Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

4 probleme care stau în fața deciziilor de investire a companiilor străine (raport BNR)

Publicat

in

Firmele cu capital străin din România au o contribuție directă în economie, pozitivă și semnificativă, dar impactul indirect cumulat este aproape nul, reiese dintr-un raport al Băncii Naționale a României.

Conform sursei citate, atragerea de investiții străine directe aduce beneficii prin volumul mai mare al investițiilor, al producției și al ocupării și remunerării forței de muncă, care în final au ca rezultat creșterea economică (inclusiv structurală).

“Totodată, pentru economia românească a fost identificat un impact indirect cumulat aproape nul: efecte de antrenare pozitive în relația furnizor autohton – client multinațională și efecte negative pe orizontală, între competitori. Pentru a îmbunătăți rezultatele în planul influențelor indirecte, ar fi oportune politici de natură să maximizeze efectele care pot decurge din colaborarea furnizori locali – multinaționale. În acest sens, pot fi dezvoltate programe naționale care să promoveze parteneriatul dintre companiile străine și cele locale sau care să ofere asistență pentru producătorii autohtoni, prin intermediul cărora aceștia să dobândească abilitățile necesare pentru a putea satisface cerințele clienților străini”, menționează sursa citată.

Efectele indirecte asupra firmelor autohnote înseamnă:

  • creșterea competiției, imitarea modelului de business
  • îmbunătățirea calității capitalului uman prin pregătirea forței de muncă
  • integrarea companiilor autohtone în lanțurile de aprovizionare a companiile străine (transfer de tehnologie, cunoștințe, economii de scară) etc.

„În funcție de direcția difuziei tehnologiei/externalităților, efectele pot fi pe orizontală, atunci când firmele aparțin aceluiași sector, și/sau pe verticală, de-a lungul lanțului de producție, pentru furnizorii locali din sectoarele aflate în amonte sau pentru clienții autohtoni din sectoarele aflate în aval”, informează BNR.
Potrivit datelor Forumului Economic Mondial (FEM) și Băncii Mondiale, citate de BNR, cele 4 probleme care stau în fața deciziilor de investire sunt:

1. calitatea infrastructurii
2. eficiența pieței muncii și a pieței bunurilor
3. gradul de adecvare tehnologică a economiei

4. predictibilitatea politicii guvernamentale și cadrul legislativ și de reglementare

Investiţiile străine directe au însumat 1,491 miliarde euro, în primele 5 luni din acest an, în scădere cu 10,1%, comparativ cu perioada similară din 2018. Din această sumă participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 1,476 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 15 milioane euro.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Guvernul României cere AJUTOR de la UE pentru a salva TAROM: ‘Dacă așteptăm sa treacă încă 30 de zile de stare de urgenţă, va fi foarte târziu’

Publicat

in

De

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a făcut, miercuri, la Realitatea, radiografia companiilor aeriene naţionale pe timpul pandemiei şi care ar putea fi efectele acestui flagel asupra acestora.

Concret, ministrul a explicat procentual starea Tarom şi Blueair şi a indicat măsurile de ajutorare la care lucrează ministerul de resort pentru a mai diminua din impactul lipsrei aproape totale de operativitate a acestora.

„Datele oficiale arată că la nivel european traficul a scăzut cu 90 la sută. Pentru Romania scăderea e cu 94 la sută. În Romania sunt 15 companii aeriene cu licențe de operare. Avem 16 aeroporturi, 4 la stat şi 12 la autoritățile locale.

Avem o scădere semnificativă. Avem suspendate toate zborurile spre zonele roșii. Sunt suspendate și zborurile interne de către Tarom și Blue Air. Cautam soluții , dar pentru companiile aeriene, dacă așteptăm sa treacă încă 30 de zile de stare de urgenta va fi foarte târziu, Noi am demarat discuțiile cu CE şi până vineri vom transmite CE , după discuțiile interne, o solicitare de ajutor pentru compensare efectelor pandemiei”, a spus Lucian Bode.

Citește și: Curs BNR, 7 aprilie 2020. Creștere de ultim moment a euro! A trecut pragul de 4,83 de lei

Potrivit acestuia aproximativ 65 de milioane de euro pentru fiecare companie ar putea reprezenta ajutor oferit de Uniunea Europeană.

„Sume mult mai mari vor fi cerute pentru companiile interne. Suntem  în discuții cu furnizorii să renegociem şi să regândim toate aceste contracte de leasing de la companiile noastre, astfel ca după criză să putem să achităm obligațiile.

Încercăm amânarea acestor rate şi în paralel, dacă ne hotărâm să accesam cele 36 de milioane de euro, se pot da doar pentru acele rate. Dacă nu avem acest business plan şi dacă vedem că nu putem să dăm banii înapoi în şase luni riscăm ca aeronavele să fie sechestrate.

Încercăm să găsim soluţii, ne orientm după criză”, a explicat demnitarul

El mai spune că două nave Boeing „le-am transformat în avioane cargo, le-am scos scaunele”. „Aducem materiale pentru Unifarm, pentru orice client. Vorbim de până la 15 tone de materiale”, a mai precizat ministrul Transporturilor.

Referitor la conducerea companiei Tarom Bode a explicat că vârful instituţiei este sub lupă şi sunt analizate viitoare măsuri privind managementul.

„Tarom a fost implicată în mai multe scandaluri ce nu i-au făcut cinste în  ultimii ani. Acum nu mai contează. Acum contează că am declanşat procedua pentru administrator, urmând ca după selectarea reprezentatnţii CA să selectăm şi managerul.

Nu exclud varianta somajului tehnic pentru unii dintre angajaţii Tarom. Avem o companie foarte mare, cu 1.600 de angajaţi. Când ai 600-800 de piloţ şi însoţitori, trebuie găsită o soluţie.

Nu zbori. Trebuie o soluţie. Eu cred că o restructurare din temelii a tuturor companiilor în această perioadă de criză se impune. Aşa cum arată lucrurile astăzi, nu cred că poate fi evitată o astfel de măsură”, a conchis demnitarul.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Vești de ULTIMĂ ORĂ despre starea premierului britanic: Anunțul făcut de la Londra

Publicat

in

De

Premierul britanic Boris Johnson rămâne la terapie intensivă, starea lui se ameliorează şi se poate ridica în pat, a declarat miercuri ministrul finanţelor Rishi Sunak, relatează Reuters, potrivit AGERPRES.

”Cea mai recentă veste din spital este că premierul rămâne în terapie intensivă în timp ce starea lui se îmbunătăţeşte. Vă pot spune, de asemenea, că se poate ridica şi colaborează cu echipa clinică”, a precizat Rishi Sunak.

Citește și: Sindicatele din Sănătate trag semnalul de alarmă: În 27 de zile vor fi infectați toți salariații din sănătate

Boris Johnson este internat de duminică la Spitalul St. Thomas din Londra după ce s-a infectat cu noul coronavirus.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

SUSȚINE PRESA LIBERĂ

Dacă ești mulțumit de activitatea noastră și crezi că facem o presă liberă, ne poți sprijini să contiumăm în slujba ta, fără a fi nevoiți să încheiem contracte cu statul. Pentru fiecare donație, îți publicăm pe site si print 3 anunturi la loc vizibil.

Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend