Conecteaza-te cu noi

Curtea de Arges

15 LOCUINŢE şi 8 ANEXE vor fi DEMOLATE în Curtea de Argeş – Probleme cu exproprierile și demolările pentru Autostrada Piteşti Sibiu

Publicat

in

Mult controversata Autostradă Pitești – Sibiu se lasă cam mult așteptată şi asta pentru că abia s-a ajuns în faza de dezbateri. Aşa cum anunţam în ediţiile precedente ale ziarului nostru, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. a depus raportul privind impactul asupra mediului, care integrează concluziile studiului de evaluare adecvată în cadrul procedurii de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Autostrada Sibiu – Piteşti”. Ba mai mult, CNAIR a mers si organizat în localităţile prin care trece autostrada si dezbateri publice a raportului privind impactul asupra mediului, dezbateri care s+au încheiat zilele trecute. La primăria Curtea de Argeş, dezbaterea a avut loc săptămâna trecută, pe 12 decembrie şi a adus puţinilor oameni prezenţi veşti bune dar şi veşti proaste.

Demolări de case şi anexe în oraşul regal

Dezbaterea a avut loc la sediul primăriei Curtea de Argeş şi , după ce s-a prezentat raportul privind impactul asupra mediului, reprezentanţii CNAIR a adus si primele clarificări privind exproprierile de terenuri dar si ce se demoleaza pentru a face loc autostrăzii. Astfel, CNAIR a precizat că numai în intravilanul municipiului Curtea de Argeş vor fi demolate 15 locuinţe şi 8 anexe. Reprezentanţii CNAIR au mai punctat faptul ca pe traseul din Argeş al autostrăzii, este posibil ca unele proprietăţi să fie separate de autostrada, fie direct pe teren, fie prin supratraversari sau subtraversari. Asta pentru că, aşa cum am scris în repetate rânduri, CNAIR va prelua doar cat teren îi trebuie şi nu suparafeţele toatele deţinute de proprietari. Curios , sau nu, la Curtea de Argeş încă nu au fost indentificaţi anumiţi proprietari de terenuri. Din pacate, toti cei care au terenuri acolo si au sperat la o imbogatire cu banii statului, inclusiv cei care au tras sfori ca sa obţină terenuri acolo sau să li se treaca din extravilan in intravilan, vor avea o mare dezamăgire.

Ce bani primesc argeşenii pe terenurile lor

Procedurile privind exproprierile au fost fǎcute și la primăriile din Argeș. Au fost identificați aproape toti cei care au terenuri în zonă prin care trece autostradă, mare parte dintre aceștia prezentându-se de bunǎ voie pentru verificǎri la primǎrie. Acum se așteaptă etapa următoare, mai exact hotărârea Guvernului privind terenurile expropriate și valoarea sumelor oferite cetățenilor pentru terenurile luate. Potrivit informațiilor obținute de redactorii noștri de la CNAIR, prețurile propuse terenurilor expropriate pe traseul Autostrăzii Pitești-Sibiu nu se majorează față de ultimele stabilite de Guvern, în consecință vor rămâne cu mult sub prețul pieței. Prețul se calculează în funcție de poziționarea terenului, de categoria acestuia și de suprafața. Din informațiile primite de la CNAIR, va putem spune că argesenii vor primi sume cuprinse între 1 Euro/mp și cel mult 7 Euro/mp, în cel mai bun caz, adică în situația în care terenul expropriat este intravilan și are o suprafața de minim 300 mp. Tot CNAIR spune că nu se expropriază ce vrea actualul proprietar ci exact ce vrea și cât îi trebuie statului.Mai exact: dacă un argeșean are un teren în suprafat de 2500 mp pe care trece traseul autostrăzii, statul îi ia exact cât îi trebuie și nu toată suprafața. Dacă este nevoie de doar 30 mp, va primi despăgubiri doar pentru acești 30 mp. Că exemplu, prin Decizia de Expropriere 1756/2017 a CNAIR privind Autostradă Sebeș-Turda, cetățeanului L.F.L care avea o suprafața de 300 mp peste care trecea traseul autostrăzii, statul a luat doar 3mp pentru care a plătit sumă totală de 41,4 lei. De la un alt cetățean care care a avut o suprafața de 2683 mp, statul a luat doar 275 mp pentru care a plătit despăgubiri de doar 379 lei.

Exproprieri cu … cântec pe traseul autostrăzii

Dar nu numai la Curtea de Argeş sunt probleme mai mici sau mai mari ! Prezent la conferinţa de presă a PSD Argeş de săptămîna trecută, primarul comunei argeşene Bascov, Gheorghe Stancu, că şi dezbaterea publică de la Bascov a scos în evidenţă anumite probleme. „Sunt ceva probleme! De exemplu, avem pe traseul autostrăzii în Bascov 426 de persoane care trebuie să fie expropriate, dar numai jumătate au carte funciară. Am decis să facem noi cărţile funciare pe tot traseul. De asemenea, nu sunt dezbătute succesiunile, mulţi oameni sunt plecaţi peste hotare… Toate aceste lucruri sunt de durată şi trebuie rezolvate”, a spus primarul Gheorghe Stancu. Acesta a evidenţiat, de fapt, aceeaşi problemă des întîlnită in toate localităţile de pe tot traseul autostrăzii: situaţia juridică neclară a terenurilor deţinute de cei care urmează a fi expropriaţi, situaţie generată în principal de lipsa cărţii funciare sau nedezbaterea unor succesiuni induse de certurile între moştenitorii de terenuri.
După cum bine se știe, lungimea totală a autostrăzii Pitești – Sibiu, iar, din momentul în care va începe construcția efectivă a ei, termenul de execuție este de 77 de luni. Asta înseamnă că, cel mai probabil, autostrada va fi gata undeva in jurul anului 2024.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Patriarhia Română, decizii pentru enoriași: EVITAȚI PUPATUL ICOANELOR LA BISERICĂ – Vezi si alte sfaturi

Publicat

in

De

Sub amenințarea coronavirusului, Patriarhia Română face recomandări speciale , cerându-le credincioșilor evitarea temporară a sărutării icoanelor din biserică, persoanele putând săruta icoanele din propria casă, arată un comunicat al patriarhiei.

Persoanele care manifestă simptomele de gripă de orice fel şi simptomele de coronavirus, descrise de autoritățile medicale, sunt sfătuite să evite în acele zile locurile aglomerate, inclusiv spațiul bisericii, pentru a nu-i expune și pe alții la o posibilă îmbolnăvire. În acest timp, persoanele respective pot asculta Sfânta Liturghie difuzată de radioul și televiziunea patriarhiei.

Persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir cu lingurița comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriţă cu vin).

”În contextul îngrijorării provocate de creșterea, inclusiv în România, a riscului de contaminare cu coronavirusul Covid–19, Patriarhia Română face apel la respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor transmise de Ministerul Sănătății și de celelalte autorități abilitate (spălarea riguroasă a mâinilor și a feței cu apă și săpun, acoperirea gurii și a nasului în caz de tuse și strănut, dezinfectarea obiectelor și suprafețelor frecvent utilizate etc.).

În acelaşi context temporar, din punct de vedere liturgic și duhovnicesc, Patriarhia Română face următoarele recomandări:

– Persoanele care manifestă simptomele de gripă de orice fel şi simptomele de coronavirus, descrise de autoritățile medicale, sunt sfătuite să evite în acele zile locurile aglomerate, inclusiv spațiul bisericii, pentru a nu-i expune și pe alții la o posibilă îmbolnăvire. În acest timp, persoanele respective pot asculta Sfânta Liturghie difuzată de Radio Trinitas și TRINITAS TV;

– Persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir cu lingurița comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriţă cu vin);

– Menționăm că în Biserică Sfânta Împărtășanie se pregătește și se administrează totdeauna în condiții de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate. Cei care se tem în această perioadă de îmbolnăvire pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică, însă pot săruta icoanele din propria casă;

– Persoanelor care nu se pot împărtăși pentru că sunt deja bolnave li se recomandă să guste acasă din Agheasma Mare, primită de la biserică în ziua de Bobotează.

Toate cele precizate mai sus constituie măsuri excepţionale temporare, fiind îngăduite de Biserica Ortodoxă Română, ca adaptare în situaţie de epidemie.

Biserica Ortodoxă Română îi îndeamnă pe toți credincioșii săi la rugăciune, calm şi speranţă, solidaritate și responsabilitate, cerându-I Milostivului Dumnezeu ocrotirea și binecuvântarea Sa, deoarece, în primă şi ultimă instanţă, El este Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre, iar sănătatea, viaţa şi mântuirea sunt darurile Sale, pe care noi însă trebuie să le cultivăm cu credinţă, speranţă şi iubire.”, anunță Patriarhia Română.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

CURTEA DE ARGEȘ! Medicii Cernat și Perju, trimiși in judecată pentru omor din culpă – Riscă pana la 7 ani închisoare VIDEO

Publicat

in

De

  • Cei doi medici ai Spitalului Municipal din Curtea de Argeș, Sanda Cernat si Tomiță Perju, sunt acuzati de uciderea copilului Bogdan Turcu, in aprilie 2015

La aproape 5 ani de de cand, Andrei Turcu, copilul de şapte ani care a murit la Spitalul Municipal din Curtea de Argeş la doar 24 de ore de la internare si după ce medicii pediatri de aici i-au pus un diagnostic gresit , procurorii Parchetului de pa lângă Judecătoria Curtea de Argeș au finalizat cercetările și au depus astazi rechizitoriul trimițând în judecată pe cei doi cunoascuti medici.

Potrivit Noului Cod de Procedură Penală, Sanda Cernat și Tomiță Perju vor fi judecați pentru omor din culpă, infractiune pentru care risca intre 2 si 7 ani inchisoare.

Reamintim ca in aprilie 2015, o țară întreagă era zguduită de tragedia de la Curtea de Argeș. Andrei Turcu era în clasa I şi locuia în localitatea argeşeană Corbeni. El s-a simtit rău intr-o zi de vineri seară, când a acuzat dureri de stomac şi temperatură. A fost internat de urgenţă la Spitalul Municipal din Curtea de Argeş, unde a fost consultat. Familia micuţului spune că medicii l-au tratat cu indiferenţă: nu i-au făcut investigaţii suplimentare pentru stabilirea diagnosticului. MAi mult, nu s-a efectuat ecografia pentru ca sambata aparatul nu functiona. Andrei Turcu a murit la scurt timp ca urmare a crasei neglijente a medicilor.

Pentru ca legistii au conluzionat ca pacientul de 8 ani a fost  diagnosticat gresit de medicul Sanda Cernat iar parintii acestuia au depus plangere la Parchet, anchetatorii vor demara inca de astazi cercetarile in acest caz. Concluzia medicilor legisti arata clar ca a fost vorba de o eroare de diagnostic si tratament, iar rezultatul autopsiei va ajunge marti la procurori, care au deschis dosar pentru pentru omor din culpa, rele tratamente aplicate minorului si neglijenta in serviciu.

Iniţial, medicul pediatru a crezut că este vorba de o enterocolită. Acesta le-a şi cerut părinţilor să cumpere medicamente pentru tratarea bolii. Familia copilului a depus, după moartea copilului, o plângere penală la Parchet. Acum, dupa aproape 5 ani, procurorii au decis trimiterea in judecata a celor doi medici ai Spitalului Municipal din Curtea de Argeș, Sanda Cernat si Tomiță Perju, Ei risca intre 2 si 7 ani inchisoare.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend