunele se spală şi scot sâmburii, după care se aşază într-o oală în straturi (1 strat prune ,1 strat zahăr). Se lasă la macerat circa 10 ore (până se înmoaie coaja). Se mestecă din când în când. Între timp, într-o tigaie, prăjim nucile, iar peste ele adăugăm 1 vârf de linguriţă de sare de murături. Când s-au macerat prunele, se pun la fiert, la foc mic, iar la final se adăugă nucile prăjite şi se dau din nou în  clocot. Se toarnă în borcanele sterilizate, care sunt aşezate într-o oală de inox, pentru a evita spargerea, apoi se aşază cu capul în jos, să nu facă mucegai. Prunele sunt cunoscute pentru proprietăţile lor de stimulare a tonusului nervos şi de combatere a stărilor de oboseală.

4. Dulceaţă de pere

Ingrediente:

  • 3 kg pere
  • 700 g zahăr
  • 2 lămâi
  • 2 baton vanilie
  • 1 baton scorţişoară

Mod de preparare: Perele se spală şi se curăţă de coajă şi seminţe. Se pun repede într-un bol cu apă rece şi se adaugă zeama de la o lămâie pentru a nu oxida. Apoi se taie cubuleţe şi se pun la fiert, la foc iute, circa 35 -40 minute, cu zahărul şi batoanele de vanilie, scorţişoara şi zeama de lamiae. Se mestecă tot timpul. La final, dulceaţa se aşază în borcanele sterizate, care se întorc cu gura în jos, asta pentru a evita mucegaiul.

Facebook Twitter Google+

Redactor colaborator

Facebook Comments

Mai poti citi si....